Την άρση της λεγόμενης «απομόνωσης» των Τουρκοκυπρίων ζητά και ο Μπαν Κι Μουν, υιοθετώντας την έκθεση (Μάιος 2004) του προκατόχου του Κόφι Ανάν.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ καλεί τις δύο πλευρές στο νησί να προχωρήσουν στην άμεση εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου, προτρέποντας «τους δύο ηγέτες να τιμήσουν την γραπτή τους δέσμευση και να δώσουν τέλος στις συνεχιζόμενες αμοιβαίες αλληλοκατηγορίες, που εξυπηρετούν μόνο την υπονόμευση της διαδικασίας».
Ο ΓΓ του ΟΗΕ υποστηρίζει ότι η Ειρηνευτική Δύναμη στην Κύπρο δεν πρέπει να λαμβάνεται ως δεδομένη, σημειώνοντας ότι «έπειτα από 43 χρόνια παρουσίας στην Κύπρο, η προστιθέμενη αξία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ιδίως στην απουσία ουσιαστικής προόδου στην πολιτική διαδικασία, αμφισβητείται όλο και περισσότερο από διάφορους παράγοντες της διεθνούς κοινότητας».
Στη συνέχεια, όμως, προτείνει, λόγω μη συνολικής λύσης, την εξάμηνη ανανέωση της θητείας της, χωρίς αλλαγή της δομής και της αποστολής της σ’ αυτό το στάδιο, αφήνοντας έτσι ανοικτό παράθυρο για νέες συζητήσεις στο μέλλον.
«Η συντήρηση του διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών δεν είναι μικρό κατόρθωμα, υπό το φως της συνεχιζόμενης δυσπιστίας μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, ιδίως μετά τα δημοψηφίσματα του 2004... Ωστόσο, η ώρα έφτασε να προχωρήσουμε από τις συνομιλίες για τη διαδικασία, στην ουσία. Το έργο των τελευταίων 16 μηνών πρέπει να φέρει καρπούς, με την εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου».
Στην έκθεσή του, ο Γ.Γ. καταγράφει τις κατεδαφίσεις σπιτιών που ανήκουν σε εγκλωβισμένους στην Καρπασία, επαναλαμβάνει τις προηγούμενες αναφορές για τις παραβιάσεις του στάτους κβο από τα τουρκικά στρατεύματα στην περιοχή Στροβίλια, επικρίνει τις τουρκικές δυνάμεις και τις τουρκοκυπριακές αρχές που δεν έχουν προχωρήσει στην αποναρκοθέτηση, ενώ επισημαίνει ότι η Τουρκία έχει την ευθύνη για την κλειστή περιοχή της πόλης των Βαρωσίων.
Η καθυστέρηση της έκθεσης σχετίζεται με τις αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις, για το πώς θα υιοθετούσε ο κ. Μπαν τις απόψεις του προκατόχου του, διασκεδάζοντας παράλληλα και τις αντιδράσεις της Αθήνας και της Λευκωσίας. Οι διαβουλεύσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας έχουν προγραμματιστεί για την Παρασκευή 8 Ιουνίου, ενώ έχει οριστεί η Πέμπτη 14 Ιουνίου ως η ημέρα υιοθέτησης του ψηφίσματος για την εξάμηνη ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.
Η έκθεση περιέχει και θετικά και αρνητικά στοιχεία, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βασίλης Πάλμας, διευκρινίζοντας πως η έκθεση δεν έχει ακόμα κυκλοφορήσει επίσημα. Ανάμεσα στα θετικά στοιχεία της έκθεσης, επεσήμανε ο κ. Πάλμας, περιλαμβάνεται το σαφές μήνυμα για υλοποίηση της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου, την ανάγκη συνέχισης της παρουσίας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, την αυξητική τάση στον τομέα των κατασκευών στα κατεχόμενα, ενώ υπενθυμίζεται η ευθύνη της Τουρκίας για την κλειστή πόλη της Αμμοχώστου και οι παραβιάσεις στα Στροβίλια.
Ο εκπρόσωπος, αναφερόμενος στα αρνητικά στοιχεία της έκθεσης, σημείωσε την αναφορά του ΓΓ σε δήθεν απομόνωση των Τ/Κ και την εκτίμηση του ΓΓ του ΟΗΕ ότι παρουσία της Ειρηνευτικής Δύναμης δυνατό να συντείνει στη διαιώνιση του πολιτικού προβλήματος.
Το ΑΚΕΛ εκτιμά ότι «τα πράγματα είναι δύσκολα» αναφορικά με την έκθεση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για την ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Αντρος Κυπριανού.
ΚΥΠΕ