Την ανακάλυψη θα κάνει το νέο σούπερ διαστημικό τηλεσκόπιο της NASA σύμφωνα με νέα μελέτη. Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα και ειδικά οι τομείς της αστροφυσικής και της κοσμολογίας, αλλά όχι μόνο, αναμένει με αγωνία την εκτόξευση του James Webb, του ισχυρότερου και πιο προηγμένου τηλεσκοπίου έχει κατασκευαστεί μέχρι σήμερα. Αν και έχει υπάρξει σημαντική καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της κατασκευής και την λειτουργία του οι δυνατότητες του είναι τέτοιες που υπόσχεται μια νέα μεγάλη επανάσταση στην εξερεύνηση του Διαστήματος και την κατανόηση πολλών κοσμικών φαινομένων.
Τα «μάτια» και τα όργανα του James Webb μπορούν σύμφωνα με τους δημιουργούς του να βλέπουν καθαρά τι υπάρχει στις εσχατιές του Σύμπαντος αλλά και χαρακτηριστικά διαφόρων σωμάτων ειδικά των άστρων και των πλανητών που με τα σημερινά τεχνικά μέσα που διαθέτουμε δεν μπορούμε να δούμε. Ήδη για τους πρώτους δώδεκα μήνες λειτουργίας του έχουν εγκριθεί και θα πραγματοποιηθούν 286 έρευνες κάθε είδους.
Επιστήμονες του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο πραγματοποίησαν μια μελέτη τα αποτελέσματα της οποίας δείχνουν ότι είναι πιθανό μέσα στην πρώτη πενταετία της λειτουργίας του το τηλεσκόπιο να καταφέρει να εντοπίσει τα ίχνη της ύπαρξης εξωγήινης ζωής. Σύμφωνα με την μελέτη το James Webb θα μπορεί από την στιγμή που θα στοχεύσει έναν πλανήτη να ανιχνεύσει κάποια από τις αποκαλούμενες βιο-υπογραφές σε αυτόν μέσα σε χρονικό διάστημα μόλις μίας ώρας.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι μέσα σε λίγα λεπτά παρατηρήσεων το τηλεσκόπιο θα μπορεί να ανιχνεύσει αυτές τις «υπογραφές της ζωής» που έχουν την μορφή διαφόρων αερίων και χημικών ουσιών η παρουσία των οποίων συνδέεται άμεσα με την παρουσία κάποιων σύνθετων ή και απλούστερων μορφών ζωής.
«Η ανθρωπότητα αναρωτιέται διαχρονικά για το τι είναι τελικά η ζωή, αν είμαστε μόνοι μας στο Σύμπαν, αν υπάρχει ζωή αλλού και αν είναι παρόμοια με αυτή που εμείς γνωρίζουμε. Η μελέτη δείχνει ότι για πρώτη φορά έχουμε την επιστημονική γνώση και τις τεχνικές δυνατότητες ώστε να ξεκινήσουμε να αναζητούμε απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα έχοντας ρεαλιστικές πιθανότητες να βρούμε τέτοιες απαντήσεις» αναφέρει η Καπρίς Φίλιπς, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που παρουσίασε την μελέτη στο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Φυσικής που διεξάγεται online αυτές τις μέρες λόγω της πανδημίας.