Ο κ. Μπους προτίμησε να επισκεφθεί τις χώρες της "νέας Ευρώπης" στέλνοντας έτσι ένα σαφές μήνυμα στην "παλαιά Ευρώπη" θα έλεγε ίσως, ο Αμερικανός πρώην υπουργός Aμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ.
Οι λόγοι της επίσκεψής του σε Πολωνία και Τσεχία είναι σαφείς: είναι οι δύο χώρες όπου οι ΗΠΑ θέλουν να προχωρήσουν σε εγκατάσταση της νέας αντιπυραυλικής ασπίδας. Οι δύο χώρες βέβαια περιμένουν ανταλλάγματα, για παράδειγμα την κατάργηση της υποχρέωσης έκδοσης βίζας για όσους ταξιδεύουν προς τις ΗΠΑ.
Και ενώ οι Πολωνοί σχεδιάζουν να αποσύρουν τους επόμενους μήνες τις δυνάμεις τους από το Ιράκ, Τσέχοι και Αλβανοί δηλώνουν ότι θα παραμείνουν. Ετσι τα Τίρανα αποκτούν αυτομάτως το δικαίωμα να ζητήσουν στο τέλος του χρόνου οικονομική ενίσχυση από τα κονδύλια του αμερικανικού στρατού. «Οι Αλβανοί βλέπουν στις ΗΠΑ έναν παραδοσιακό σύμμαχο. Στο τέλος του 19ου αιώνα, όταν οι μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης μοίραζαν την οθωμανική αυτοκρατορία οι Αλβανοί δεν πήραν τίποτα, οι μόνοι που στήριξαν τότε το αλβανικό απελευθερωτικό κίνημα της εποχής ήταν οι Αμερικανοί. Γεγονός που δεν ξέχασαν οι Αλβανοί παρά τα 40 χρόνια κομμουνιστικού καθεστώτος. Στο τέλος της δεκαετίας του '90, οι Αμερικανοί ήταν πάλι αυτοί που ενδιαφέρθηκαν για τη σύγκρουση στο Κοσσυφοπέδιο. Γι’ αυτό αποθεώθηκε ο Μπους στα Τίρανα», εκτιμά η Tageszeitung.
Η Βουλγαρία τέλος, είναι σήμερα ένας από τους σημαντικότερους συμμάχους των Αμερικανών στην νοτιοανατολική Ευρώπη. Οι ΗΠΑ διαθέτουν εκεί τρεις στρατιωτικές βάσεις, ενώ προ μηνών η κυβέρνηση στη Σόφια έδωσε παράταση στην παραμονή των Βούλγαρων στρατιωτών για άλλον έναν χρόνο, και αυτό παρά το γεγονός, ότι τα τελευταία 4 χρόνια μετρά 13 νεκρούς στρατιώτες. Η βουλγαρική κυβέρνηση διαμηνύει συχνά, ότι η δραστηριοποίησή της στο Ιράκ αποδεικνύει, ότι είναι ένας αξιόπιστος σύμμαχος και αυτό «ηχεί καλά στα αυτιά των Αμερικανών». Σύμφωνα με τον Μακντόνοχ: «Υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις όσον αφορά για παράδειγμα το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου. Αλβανία και η Βουλγαρία είναι λοιπόν πολύ σημαντικές για την αμερικανική πολιτική, αλλά και την πολιτική του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια».
Εχει συμβολική σημασία λοιπόν, σημειώνουν σήμερα αναλυτές, το γεγονός ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος ολοκλήρωσε την ευρωπαϊκή του περιοδεία, σε μία χώρα που συνεχίζει να στέκεται στο πλευρό του, παρά την καταδικαστέα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες πολιτική του στο Ιράκ.
DEUTSCHE WELLE