Από την έντυπη έκδοση
Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
[email protected]
Ως γνωστόν τα τεστ αυτοδιάγνωσης που πραγματοποιήθηκαν σε μαθητές και γονείς με γνώμονα την επαναλειτουργία των σχολείων κατέγραψαν 613 κρούσματα σε 245.093 ελεγχόμενους μαθητές και εκπαιδευτικούς. Σύμφωνα με την κυβέρνηση η όλη διαδικασία υπήρξε διπλά επιτυχημένη γιατί πρώτον, επέτρεψε το άνοιγμα των σχολείων και, δεύτερον, δίνει τη δυνατότητα μεγαλύτερης προστασίας του μαθητικού και εκπαιδευτικού πληθυσμού.
Αν εμβαθύνουμε, όμως, λίγο στη λογική που διέπει αυτόν τον ισχυρισμό θα δούμε ότι τα self-tests μας έδειξαν και ένα τρίτο στοιχείο. Ότι τα σχολεία θα μπορούσαν να είχαν ανοίξει αρκετούς μήνες νωρίτερα. Η πολιτεία υποστηρίζει σήμερα ότι το άνοιγμα των σχολείων είναι ασφαλές όχι γιατί ο ιός είναι σε ύφεση, αλλά γιατί γνωρίζουμε πλέον με σχετική ασφάλεια πόσοι μαθητές και εκπαιδευτικοί είναι μολυσμένοι με τον ιό. Άρα είναι σωστό να εικάσουμε πως αν υπήρχε αντίστοιχη εικόνα για τη διασπορά του ιού τους προηγούμενους μήνες, τότε τα σχολεία θα μπορούσαν να είχαν μείνει ανοικτά.
Αν προσθέσουμε δε στην εξίσωση ότι τους προηγούμενους μήνες είχαμε λιγότερα κρούσματα αλλά και ότι οι μεταλλάξεις ήταν λιγότερο μεταδοτικές, το παραπάνω επιχείρημα γίνεται ισχυρότερο. Τι χρειαζόταν, όμως, για να έχει γίνει κάτι τέτοιο; Μαζικά και δωρεάν τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, όπως γίνεται τώρα μέσω της πρακτικής των self-tests. Και τι έλεγαν η κυβέρνηση και τα μέλη της επιτροπής όλη την προηγούμενη περίοδο; Ότι ο αριθμός των δωρεάν τεστ που διενεργούνταν στον πληθυσμό ήταν επαρκέστατος.
Σχηματοποιούμε τον ισχυρισμό για να γίνει καλύτερα αντιληπτός. Όλους τους προηγούμενους μήνες υποστηριζόταν ότι γίνονται επαρκή τεστ και ότι τα σχολεία δεν ανοίγουν για λόγους επιδημιολογικού φορτίου. Τώρα ανοίγουν τα σχολεία με το επιχείρημα ότι αφού διεξάγονται επαρκή self-tests δεν μας ενδιαφέρει το επιδημιολογικό φορτίο…
Σε κάθε περίπτωση, για να είμαστε εποικοδομητικοί οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι χθες έγινε ένα μικρό βήμα. 'Οπως και ότι τα self-tests δεν υπήρχαν πριν από τρεις μήνες, όταν και πρωτοεμφανίστηκαν στη Γερμανία. Κάποια στιγμή, όμως, πρέπει να πάψουμε σε αυτή τη χώρα να πανηγυρίζουμε για το αυτονόητο.