Της Ανθής Αγγελοπούλου
[email protected]
Ηχηρό «χαστούκι» τα χθεσινά επιδημιολογικά στοιχεία, αποδεικνύοντας για μία ακόμη φορά πόσο απρόβλεπτος είναι ο κορωνοϊός και ότι το 3ο κύμα της πανδημίας επιμένει, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο επίταξης ιδιωτικών κλινικών και επιστράτευσης ιδιωτών ιατρών στη Θεσσαλονίκη λόγω αύξησης των εισαγωγών. Οι επιστήμονες προβλέπουν αποκλιμάκωση προς τα τέλη του μήνα, ωστόσο άγνωστο παραμένει αν η κυβέρνηση θα δώσει το «πράσινο φως» για ελεύθερες μετακινήσεις το Πάσχα.
«Στο κόκκινο» τα χθεσινά επιδημιολογικά στοιχεία, αφού τα νέα κρούσματα έφτασαν τα 4.033, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στις 301.103, ενώ γέμισαν ασφυκτικά οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας με τους 802 διασωληνωμένους. Στα ύψη και ο αριθμός των θανάτων με 93 συνανθρώπους μας να προστίθενται στη «μαύρη λίστα», ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό νεκρών στις 9.054. Οι νέες εισαγωγές ασθενών covid στα νοσοκομεία της επικράτειας έφτασαν τις 458.
Στο «βαθύ κόκκινο»
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το 3ο κύμα της πανδημίας παραμένει σε κορύφωση και η αποκλιμάκωση δεν αναμένεται πριν από τατέλη Απριλίου. Αττική, Κοζάνη, Θεσσαλονίκη και Πάτρα παραμένουν στο «βαθύ κόκκινο», με τα νοσοκομεία να «στενάζουν». Σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης Νίκο Τζανάκη, το υπολογιστικό μοντέλο δείχνει μια σταθερότητα σε υψηλά επίπεδα μετάδοσης της νόσου που δεν έχει προηγούμενο και αυτό οφείλεται σε 3 παράγοντες.
Στο βρετανικό στέλεχος που επικρατεί στην Ευρώπη και είναι πιο μεταδοτικό, στην πλημμελή εφαρμογή των απαγορευτικών μέτρων και στον διαφορετικό χρόνο εξέλιξης της πανδημίας στις διάφορες περιοχές.
Όταν τα κρούσματα μειώνονται σε μια περιοχή, αυξάνονται σε άλλη και αυτό είναι φαύλος κύκλος, όπως είπε. Σύμφωνα με τον καθηγητή, με δείκτη μεταδοτικότητας Rt πάνω από το 1 βαδίζουμε σε λεπτή ισορροπία και όλα θα κριθούν στο αν θα υποχωρήσει ο ιός με τη βοήθεια των εμβολίων.
Ο κ. Τζανάκης μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε επίσης ότι τα self-tests αποτελούν στρατηγικό όπλο για την αντιμετώπιση της διασποράς και με την εφαρμογή τους θα ανοίξουν και άλλες δραστηριότητες. Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς μιλώντας στο ΣΚΑΪ 100,3.
Όπως εξήγησε τα θετικά self-tests πρέπει να επαληθευτούν ώστε να μπορούν να πάρουν άδεια οι εργαζόμενοι και δικαιολογημένες απουσίες οι μαθητές. Σχετικά με το ψηφιακό πιστοποιητικό, τόνισε ότι εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένονται οι συνεννοήσεις με τα κράτη-μέλη για το πλαίσιο, υπενθυμίζοντας ότι θα είναι απόδειξη ότι ένα άτομο έχει εμβολιαστεί κατά του COVID-19 ή ότι έχει αρνητικό αποτέλεσμα σε τεστ ή ότι ανάρρωσε από την ασθένεια.
Στο λιμάνι της Πάτρας
Τη λειτουργία του νέου mega εμβολιαστικού κέντρου της Πολιτικής Προστασίας στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Λιμένος Πατρών, στο νέο λιμάνι της πόλης από την Πέμπτη 15 Απριλίου, ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την επίσκεψή του στην πόλη. Όπως είπε, θα λειτουργήσουν οι οκτώ πρώτες εμβολιαστικές γραμμές και την προσεχή Δευτέρα οι υπόλοιπες οκτώ γραμμές. Παράλληλα ανέφερε ότι «αυτό το κέντρο στην Πάτρα, μαζί με τα υπόλοιπα 4 σε όλη τη χώρα, σε Μαρούσι, Περιστέρι, Ελληνικό και Θεσσαλονίκη, έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν 412 εμβολιαστικές γραμμές, δηλαδή τη διενέργεια 1.650 εμβολιασμών την ώρα και 22.000 την ημέρα».
Ανοικτό το ενδεχόμενο και άλλων επιτάξεων
Υπεγράφησαν ήδη συμβάσεις με ιδιωτικές κλινικές στην Κοζάνη για την αποσυμφόρηση των δύο νοσοκομείων του νομού, Μαμάτσειου και Μποδοσάκειου από περιστατικά non covid, όπως τόνισε ο γ.γ. του υπουργείου Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος μιλώντας στο Radio North 98, ενώ συμπλήρωσε ότι στη Θεσσαλονίκη φαίνεται επίσης να υπάρχει πρόβλημα, καθώς έχει φτάσει το 90% των ΜΕΘ να είναι καλυμμένο και θα χρειαστεί την υποστήριξη του ιδιωτικού τομέα αλλά και των Ενόπλων Δυνάμεων. Πρόσθεσε δε ότι έπειτα από επαφές που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα με τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης αναμένεται και η συνδρομή ιδιωτών ιατρών. Ο υφυπουργός ανέφερε ότι το υπουργείο Υγείας πιστεύει στη συνεργασία και όχι στις επιτάξεις και επιστρατεύσεις, όμως αν χρειαστεί μπορεί και αυτό το ενδεχόμενο να είναι στο τραπέζι.