Ν. Ηλιόπουλος: Και διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους λόγω πανδημίας

«Ολο αυτό το διάστημα του lockdown συσσωρεύτηκαν ιδιωτικά χρέη για τα οποία δεν ευθύνονται οι ίδιοι οι επιχειρηματίες»
Σάββατο, 15 Μαΐου 2021 13:51
UPD:13:56
SOOC/George Vitsaras
A- A A+

Η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να προχωρήσει σε γενναία ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, που θα περιλαμβάνει διαγραφή ενός μέρους του και ρύθμιση του υπόλοιπου σε ένα πλαίσιο 120 δόσεων τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, θέτοντας το ζήτημα αυτό απαραίτητη προϋπόθεση για την επαναλειτουργία όλων των οικονομικών δραστηριοτήτων.

«Δεν γίνεται η ΝΔ να αντιμετωπίζει το άνοιγμα της οικονομίας λες και το προηγούμενο διάστημα πατήσαμε απλά ένα "pause" και τώρα απλά ξαναξεκινάμε», είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1, προσθέτοντας ότι «όλο αυτό το διάστημα του lockdown συσσωρεύτηκαν ιδιωτικά χρέη για τα οποία δεν ευθύνονται οι ίδιοι οι επιχειρηματίες, αλλά λόγοι ανωτέρας βίας της πανδημίας».

Τόνισε ότι αυτό θα είναι και οικονομικά αποτελεσματικό, γιατί θα φέρει περισσότερα έσοδα στα δημόσια ταμεία. Ανέφερε ότι «το 2020, με βάση τα στοιχεία, η Ελλάδα κατέγραψε την τρίτη χειρότερη ύφεση στην ευρωζώνη και οι εργαζόμενοι στη χώρα τη δεύτερη μεγαλύτερη απώλεια εισοδημάτων».

Στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά, ο κ. Ηλιόπουλος τόνισε ότι «ακόμα και αν έρθει κάποια στιγμή η ανάκαμψη της οικονομίας, εξαρτάται ποιοι θα την καρπωθούν». Σημείωσε ότι «σίγουρα δεν θα την καρπωθούν οι εργαζόμενοι που θα δουλεύουν απλήρωτα δεκάωρα, οι εργαζόμενοι που θα απολύονται πιο εύκολα με βάση το νέο εργασιακό νομοσχέδιο και αυτοί που θα διαπραγματεύονται με ατομική σύμβαση με τον εργοδότη τους».

Επίσης υποστήριξε ότι «σίγουρα δεν θα την καρπωθούν οι εργαζόμενοι που βλέπουν μια επιθεώρηση εργασίας να διαλύεται από την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που συνεχώς βάζει πλάτη στην εργοδοτική ανομία και τους εργοδότες εκείνους που κλέβουν τους μισθούς».

Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ γι' αυτό το λόγο, όχι απλά θα καταργήσει το νομοσχέδιο για τα εργασιακά «αν αυτό περάσει, αλλά θα επαναφέρουμε και μια σειρά από ρυθμίσεις υπέρ των εργαζομένων που η ΝΔ έσπευσε να καταργήσει, όπως την ουσιαστική λειτουργία της επιθεώρησης εργασίας».

Ως προς αυτό είπε ότι το 2017, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, «μεγάλη συστημική τράπεζα πλήρωσε πρόστιμο 1,6 εκατ. ευρώ για απλήρωτες υπερωρίες περισσότερων από 100 εργαζομένων» και πως «το πρόστιμο για την ίδια παράβαση θα ήταν σήμερα μόλις 109.000 ευρώ, γιατί ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανε η ΝΔ όταν ανέλαβε ήταν να μειώσει τα πρόστιμα της επιθεώρησης εργασίας».

 Σχετικά με το άνοιγμα του τουρισμού, σημείωσε πως «δεν μας ανησυχεί ότι ανοίγει ο τουρισμός, μας ανησυχεί ότι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμπεριφέρεται ως τουρίστας».

«Αυτό σημαίνει ότι αντί να πάρει όλα τα κατάλληλα μέτρα, υγειονομικά και οικονομικά, προχωρά χωρίς σχέδιο και περιμένει απλά ο καλός καιρός να μας λύσει τα προβλήματα», είπε.

«Προφανώς έπρεπε να ανοίξει μία σειρά από οικονομικές δραστηριότητες», επισήμανε, «ειδικά αν λάβουμε υπόψη μας ότι όλους τους τελευταίους μήνες ακολουθούμε ένα ιδιότυπο και αποτυχημένο lockdown». Σχετικά με αυτό ανέφερε ότι «από την έναρξη του δεύτερου κύματος της πανδημίας, από τον Οκτώβρη μέχρι σήμερα, έχουμε θρηνήσει περισσότερους από 10.900 συνανθρώπους μας», σχολιάζοντας ότι «αυτό είναι χαρακτηριστικό για το ότι η κυβέρνηση ποτέ δεν προετοιμάστηκε για το δεύτερο κύμα, ποτέ δεν πίστεψε πραγματικά στην ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας».

«Αυτή τη στιγμή στο ΕΣΥ εργάζονται 1680 λιγότεροι μόνιμοι εργαζόμενοι σε σχέση με πέρσι», πρόσθεσε. Στο μέτωπο του εμβολιασμού, ο κ. Ηλιόπουλος είπε ότι «όπως αποκάλυψε το Politico, με ευθύνη της κυβέρνησης η χώρα προμηθεύτηκε 2 εκατ. λιγότερα εμβόλια από αυτά τα οποία της αντιστοιχούσαν».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή