H Κίνα σχεδιάζει την κατασκευή ενός γιγαντιαίων διαστάσεων φράγματος στο Θιβέτ, που θα παράγει τριπλάσια ηλεκτρική ενέργεια σε σχέση με το Φράγμα των Τριών Φαραγγιών- τον μεγαλύτερο σταθμό ηλεκτροδότησης στον κόσμο- προκαλώντας ανησυχία σε υπερμάχους του περιβάλλοντος και στη γειτονική Ινδία.
Το φράγμα αυτό θα βρίσκεται στον Βραχμαπούτρα, πριν βγει από τα Ιμαλάια και εισέλθει στην Ινδία, σε υψόμετρο άνω των 1.500 μέτρων. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, θα πραγματοποιηθεί στο Μεντόγκ του Θιβέτ και θα είναι μεγαλύτερο από το Φράγμα των Τριών Φαραγγιών στον Γιανγκτσέ της κεντρικής Κίνας, ενώ θεωρείται πως θα μπορεί να παράγει 300 δισ. kilowatts ηλεκτρισμού κάθε χρόνο.
Το μεγάλο αυτό εγχείρημα εντάσσεται στο στρατηγικό 14ο Πενταετές Πλάνο της Κίνας, που παρουσιάστηκε τον Μάρτιο. Ωστόσο οι λεπτομέρειες ήταν λίγες, όπως και το σχεδιαζόμενο χρονοδιάγραμμα ή ο προϋπολογισμός του.
Ο ποταμός, που είναι γνωστός ως Γιαρλούνγκ Τσανγκπό στο Θιβέτ, θα φιλοξενεί και άλλα δύο projects πιο ψηλά, ενώ άλλα έξι είναι στην αναμονή ή υπό κατασκευή. Ωστόσο το συγκεκριμένο φράγμα αποτελεί μια κατηγορία από μόνο του.
Τον περασμένο Οκτώβριο η τοπική κυβέρνηση του Θιβέτ υπέγραψε μια «συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας» με την PowerChina, εταιρεία που εξειδικεύεται στα υδροηλεκτρικά projects. Έναν μήνα αργότερα ο επικεφαλής της PowerChina, Γιαν Ζιγιόνγκ, αποκάλυψε εν μέρει το πρόγραμμα στην κομμουνιστική νεολαία της χώρας.
To Πεκίνο προωθεί την ιδέα ως μια φιλική προς το περιβάλλον εναλλακτική στα ορυκτά καύσιμα, ωστόσο υπάρχει ενδεχόμενο ισχυρών αντιδράσεων από οργανώσεις προστασίας του περιβάλλοντος, όπως είχε συμβεί και με το Φράγμα των Τριών Φαραγγιών, που κατασκευάστηκε μεταξύ του 1994 και του 2012.
Όπως είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ο Τέμπα Γκιαλτσέν Ζάμλα, ειδικός σε θέματα περιβαλλοντικής πολιτικής του Tibet Policy Institute, think tank που συνδέεται με την εξόριστη κυβέρνηση του Θιβέτ, στην περιοχή που θα επηρεαστεί υπάρχει πολύ πλούσια θιβετιανή πολιτιστική κληρονομιά, και οποιαδήποτε κατασκευή φράγματος θα προκαλούσε οικολογική καταστροφή- ενώ πολλοί θα ήταν οι κάτοικοι που θα εκτοπίζονταν από τις εστίες τους.
Ανησυχία υπάρχει και στο Νέο Δελχί: Αναλυτές θεωρούν πως με αυτόν τον τρόπο η Κίνα θα μπορούσε να ελέγξει την προμήθεια νερού μεγάλου μέρους της νότιας Ασίας.
«Οι πόλεμοι του νερού είναι βασικό μέρος αυτού του τρόπου πολέμου, επειδή επιτρέπουν στην Κίνα να χρησιμοποιήσει την ισχύ της μέσω του Θιβέτ στον πιο απαραίτητο φυσικό πόρο» έγραψε στους Times of India ο Μπράμα Τσελάνεϊ, πολιτικός επιστήμονας- προειδοποιώντας επίσης, πως υπάρχει επιπλέον κίνδυνος λόγω της σεισμικής δραστηριότητας.
Η ινδική κυβέρνηση από πλευράς της εξετάζει το ενδεχόμενο κατασκευής ενός άλλου φράγματος στον Βραχμαπούτρα για να ενισχύσει τα δικά της αποθέματα νερού.