Από την έντυπη έκδοση
Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]
Τριήμερο εξελίξεων ξεκινά για τα εθνικά θέματα, με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια να πραγματοποιεί δύο κρίσιμα ταξίδια στη Βεγγάζη και στην Άγκυρα. Η ισορροπία πάντως στις ελληνοτουρκικές σχέσεις παραμένει «εύθραυστη», εξαιτίας μιας σειράς προκλητικών δηλώσεων αξιωματούχων της γειτονικής χώρας.
Τα βλέμματα σήμερα είναι στραμμένα στη Λιβύη, με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών να επισκέπτεται τη χώρα για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα (υπενθυμίζεται πως την προηγούμενη Τρίτη είχε πραγματοποιηθεί επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού). Το σημερινό ταξίδι στη Βεγγάζη -με αφορμή την προσεχή έναρξη λειτουργίας του Γενικού Προξενείου- δίνει την ευκαιρία για έναν ακόμα κύκλο επαφών.
Ειδικότερα, ο Νίκος Δένδιας θα συναντηθεί με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Χουσεΐν Ατίγια Αμπντούλ Χαφέεζ Αλ Κατράνι, τον δήμαρχο της Βεγγάζης Σακρ Μπουζουάρι και τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Αγκίλα Σάλεχ Ίσα.
Τουρκολιβυκό μνημόνιο
Υπενθυμίζεται πως οι σχέσεις των δύο χωρών πέρασαν μια δύσκολη περίοδο εξαιτίας του τουρκολιβυκού μνημονίου για τις θαλάσσιες ζώνες, που υπεγράφη πριν από ενάμιση χρόνο. Σε αυτή τη φάση στόχος είναι να μην περάσει το «περιβόητο» μνημόνιο από τη λιβυκή Βουλή, με δεδομένο άλλωστε πως η μεταβατική κυβέρνηση θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές στο τέλος του έτους.
Πάντως η λιβυκή πλευρά φαίνεται πως θέλει να διατηρήσει τις καλές σχέσεις με την Άγκυρα. Είναι χαρακτηριστικό πως ο μεταβατικός πρωθυπουργός της χώρας -μαζί με 14 υπουργούς καθώς και τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου- θα βρεθεί στην Τουρκία για συζητήσεις.
Σχέσεις με Αίγυπτο
Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ενδυνάμωση των σχέσεων με τα κράτη της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου. Μάλιστα, το Σάββατο ο Νίκος Δένδιας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι και συζήτησαν την περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών σχέσεων και τις πρόσφατες περιφερειακές εξελίξεις.
Είναι γνωστό πως η Άγκυρα έχει προσπαθήσει να «συσφίξει» τις σχέσεις της με το Κάιρο, ωστόσο σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει κάποια αξιοσημείωτη αλλαγή. Να σημειωθεί πως οι υπουργοί Εξωτερικών Τουρκίας και Αιγύπτου συνομίλησαν το Σάββατο για να ανταλλάξουν ευχές για το Ραμαζάνι, όπως ανακοινώθηκε, χωρίς ωστόσο να δοθούν άλλες πληροφορίες.
Εστίες έντασης
Την ίδια στιγμή η Άγκυρα συνεχίζει να πυροδοτεί εστίες έντασης παρότι έχει να αντιμετωπίσει σειρά προβλημάτων τόσο στις σχέσεις με τους Ευρωπαίους (κάτι που φάνηκε και από τις δηλώσεις του Ιταλού πρωθυπουργού Μ. Ντράγκι) όσο και με την κλυδωνιζόμενη οικονομία της.
Το πιο πρόσφατο περιστατικό έγινε το Σάββατο, όταν ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Επικοινωνιών της Προεδρίας της Τουρκίας Φαχρετίν Αλτούν με δημοσίευμα στο Twitter κατηγόρησε την Ελλάδα για υπόθαλψη τρομοκρατικών οργανώσεων.
«Απορρίπτουμε κατηγορηματικά κάθε προσπάθεια σπίλωσης της εικόνας της Ελλάδας μέσω της προβολής απαράδεκτων μυθευμάτων» ήταν η χαρακτηριστική απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών. Μάλιστα, σε ανακοίνωσή του επισημαίνει πως ερώτημα δημιουργεί η επιλογή του χρόνου εμφάνισης τέτοιων ανυπόστατων και φαιδρών ισχυρισμών.
Με Τσαβούσογλου
Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη -και υπό την προϋπόθεση πως δεν θα υπάρξει κάποια προκλητική κίνηση από τη γειτονική χώρα- θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα τετ α τετ μεταξύ του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια και του Τούρκου ομολόγου του Μ. Τσαβούσογλου. Η ελληνική πλευρά θα προσέλθει στο ραντεβού χωρίς υπεραισιοδοξία, στέλνοντας το μήνυμα πως ο διάλογος πρέπει να γίνεται «μέσα στα πλαίσια της λογικής και του δικαίου». Να σημειωθεί εδώ ότι πριν πάει στην Άγκυρα ο Ν. Δένδιας θα επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη και θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
Παράλληλα με αυτό το διπλωματικό «μαραθώνιο», μια σειρά από προγράμματα ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμενων είναι στην τελική ευθεία. Σήμερα o υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος θα ενημερώσει την Ειδική Διαρκή Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής για τα σχέδια που είναι στο τελικό στάδιο.