Ιδιαίτερη αγάπη για τα μακαρόνια φαίνεται πως έχουν οι Έλληνες, καθώς η χώρα συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων χωρών με τη μεγαλύτερη κατά κεφαλήν κατανάλωση ζυμαρικών ετησίως.
Σύμφωνα με στοιχεία του International Pasta Organisation, στην κορυφή της κατάταξης με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία –τα οποία αφορούν το 2019- είναι η Ιταλία, οι κάτοικοι της οποίας καταναλώνουν κατά κεφαλήν ετησίως 23,1 κιλά ζυμαρικών.
Ακολουθεί η Τυνησία με 17 κιλά, η Βενεζουέλα με 12 κιλά και η Ελλάδα με 11,4 κιλά ζυμαρικών κατά κεφαλή ετησίως. Την κατάταξη συμπληρώνει η Χιλή, με 9,5 κιλά.
Κατά τα στοιχεία του οργανισμού, το 2019 παρήχθησαν 16,5 εκατ. τόνοι ζυμαρικών παγκοσμίως. Εξ αυτών, το 31% παρήχθη σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το 19% στην Κεντρική και Νότια Αμερική, ενώ το 17,5% σε άλλες χώρες της Ευρώπης.
Στην Αφρική παρήχθη το 14,1% των ζυμαρικών παγκοσμίως, ενώ στη Βόρεια Αμερική το 12,9%. Μικρότερες ήταν οι ποσότητες ζυμαρικών στη Μέση Ανατολή (3,8%), την υπόλοιπη Ασία (1,5%) και την Αυστραλία (0,3%).
Με πληροφορίες από International Pasta Organisation