Περού- Εκλογές: Η Φουχιμόρι μπροστά με 52,9% των ψήφων- Στο 42% η ενσωμάτωση

Δευτέρα, 07 Ιουνίου 2021 10:14
UPD:10:17
REUTERS/SEBASTIAN CASTANEDA
A- A A+

Στο Περού, τη χώρα που κατατάσσεται πρώτη στον κόσμο σε αριθμό θανάτων εξαιτίας της COVID-19 ανά εκατομμύριο κατοίκων, επικρατεί αβεβαιότητα όσον αφορά το ποιος ή ποια θα αναλάβει την προεδρία: τα πρώτα επίσημα μερικά αποτελέσματα φέρουν την υποψήφια της λαϊκιστικής δεξιάς, την Κέικο Φουχιμόρι, να προηγείται, αλλά μένουν να καταμετρηθούν οι ψήφοι στις επαρχίες, που αναμένεται ότι θα ευνοήσουν τον υποψήφιο της ριζοσπαστικής αριστεράς Πέδρο Καστίγιο, ανατρέποντας την τάση μέχρι εδώ.

Περίπου πέντε ώρες μετά το πέρας της διαδικασίας, στις 19:00 (τοπική ώρα· 03:00 ώρα Ελλάδας), τα πρώτα αποτελέσματα φέρουν την κυρία Φουχιμόρι να εξασφαλίζει το 52,9% των ψήφων, ανέφερε ο επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής (ONPE), ο Πιέρο Κορβέτο. Το ποσοστό αυτό όμως δεν αφορά παρά το 42% των 86.488 εκλογικών τμημάτων που έχει ενσωματωθεί μέχρι στιγμής.

Με δεδομένη τη μικρή διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων, δεν είναι διόλου σίγουρο ότι αυτό θα είναι το τελικό αποτέλεσμα. Η καταμέτρηση ενδέχεται να διαρκέσει αρκετές ημέρες. Η αναμέτρηση είναι τόσο αμφίρροπη που «δεν θα ξέρουμε» το αποτέλεσμα προτού καταμετρηθεί και «η τελευταία ψήφος», εκτίμησε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο η πολιτολόγος Τζέσικα Σμιθ. Τα πράγματα «είναι ακόμη πολύ συγκεχυμένα, η διαφορά είναι πολύ μικρή», εξήγησε.

Στην χώρα της Λατινικής Αμερικής που κατατάσσεται τρίτη βάσει της επιφάνειάς της (1,28 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα), οι 25 εκατ. ψηφοφόροι που κλήθηκαν στις κάλπες ψήφισαν σε χωριά στη ζούγκλα του Αμαζονίου, ως τα υψίπεδα των Άνδεων, ως τις ακτές στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Ο Πέδρο Καστίγιο, εκπαιδευτικός που είχε δουλέψει σε χωριό στο βόρειο τμήμα της χώρας και επιμένει να τονίζει την ταπεινή καταγωγή του από την επαρχία, μπορεί να λογαριάζει στην υποστήριξη των ψηφοφόρων των αγροτικών περιοχών, όπου για την καταμέτρηση των ψήφων δεν έχει ακόμη ενημερωθεί η πρωτεύουσα.

«Οι δικές μας ψήφοι δεν έχουν καταμετρηθεί ακόμα», είπε ο δάσκαλος και συνδικαλιστής στο προπύργιό του, στην περιφέρεια Καχαμάρκα (βόρεια), περίπου 1.000 χιλιόμετρα βόρεια από τη Λίμα, όπου εκατοντάδες υποστηρικτές του συγκεντρώθηκαν μπροστά στο τοπικό γραφείο της προεκλογικής του εκστρατείας, στην πόλη Τακαμπάμπα.

Στη Λίμα, η κυρία Φουχιμόρι κάλεσε τους υποστηρικτές της να επιδείξουν «σύνεση» στη διάρκεια της καταμέτρησης.
Μια πρώτη δημοσκόπηση εξόδου από τις κάλπες, έπειτα μια δεύτερη, τρεις ώρες αργότερα, στα πιο αντιπροσωπευτικά εκλογικά τμήματα, έφεραν αρχικά την κυρία Φουχιμόρι, κατόπιν τον κ. Καστίγιο να προηγείται, αλλά με οριακή διαφορά, εντός του περιθωρίου στατιστικού σφάλματος.

Είτε κερδίσει εκείνη, είτε εκείνος, η ή ο επόμενος αρχηγός του κράτους θα κληθεί να αντιμετωπίσει τεράστιες προκλήσεις στη χώρα που καταμέτρησε ως την 22η Μαΐου πάνω από 180.000 νεκρούς εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού (5.484 ανά εκατομμύριο) και 3 εκατομμύρια νέους φτωχούς μέσα σε έναν χρόνο.

Οι δύο υποψήφιοι που κατέλαβαν προς έκπληξη αρκετών αναλυτών τις δύο πρώτες θέσεις στον πρώτο γύρο της 11ης Απριλίου, υποσκελίζοντας τους υπόλοιπους 16, διαβεβαίωσαν χθες πως θα σεβαστούν την ετυμηγορία της κάλπης. «Θα σεβαστούμε» το αποτέλεσμα, είπε ο κ. Καστίγιο, 51 ετών, καθώς ψήφιζε φορώντας πλατύγυρο καπέλο του είδους που συνηθίζεται στην περιοχή του.

«Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, θα σεβαστώ τη λαϊκή βούληση», πλειοδότησε η κυρία Φουχιμόρι, 46 ετών, η οποία ψήφισε σε συνοικία της πρωτεύουσας. Η κόρη του πρώην προέδρου Αλμπέρτο Φουχιμόρι (1990-2000), που εκτίει ποινή κάθειρξης 25 ετών για διαφθορά και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, πέρασε οριακά, για τρίτη φορά, στον δεύτερο γύρο, έπειτα από δύο αλλεπάλληλες ήττες της, το 2011 και το 2016.

Δεν είχε αναγνωρίσει την ήττα της στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές, στις οποίες είχε επικρατήσει ο Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι, προτού αναγνωρίσει ότι είχε διαπράξει «σφάλμα». Αναγκασμένοι να διαλέξουν μεταξύ δύο πολιτικών άκρων, οι ψηφοφόροι σε μια χώρα όπου η συμμετοχή στις εκλογές είναι υποχρεωτική ανησυχούν πάνω απ’ όλα για την πορεία της πανδημίας του νέου κορωνοϊού. Το Περού κατατάσσεται πλέον, με βάση τα επίσημα δεδομένα, 5η στον κόσμο σε αριθμό θυμάτων.

Αν και οι δύο αντίπαλοι καλούν σε ενότητα η περίοδος μετά τις εκλογές αναγγέλλεται δύσκολη, καθώς κάθε στρατόπεδο τροφοδότησε τους φόβους και δίχασε. Ο επόμενος πρόεδρος θα κληθεί να λάβει επειγόντως μέτρα για να ξεπεραστεί η πανδημία, η οικονομική ύφεση και η χρόνια πολιτική αστάθεια του κράτους των Άνδεων, το ΑΕΠ του οποίου συρρικνώθηκε κατά 11,12% το 2020.

Θα πρέπει να συνεργαστεί με ένα κοινοβούλιο όπου η πολιτική ισχύς είναι κατακερματισμένη μετά τις βουλευτικές εκλογές του Απριλίου, συνηθισμένο σε συγκυριακές συμμαχίες, που οδήγησαν στην παύση δύο προέδρων – του Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι το 2018 και του διαδόχου του, του Μαρτίν Βισκάρα, το 2020.

Η ή ο νέος πρόεδρος θα αναλάβει τα καθήκοντά του την 28η Ιουλίου, την ημέρα που συμπληρώνονται 200 χρόνια από την ανεξαρτησία του Περού. Θα διαδεχθεί τον μεταβατικό πρόεδρο Φραντσίσκο Σαγάστι, που κάλεσε τους συμπολίτες του να «σεβαστούν απόλυτα» το αποτέλεσμα των εκλογών.

Σε περίπτωση επικράτησής της η κυρία Φουχιμόρι θα γίνει η πρώτη γυναίκα που θα αναλάβει την προεδρία του Περού και η πρώτη στην Αμερική που θα συνεχίσει μια οικογενειακή δυναστεία. Εάν χάσει, θα βρεθεί αντιμέτωπη με τη δικαιοσύνη: η εισαγγελία αξίωσε να της επιβληθεί ποινή κάθειρξης 30 ετών για υπόθεση διαφθοράς – ξέπλυμα χρήματος – στο πλαίσιο του σκανδάλου της Οντεμπρέχτ, για την οποία ήδη εξέτισε 16 μήνες προφυλάκισης.

Πηγές:  ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή