Για ύφεση στις τιμές των λυμάτων που επιθυμούμε να γίνουν τάση της τάξης του 33% σε σχέση με τις αντίστοιχες τιμές του Μαρτίου έκανε λόγο ο κ. Νίκος Θωμαΐδης καθηγητής αναλυτικής χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα (105,8 & 96,1) σημειώνοντας πως η αποκλιμάκωση των υψηλών τιμών στο ιικό φορτίο αναμένεται περί τα τέλη Μαΐου.
Ο κ. Θωμαΐδης ανέφερε ότι το άνοιγμα των δραστηριοτήτων που έχει γίνει τις τελευταίες 10 μέρες και κυρίως στο λιανεμπόριο φαίνεται πως δεν έχει επηρεάσει τα λύματα, ενώ οι αντίστοιχες τάσεις με το άνοιγμα των σχολείων θα τις καταγράψουμε στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Ο ίδιος μιλώντας στον Σκαι σημείωσε πως στα λύματα υπάρχουν και ευρήματα σημαντικής αύξησης στην χρήση αγχολυτικών και καταθλιπτικών καθώς και κοκαΐνης ως αποτέλεσμα της αύξησης της διακίνησης.
«Αυτό έχει καταγραφεί πανευρωπαϊκά, τόνισε Εμείς όμως από τον Μάρτιο του 2020 είδαμε αυτή την αύξηση. Αυτό είναι το καλό με την ανάλυση των λυμάτων, ότι σε πραγματικό χρόνο, σε χρόνο μηδέν, μπορεί η ανάλυση αυτή να αποτυπώσει ό,τι γίνεται στην κοινότητα. Τότε είχαμε συσχετίσει αυτή την αύξηση, λόγω απομόνωσης, lockdown και περιοριστικών μέτρων» τόνισε ο καθηγητής.
Για «έκρηξη» της χρήσης των ψυχοφαρμάκων κατά τη διάρκεια της πανδημίας μίλησε και ο καθηγητής του Παντείου και ψυχίατρος, Στέλιος Στυλιανίδης επίσης στο Πρώτο Πρόγραμμα « Κατά 300% αυξήθηκε η χρήση ψυχοτρόπων ουσιών κατά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης» είπε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι οι πολίτες καταφεύγουν σε αυτά ευκολότερα, επειδή αισθάνονται στρες, άγχος και αβεβαιότητα για το μέλλον.
Αναφερόμενος στην «χρονιά της … Μαρμότας», ο διακεκριμένος καθηγητής εξήγησε: «Αυτό που συχνά λέμε βαριέμαι, ενδέχεται να έχει δραματικές συνέπειες. Το βαριέμαι επί της ουσίας σημαίνει αποσύρομαι». Και συνέχισε: η παρατεταμένη βαρεμάρα επηρεάζει σημαντικά τις διατροφικές μας συνήθειες, ενισχύει τη ροπή μας προς λιπαρά φαγητά και junk food και συχνά περιορίζει την επιθυμία μας για σωματική άσκηση». Ο ίδιος μίλησε για θεραπεία από ειδικούς αλλά και για τη δυνατότητα αυτογνωσίας μέσα από την επικοινωνία, το διάβασμα και τη μουσική.