Από την έντυπη έκδοση
Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
[email protected]
Μία από τις πιο διαδεδομένες θεωρίες συνωμοσίας της τελευταίας δεκαετίας του Ψυχρού Πολέμου υποστήριζε ότι ο ιός του AIDS είχε δημιουργηθεί (σκόπιμα ή κατά λάθος) σε στρατιωτικό εργαστήριο των ΗΠΑ. Σύμφωνα με αυτό το αφήγημα ο HIV αναπτύχθηκε στο περιβόητο Φορτ Ντέτρικ του Μέριλαντ και από εκεί διαδόθηκε σε όλο τον κόσμο. Μετά την κατάρρευση του «ανατολικού μπλοκ» αποδείχθηκε, όμως, ότι το εν λόγω μύθευμα δεν ήταν παρά επινόηση των δικτύων παραπληροφόρησης της KGB και της Στάζι. Περίπου τέσσερις δεκαετίες αργότερα ένας ακόμη φονικός ιός, ο Covid-19, έπληττε τον πλανήτη. Πλέον το δίπολο ΗΠΑ - ΕΣΣΔ είχε αντικατασταθεί από τη σινοαμερικανική αντιπαλότητα και έτσι αναζητήθηκαν νέοι ένοχοι. Από την πρώτη στιγμή ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε τον κορονοϊό «κινεζικό ιό» ή «ιό της Γουχάν», ενώ ήδη από τον Ιανουάριο του 2020 οι «Washington Times» υποστήριζαν ότι ο Covid-19 ενδέχεται να διέρρευσε από κινεζικό εργαστήριο στο πλαίσιο «βιολογικού πολέμου».
Λίγες εβδομάδες αργότερα τα στελέχη των Ρεπουμπλικάνων άρχισαν το ένα μετά το άλλο να διερωτώνται δημόσια εάν ο ιός ξέφυγε από το ινστιτούτο ιολογίας της Γουχάν. Την ίδια περίοδο, βέβαια, η επιστημονική κοινότητα απέρριπτε σταθερά αυτές τις εικασίες ως θεωρίες συνωμοσίας. Πριν από μερικές ημέρες, όμως, ο κατά γενική ομολογία σοβαρός και αξιόπιστος Τζο Μπάιντεν απεκάλυψε ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών εξετάζουν δύο «εξίσου εύλογα» σενάρια: αν ο κορονοϊός προήλθε από «εργαστηριακή διαρροή» ή από «επαφή ανθρώπου με μολυσμένο ζώο». Και ανακοίνωσε ότι σε 90 ημέρες αναμένει να έχει στο γραφείο του το τελικό πόρισμα.
Σε λιγότερο από τρεις μήνες θα γνωρίζουμε, λοιπόν, εάν το γεωπολιτικό blame game θα ενοχοποιήσει την Κίνα ή τις… νυχτερίδες. Μέχρι τότε βέβαια ολόκληρη η υφήλιος θα έχει μάθει να αντιμετωπίζει ως αληθοφανές ένα σενάριο που μέχρι πρότινος αντιμετωπιζόταν ως γελοία θεωρία συνωμοσίας. Και ο Ντόναλντ Τραμπ θα έχει κάθε λόγο να αισθάνεται δικαιωμένος, όπως δήλωσε ήδη.