"Σταθερή γέφυρα" για την ένταξη της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός της χώρας, κ. Σεργκέι Στανίσεφ, τη συνεργασία της Βουλγαρίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), στη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον πρώτο αναπληρωτή γενικό διευθυντή του ΔΝΤ, κ. Τζον Λίπσκι. Ο κ. Λίπσκι ολοκληρώνει σήμερα, την ανεπίσημη, διήμερη επίσκεψη που πραγματοποιεί στη Σόφια, κατόπιν πρόσκλησης του υπουργού Οικονομικών, κ. Πλάμεν Ορεσάρσκι.
Ο κ. Στανίσεφ ευχαρίστησε τη διοίκηση του ΔΝΤ για την "καρποφόρα", όπως είπε, συνεργασία και αναγνώρισε την υποστήριξη και τη βοήθεια που παρείχε το ΔΝΤ για την ανάκαμψη της οικονομικής σταθερότητας στη Βουλγαρία, μετά την κρίση που ξέσπασε στη χώρα στα μέσα της δεκαετίας του '90. Υπογράμμισε, εξάλλου, ότι στα πρώτα χρόνια μετά την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε., η είσοδος της Βουλγαρίας στην κοινή ευρωπαϊκή αγορά αποτελεί πρόκληση. Για αυτό το λόγο, είπε, η συνέχιση της λιτής δημοσιονομικής πολιτικής, η διατήρηση της οικονομικής ανάπτυξης και η "διεύρυνση" των οφελών που απορρέουν από την ένταξη στην Ε.Ε. αποτελούν βασικές προτεραιότητες. Ένας άλλος στόχος "κλειδί" είναι η μέγιστη απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, τόνισε ο κ. Στανίσεφ.
Από την πλευρά του, ο κ. Λίπσκι τόνισε - μεταξύ άλλων - ότι η βουλγαρική κυβέρνηση ασκεί μια σταθερή δημοσιονομική πολιτική και υλοποιεί υγιείς μεταρρυθμίσεις, οι οποίες είναι ικανές να διατηρήσουν μια δυνατή οικονομία. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η Βουλγαρία έχει ένα σταθερό μακροοικονομικό περιβάλλον, υψηλή οικονομική ανάπτυξη και μείωση του πληθωρισμού.
Βάσει των αναλύσεων του ΔΝΤ, η συνέχιση των δομικών μεταρρυθμίσεων θα δώσει την απαραίτητη ώθηση στη χώρα να μεγενθύνει τις ευκαιρίες που διανοίγονται με την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, για μια περισσότερο ευέλικτη αγορά εργασίας, αλλά και τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης.