Με περισσότερα από 65 κανάλια συνολικού μήκους 100 χλμ. το Άμστερνταμ είναι μια από τις πόλεις που δεν μπορείς εύκολα να αποφύγεις την μετακίνηση κάποια στιγμή μέσα στο νερό για να περάσεις από την μια πλευρά μιας περιοχής στην απέναντι. Διαφόρων ειδών σκάφη κυκλοφορούν στα πανέμορφα κανάλια της ολλανδικής πόλης μεταφέροντας ανθρώπους, οχήματα και φορτία. Τις τελευταίες μέρες ένας νέος τύπος σκάφους έχει κάνει την εμφάνιση του στα κανάλια του Άμστερνταμ.
Πρόκειται για ηλεκτροκίνητες αυτόνομες βάρκες που μπορούν να μεταφέρουν επιβάτες αλλά και να εκτελούν διαφόρων ειδών εργασίες όπως συλλογή απορριμμάτων. Διαθέτουν αισθητήρες και κάμερες που ελέγχουν το περιβάλλον στο οποίο κινούνται για να εντοπίζουν είτε τα κάθε είδους σταθερά εμπόδια είτε άλλα σκάφη που κινούνται στην ίδια περιοχή. Όλα τα δεδομένα αποστέλλονται σε ένα κεντρικό υπολογιστή που αναλαμβάνει την πλοήγηση της βάρκας.
Οι βάρκες αυτές μπορούν επίσης να στοιχίζονται με τέτοιο τρόπο μέσα στο νερό για να δημιουργούν αυτοσχέδιες γέφυρες όπου είναι απαραίτητο. Είναι επίσης σχεδιασμένες με τέτοιο τρόπο ώστε να τοποθετείται σε αυτές επιστημονικός εξοπλισμός για να πραγματοποιούν συλλογή δεδομένων από το νερό και την ατμόσφαιρα. Οι Αρχές του Άμστερνταμ αποφάσισαν να κάνουν χρήση αυτών των αυτόνομων σκαφών και αυτή την περίοδο έχει ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία τους.
Αυτές οι ηλεκτρικές ρομποτικές βάρκες έχουν μήκος 4 μέτρα και μπορούν να κινηθούν με ταχύτητες περίπου 6,5 χλμ/ώρα. Μπορούν με μια φόρτιση να λειτουργούν για χρονικό διάστημα 12-24 ωρών ανάλογα με την συχνότητα της λειτουργίας τους αλλά και του φορτίο που μεταφέρει κάθε φορά. Για την κατασκευή αυτών των ρομποτικών βαρκών συνεργάστηκαν το Ινστιτούτο Προηγμένων Μητροπολιτικών Λύσεων του Άμστερνταμ και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, το φημισμένο MIT.
Στόχος τους είναι η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών που θα επιτρέπουν την μετακίνηση στις υδάτινες επιφάνειες του πλανήτη χωρίς να χρειάζεται να υπάρχει άνθρωπος στο τιμόνι του σκάφους. Επειδή τα κανάλια του Άμστερνταμ παρουσιάζουν μόνιμα αυξημένη κίνηση από μεταγωγικά, εμπορικά αλλά και τουριστικά σκάφη θα χρειαστεί περισσότερος από τον αναμενόμενο χρόνος για να μάθουν οι ρομποτικές βάρκες να ελίσσονται και να κινούνται με απόλυτη ασφάλεια μέσα.