Όταν σκεφτόμαστε μέλι το μυαλό μας σχηματίζει εικόνες μελισσών σε αγρούς με λουλούδια. Η πολυσύχναστη πόλη της Νέας Υόρκης με μία πρώτη ματιά δεν φαίνεται ιδιαίτερα φιλική προς τις μέλισσες, αλλά οι ταράτσες και οι μικροσκοπικοί κήποι της γεμίζουν με μέλισσες οι οποίες στις αγροτικές περιοχές απειλούνται από τα φυτοφάρμακα.
REUTERS/SHANNON STAPLETON
Περίπου 2,4 εκατομμύρια ιταλικές μέλισσες περίμεναν σε ένα λευκό βαν για να μεταφερθούν στα νέα σπίτια τους προχθές Το βανάκι ήταν παρκαρισμένο κοντά στο συγκρότημα κατοικιών Ντακότα στο Σέντραλ Παρκ, όπου η χήρα του Τζον Λένον, η Γιόκο Όνο, ζει από το 1973.
REUTERS/SHANNON STAPLETON
«Είναι η πρώτη χρονιά που προχωρούμε σε αυτό το εγχείρημα έξω από τη Ντακότα», δήλωσε ο Άντριου Κοτέ, πρόεδρος της Ένωσης Μελισσοκόμων της Νέας Υόρκης. «Ακούσαμε ότι στη Γιόκο αρέσει το μέλι».
REUTERS/SHANNON STAPLETON
Ο Κοτέ, ο οποίος ίδρυσε το Andrew's Honey, οδηγήσε από τη Γεωργία για να παραδώσει τις μέλισσες. Το φορτηγό ήταν φορτωμένο με 200 ξύλινα κουτιά με ι σίτες, το καθένα με περίπου 12.000 μέλισσες.
REUTERS/SHANNON STAPLETON
Σε μία ουρά παρατάσσονται μελισσοκόμοι για να παραλάβουν τα πακέτα των 1,36 κιλών που κοστίζουν 159 δολάρια ή 205 δολάρια, ανάλογα με το πότε έκαναν την παραγγελία τους.
«Οι μέλισσες πωλούνται με το βάρος, όπως το τυρί», είπε.
REUTERS/SHANNON STAPLETON
Μερικοί αγοραστές γέμισαν τα πακέτα σε σακούλες, ενώ ο Ρέι Σέιτζ έδεσε δύο κουτιά μελισσών στο ποδήλατό του για να οδηγήσει έως την κυψέλη του σε μία κοντινή σχετικά περιοχή, οδηγώντας πολύ αργά και προσεκτικά.
REUTERS/SHANNON STAPLETON
Ο αριθμός των αστικών μελισσοκόμων αυξάνεται ραγδαία, με πολλές κυψέλες να βρίσκονται τώρα στις ταράτσες των ουρανοξυστών και των κτηρίων γραφείων, δήλωσε ο Κοτέ. Η Νέα Υόρκη νομιμοποίησε τη μελισσοκομία το 2010 και έχει εκατοντάδες εγγεγραμμένες κυψέλες, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας.
Ο πληθυσμός των μελισσών μειώνεται απότομα παγκοσμίως, εν μέρει λόγω των υπερβολικών φυτοφαρμάκων και χημικών ουσιών στις αγροτικές περιοχές αλλά και λόγω της έλλειψης ποικιλίας καλλιεργειών.
REUTERS/SHANNON STAPLETON
Η Νέα Υόρκη δεν έχει αυτό το πρόβλημα, καθιστώντας τον έναν υγιή βιότοπο μελισσών, δήλωσε ο Άλαν Μάρκοβιτς, κάτοικος του Μπρονξ, ο οποίος είναι μελισσοκόμος στο La Finca del Sur Community Garden.
«Το ένα τρίτο αυτού που βάζεις στο στόμα σου χρειάζεται επικονιαστή. Και στην πόλη, είτε το πιστεύετε είτε όχι, οι μέλισσες τα πάνε καλά επειδή γενικά υπάρχουν λιγότερα φυτοφάρμακα », δήλωσε ο πρώην αγρότης. «Η μεγάλη ποικιλία φυτών είναι υπέροχη για τις μέλισσες».
naftemporikigr με πληροφορίες Reuters