Οι κλιματικές αλλαγές σύμμαχος στις πυρκαγιές ζόμπι

Πέμπτη, 20 Μαΐου 2021 09:47
REUTERS/HANDOUT

Εικόνα από ανεξέλεγκτη πυρκαγιά στον βορειοδυτικό Καναδά. Κάποιες τις πυρκαγιές στην περιοχή είναι προϊόν των κλιματικών αλλαγών

A- A A+

Είναι ένα φαινόμενο που οι ειδικοί έχουν ονομάσει πυρκαγιές ζόμπι. Πρόκειται για πυρκαγιές που εκδηλώνονται την καλοκαιρινή περίοδο σε περιοχές του πλανήτη με πολύ χαμηλή θερμοκρασία όπως τις αρκτικές αλλά καταφέρνουν να συντηρούνται στην διάρκεια του χειμώνα παρά το δριμύ ψύχος και τα χιόνια, σιγοκαίνε και αναζωπυρώνονται τον άνοιξη. Ήταν ένα πολύ σπάνιο φαινόμενο το οποίο όμως τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να εμφανίζεται ολοένα και συχνότερα γεγονός που σύμφωνα με μια νέα μελέτη οφείλεται στις κλιματικές αλλαγές.

Διεθνής ερευνητική ομάδα μελέτησε τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν από το 2002 ως το 2018 στην Αλάσκα και στις βόρειες περιοχές του Καναδά. Ανάμεσα στα άλλα οι ερευνητές δημιούργησαν έναν αλγόριθμο ο οποίος ανέλυσε δορυφορικές εικόνες από αυτές τις περιοχές στο επίμαχο χρονικό διάστημα που ελήφθησαν καθόλη την διάρκεια του χρόνου.

Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Nature» οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι κλιματικές αλλαγές ξεραίνουν το έδαφος διαφόρων περιοχών όπου εκδηλώνονται το καλοκαίρι πυρκαγιές εξαιτίας κεραυνών ή εξαιτίας ανθρώπινης δραστηριότητας. Όπως αναφέρουν οι πυρκαγιές αυτές είναι πολύ μεγαλύτερης έντασης από αυτές που εκδηλώνονταν πριν την εμφάνιση των κλιματικών αλλαγών. Παράλληλα οι αυξημένες θερμοκρασίες την περίοδο του καλοκαιριού σε αυτές τις περιοχές απόρροια επίσης των κλιματικών αλλαγών συντηρούν τις πυρκαγιές με αποτέλεσμα αυτές να καταφέρνουν να επιβιώνουν και την διάρκεια του χειμώνα.

Οι πυρκαγιές σιγοκαίνε μέσα στο κρύο και το χιόνι και όταν έρχεται η άνοιξη και οι θερμοκρασίες αρχίζουν να ανεβαίνουν αναζωπυρώνονται. Επιπλέον οι πυρκαγιές αυτού του είδους, οι πυρκαγιές ζόμπι, εκδηλώνονται σε περιοχές που υπάρχει τύρφη (ορυκτός άνθρακας που σχηματίζεται στο υπέδαφος) με αποτέλεσμα να απελευθερώνουν μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου ενισχύοντας τις συνθήκες που προκαλούν τις κλιματικές αλλαγές και στην ουσία να... αυτοτροφοδοτούνται.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή