Αύριο στην Άγκυρα η συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας

Διυπουργική τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας για το Αφγανιστάν
Τετάρτη, 14 Απριλίου 2021 09:56
UPD:10:01
Twitter
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα έχει αύριο τελικά ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στην Άγκυρα στο πλαίσιο μιας προγραμματισμένης επίσκεψης, όχι ιδιαίτερα υψηλών προσδοκιών, που μετατέθηκε κατά μία ημέρα λόγω έκτακτης σύσκεψης του ΝΑΤΟ.

Η συνάντηση της Άγκυρας είχε αρχικά οριστεί για σήμερα αλλά αναβλήθηκε, καθώς συνέπεσε με την έκτακτη διυπουργική τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας για το Αφγανιστάν. Πάντως, ο κ. Δένδιας θα μεταβεί σήμερα το πρωί στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι σύμφωνα με το αρχικό πρόγραμμά του. Στη συνέχεια θα επιστρέψει αυθημερόν στην Αθήνα για να λάβει μέρος στην τηλεδιάσκεψη για το Αφγανιστάν.

Απόσυρση στρατευμάτων

Η σημερινή τηλεδιάσκεψη έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμενόταν να ανακοινώσει την απόσυρση των στρατευμάτων της χώρας του από το Αφγανιστάν έως τις 11 Σεπτεμβρίου, δηλαδή ακριβώς 20 χρόνια μετά την τρομοκρατική επίθεση της Αλ Κάιντα στους δίδυμους πύργους της Νέας Υόρκης.

Να σημειωθεί ότι χθες το απόγευμα ο κ. Δένδιας είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον εκτελούντα χρέη βοηθού υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Φίλιπ Ρίκερ εν όψει της σημερινής συνόδου του ΝΑΤΟ στην οποία θα συμμετάσχει και ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Διερεύνηση προθέσεων

Αύριο ο κ. Δένδιας θα μεταβεί εκ νέου στην Τουρκία, αυτή τη φορά στην Άγκυρα συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για την οικονομική διπλωματία Κώστα Φραγκογιάννη. Η ελληνική πλευρά δεν τρέφει υπερβολικές προσδοκίες για τους καρπούς που θα αποφέρει η συνομιλία των δύο ΥΠΕΞ το απόγευμα της Πέμπτης, όμως ενδιαφέρεται ιδιαίτερα να διερευνήσει τις πραγματικές προθέσεις της Άγκυρας. Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Μητσοτάκης δέχτηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου τον κ. Δένδια με γνώμονα τη βέλτιστη προετοιμασία της ελληνικής αντιπροσωπείας.

Κύριος στόχος της Αθήνας είναι να δείξει στην Τουρκία αλλά και τη διεθνή κοινή γνώμη την προσήλωσή της στην επίλυση των ελληνοτουρκικών ζητημάτων με γνώμονα το διεθνές δίκαιο. Υπό αυτό το σκεπτικό η ελληνική αντιπροσωπεία θέλει να αποφύγει να χρεωθεί η ίδια την ευθύνη για ενδεχόμενη διακοπή των συνομιλιών έπειτα από κάποια τουρκική πρόκληση.

Οι κίνδυνοι δεν περιορίζονται μόνο στο θέμα των φραστικών προκλήσεων και της Άγκυρας αλλά και στη διαχείριση των συμβόλων.

Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η περίπτωση του αποκαλούμενου SofaGate, όπου η Ε.Ε. έδειξε βραδύτατα αντανακλαστικά στην προσβλητική συμπεριφορά του Ερντογάν στην επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όταν την υποδέχτηκε στην Τουρκία μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Ατζέντα συνομιλιών

Η ατζέντα των συνομιλιών, σύμφωνα με το ΥΠΕΞ, περιλαμβάνει τις διμερείς σχέσεις, καθώς και περιφερειακά ζητήματα. Είναι προφανές, βέβαια, ότι στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθεί το ζήτημα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας αλλά και το Κυπριακό εν όψει της πενταμερούς συνδιάσκεψης που θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη στις 27-29 Απριλίου.

Αναφερόμενος στη συνάντηση Δένδια-Τσαβούσογλου ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, επανέλαβε ότι η Ελλάδα «δεν συζητά θέματα που άπτονται της κυριαρχίας της και ότι η μόνη διαφορά αφορά την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών». Κληθείς δε να σχολιάσει την πρόσφατη στοχοποίησή του από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι στην Τουρκία υπάρχουν και δυνάμεις που δεν θέλουν την εμπέδωση του καλού κλίματος και τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. «Εμείς δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε σε αυτό» ανέφερε ο κ. Βαρβιτσιώτης δίνοντας το στίγμα της ελληνικής στάσης στην Τουρκία. Ως προς το ζήτημα της προσήλωσης του μεταβατικού πρωθυπουργού της Λιβύης στη δέσμευσή του για την τήρηση του τουρκο-λιβυκού μνημονίου, λίγες μόνο ημέρες μετά το ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στην Τρίπολη ο κ. Βαρβιτσιώτης αντέτεινε ότι η Ελλάδα «έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει την ευρωπαϊκή στάση απέναντι στη Λιβύη».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή