European Super League: Τα δις που... τρομάζουν σε βάθος χρόνου

Δευτέρα, 19 Απριλίου 2021 15:04
UPD:15:07
REUTERS/DAVID KLEIN
A- A A+

Δισεκατομμύρια θα βάλουν στα ταμεία τους οι ομάδες που θα συμμετέχουν στη European Super League, σε αντίθεση με αυτά που θα έπαιρναν εάν συνέχιζαν στο Champions League που διοργανώνει η UEFA.

Η νέα ποδοσφαιρική πραγματικότητα στη «Γηραιά Ήπειρο» είναι γεγονός. Η European Super League, με τη συμμετοχή των 12 ιδρυτικών ομάδων, ακόμη τριών που θα έχουν ίσα δικαιώματα και άλλων πέντε που θα ενταχθούν ως προσκεκλημένες (σ.σ. αναλόγως με τις επιτυχίες που έχουν κάνει εντός των συνόρων τους, αλλά και στις διοργανώσεις της UEFA), παίρνει «σάρκα και οστά» και το μόνο που απομένει είναι να γίνει γνωστό το format του νέου ποδοσφαιρικού φορέα που έρχεται να ταράξει συθέμελα τα όσα γνωρίζαμε έως τώρα για το ποδόσφαιρο της Ευρώπης.

Η απάντηση στο ερώτημα «τι ήταν αυτό που προκάλεσε αυτό το σχίσμα» έχει εύκολη απάντηση: «Το χρήμα». Εδώ κι αρκετό καιρό τα κορυφαία ευρωπαϊκά κλαμπ απειλούσαν με κινήσεις από την πλευρά τους εάν δεν έπαιρναν περισσότερα χρήματα από την.. πίτα του Champions League και να που ήρθε η ώρα να κάνουν πράξη την απειλή τους.

Αυτό συνέβη όταν συνειδητοποίησαν πως η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία δεν ήταν διατεθειμένη να ικανοποιήσει τα αιτήματά του. Η λύση (σύμφωνα με αυτούς τους συλλόγους) ήταν ηγ αποχώρηση και η δημιουργία μίας νέας λίγκας που κατά τις εκτιμήσεις τους θα φέρει δισεκατομμύρια σε αυτούς που θα βρεθούν στο εσωτερικό της!

                 Τα νούμερα που... ζαλίζουν

Επίσημο δεν είναι τίποτα ακόμη, σε ό,τι έχει να κάνει με το οικονομικό. Τα διεθνή ΜΜΕ προσπαθούν να αντλήσουν πληροφορίες από τα κορυφαία στελέχη των «12» για τα ποσά που θα μπαίνουν στα ταμεία των ομάδων που θα λαμβάνουν μέρος στην ESL.

Μετά και τις ανακοινώσεις των τελευταίων ωρών, είδαν το «φως της δημοσιότητας» κάποια ποσά που αν μη τι άλλο καθιστούν άκτως δελεαστικό το νέο προϊόν.

Κάθε σύλλογος από τους 12 συν τους τρεις που αναμένονται θα πρέπει να βάλει ένα αρχικό κεφάλαιο -διόλου απαγορευτικό για τα δεδομένα τους - ύψους 2 εκατ. ευρώ, που μπορεί να φτάσει σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και τα 8 εκατ.

Ήδη σε ανακοίνωση που έχει εκδώσει η European Super League έχει τονίσει πως έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση 4 δις ευρώ, χωρίς να κατονομάσει την πηγή της.

Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης πίσω από το ποσό-μαμμούθ βρίσκεται το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα JP Morgan, κάτι που επιβεβαίωσε ο ίδιος ο αμερικανικός κολοσσός το πρωί της Δευτέρας (19/04) στο πρακτορείο Reuters.

Στην ιδρυτική της διακήρυξη η ESL ανακοίνωσε ακόμη ότι το ποσό των 3.5 δις ευρώ θα μοιραστεί στα 12+3 ιδρυτικά μέλη της με την υπογραφή της συμφωνίας ένταξης στον οργανισμό.

Όπερ αυτό σημαίνει πως κάθε σύλλογος θα εισπράξει μάξιμουμ 350 εκατ. ευρώ από αυτά τα χρήματα, αρκεί να τα χρησιμοποιήσει σε υποδομές, αναπτυξιακά προγράμματα, ακαδημίες ή για να αμβλύνει τον αντίκτυπο της πανδημίας. Απαγορεύεται τα χρήματα αυτά ή, μέρος αυτών να χρησιμοποιηθούν για λειτουργικά έξοδα όπως μεταγραφές και συμβόλαια ποδοσφαιριστών.

Μιλάμε για χρήματα που αφορούν... πριμ υπογραφής και σε καμία περίπτωση δεν είναι τα πάγια έσοδα στα οποία προσβλέπουν οι σύλλογοι της European Super League.

Οι δεσμεύσεις του νεοσύστατου φορέα και των χρηματοδοτών του μιλούν για τουλάχιστον 10 δις ευρώ για κάθε σύλλογο σε βάθος χρόνου, που με βάση τα ξένα ΜΜΕ υπολογίζεται σε 23 χρόνια!

 

Προτεινόμενα για εσάς



Αθλητικές Μεταδόσεις