Από την έντυπη έκδοση
Του Μωυσή Λίτση
[email protected]
Μεγάλες προσδοκίες για αναθέρμανση των ευρωατλαντικών σχέσεων δημιουργεί η επικείμενη επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στην Ευρώπη. Σε αντίθεση με την πολιτική απομονωτισμού του τέως Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του δόγματος «η Αμερική πρώτα», ο Μπάιντεν έχει δώσει στίγμα για μία πολυμερή αντιμετώπιση των διεθνών προβλημάτων, η οποία συνοψίζεται στο σλόγκαν «η Αμερική επιστρέφει».
Για τη φορολόγηση των τεχνολογικών κολοσσών με την παγκοσμιοποιημένη ψηφιακή λειτουργία, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού στον πρώτο αλλά και τον Τρίτο Κόσμο, η διεθνής συνεργασία φαντάζει εκ των ων ουκ άνευ.
Βασικά ζητήματα της επίσκεψης Μπάιντεν στην Ευρώπη θα είναι μεταξύ άλλων η αντιμετώπιση της αυξανόμενης πολιτικής και οικονομικής επιρροής της Ρωσίας και της Κίνας. Αν ο Τραμπ αντιμετώπιζε κυνικά την απειλή για την αμερικανική οικονομική κυριαρχία που εγκυμονούσε η οικονομική αναβάθμιση της Κίνας, ο Μπάιντεν δίνει πλέον ιδεολογικό χαρακτήρα στην αντιπαράθεση αυτή.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε τη Δευτέρα, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τζ. Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, ότι η ηγεσία της Κίνας «δεν μοιράζεται τις αξίες μας». Αίφνης οι δυτικοί ανακαλύπτουν τον αυταρχισμό του Πεκίνου, το κινεζικό μονοκομματικό καθεστώς, ακόμη και ότι επικεφαλής στην κινεζική εξουσία είναι ένα «κομμουνιστικό κόμμα», που βέβαια καμία σχέση δεν έχει με τα οράματα των... Μαρξ και Ένγκελς.
Η Κίνα είναι μία καθ’ όλα καπιταλιστική χώρα με «οικονομία της αγοράς», που μπαίνει πλέον πολύ πιο έντονα στο παιχνίδι του διεθνούς ανταγωνισμού, ενισχύοντας παράλληλα τη στρατιωτική και γεωπολιτική της παρουσία.
Άλλωστε, όταν το 1999 η μετριοπαθής αμερικανική εργατική ομοσπονδία (AFL-CIO) αντιδρούσε μεταξύ άλλων στην επικείμενη τότε εισδοχή της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, φοβούμενη «κινεζοποίηση» των εργασιακών σχέσεων, αντιμετωπιζόταν ως εχθρός της παγκοσμιοποίησης και των ευκαιριών για κοινωνική άνοδο εκατομμυρίων Κινέζων και όχι μόνο.
Πηγαίνοντας ένα βήμα ακόμη πιο πέρα ο Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα» χαρακτήρισε την πολιτική και στρατιωτική προσέγγιση ανάμεσα στη Ρωσία και στην Κίνα «απειλή» για την πολυμέρεια.
Η επίσκεψη Μπάιντεν συμπίπτει με το ολοένα αυξανόμενο ψυχροπολεμικό κλίμα ανάμεσα στη Δύση, στη Ρωσία και την Κίνα. Και το τελευταίο που χρειάζεται σήμερα η Ευρώπη είναι ένας «ψυχρός πόλεμος νούμερο 2».