Η Νότια Κορέα παρουσίασε την Παρασκευή ένα πρωτότυπο του πρώτου εγχώριου μαχητικού αεροσκάφους, σε μια υψηλού συμβολισμού κίνηση ως προς το μέλλον της αμυντικής της βιομηχανίας.
Όπως μετέδωσε το κορεατικό πρακτορείο Yonhap, το γκρι μαχητικό, υπό την ονομασία KF-21 Boramae, παρουσιάστηκε σε τελετή στα κεντρικά της Korea Aerospace Industries, στην πόλη Σατσεόν στα νότια της χώρας, περίπου πέντε χρόνια μετά την έναρξη του ύψους 7,9 δισ. δολαρίων προγράμματος για την αντικατάσταση του στόλου των παλαιών μαχητικών F-4 και F-5.
Ο πρόεδρος Μουν Τζέι-ιν είπε ότι το νέο μαχητικό προορίζεται να αποτελέσει τη «ραχοκοκκαλιά» της πολεμικής αεροπορίας της χώρας και μίλησε για την έναρξη μιας «νέας εποχής» ως προς την ανεξαρτησία της εθνικής άμυνας της Νότιας Κορέας- αλλά και μια κομβική στιγμή για την αεροδιαστημική της βιομηχανία εν γένει.
REUTERS/YONHAP NEWS AGENCY
«Η παρουσίαση του πρωτοτύπου είναι ένα μεγάλο βήμα στη διαδικασία ανάπτυξης, καθώς σημαίνει πως εισερχόμαστε στη φάση δοκιμής των δυνατοτήτων του μαχητικού, αφού κατασκευάσαμε κάτι που είχαμε μόνο σε σχέδια» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της υπηρεσίας που είναι αρμόδια για τους εξοπλισμούς.
Με μέγιστο φορτίο 7.700 κιλών, το νέο μαχητικό θα έχει 10 πυλώνες για πυραύλους αέρος- αέρος και άλλα όπλα, ενώ θα είναι ικανό να πετά στα 2.200 χλμ ώρα, με εμβέλεια 2.900 χλμ.
Η πρώτη πτήση έχει προγραμματιστεί για το 2022, ενώ η ανάπτυξή του στο σύνολό της αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ως το 2026. Όταν ολοκληρωθεί, σύμφωνα με το πρακτορείο Yonhap, η Νότια Κορέα θα γίνει η 13η χώρα που έχει αναπτύξει δικό της μαχητικό αεροσκάφος.
Οι νοτιοκορεατικές ένοπλες δυνάμεις σκοπεύουν να έχουν 40 σε υπηρεσία ως το 2028 και άλλα 80 ως το 2032. Το μαχητικό χαρακτηρίζεται ως γενιάς 4,5 και δεν έχει stealth χαρακτηριστικά, μα αξιωματούχοι είπαν πως συνεχίζονται οι έρευνες για πιθανή μετατροπή του, ώστε να αποκτήσει επιπλέον χαρακτηριστικά στο μέλλον.
Στην τελετή ήταν παρόντες και Ινδονήσιοι αξιωματούχοι, καθώς η Τζακάρτα συμμετέχει στο εν λόγω πρόγραμμα. Σημειώνεται πως στο παρελθόν είχαν υπάρξει αμφιβολίες για τη δέσμευση της Ινδονησίας, λόγω καθυστερήσεων πληρωμών για το 20% του συνολικού κόστους του προγράμματος ανάπτυξης που της αντιστοιχεί, ωστόσο σε συναντήσεις με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας και τον υπουργό Άμυνάς της, Σου Γουκ, ο Ινδονήσιος πρωθυπουργός, Πράμποβο Σουμπιάντο, υπογράμμισε πως το πρόγραμμα αυτό συμβολίζει την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο χωρών. Συγχαρητήριο μήνυμα μέσω βίντεο έστειλε και ο πρόεδρος της Ινδονησίας, Τζόκο Ουϊντόντο.