Επικίνδυνα παιχνίδια «ψυχρού πολέμου»

Δευτέρα, 05 Απριλίου 2021 07:00
REUTERS/DAVID MDZINARISHVILI
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Του Μωυσή Λίτση
[email protected]

Στην πρώτη γραμμή του μετώπου του νέου εν εξελίξει «ψυχρού πολέμου» της Δύσης με τη Ρωσία μετατρέπεται η Ουκρανία, με κίνδυνο να επαναληφθεί η εμφύλια σύγκρουση στα ανατολικά της χώρας, που στοίχισε τη ζωή σχεδόν σε 14.000 ανθρώπους.

 Το Κίεβο ενέκρινε πρόσφατα τη νέα στρατηγική «ανάκτησης της Κριμαίας», μιας χερσονήσου μεγάλης στρατηγικής σημασίας στη Μαύρη Θάλασσα και έδρα του ρωσικού στόλου στην περιοχή. Μία ενδεχόμενη κίνηση από πλευράς Κιέβου να καταλάβει την Κριμαία, την οποία η Ρωσία έχει προσαρτήσει από το 2014, θα σήμαινε την κήρυξη πολέμου. Επιπλέον τον τελευταίο καιρό Ουκρανοί στρατιωτικοί έχουν εντείνει τη ρητορική πολέμου, κατηγορώντας τη Ρωσία ότι συγκεντρώνει στρατεύματα στα ανατολικά της χώρας, την ίδια στιγμή που ο επικεφαλής του ουκρανικού στρατού Ρούσλαν Κτσόμτσακ δήλωνε σε συνέντευξή του πως συζήτησε το ενδεχόμενο επιχείρησης για ανακατάληψη της ελεγχόμενης από τους φιλορώσους αυτονομιστές περιοχής του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία.

 Απαντώντας στις ουκρανικές αιτιάσεις, η Μόσχα ανεβάζει και αυτή από την πλευρά της τους τόνους. Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωνε πως τυχόν προσπάθεια αναζωπύρωσης του πολέμου στην ανατολική Ουκρανία θα σήμαινε το τέλος της χώρας.

 Η ένταση με ανάμιξη του ΝΑΤΟ στην περιοχή έρχεται σε μία περίοδο που η Ουκρανία βυθίζεται στην κοινωνική και πολιτική κρίση. Περισσότεροι από 33.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη χώρα εξαιτίας του Covid-19, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Η πορεία εμβολιασμού του πληθυσμού προχωρά με πολύ αργούς ρυθμούς, με μόνο 220.000 ανθρώπους να έχουν πάρει την πρώτη δόση σε σύνολο πληθυσμού 44 εκατομμυρίων, με μόνο δύο άτομα να έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

 Η κυβέρνηση Ζελένσκι απορρίπτει το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, λέγοντας πως αν το αποδεχτεί θα σήμαινε «γεωπολιτικό πλήγμα», ενώ οι σύμμαχοι στηρίζουν ποικιλοτρόπως στρατιωτικά την Ουκρανία, όχι όμως και στα ζητήματα υγείας...  Η εκλογή Μπάιντεν κάθε άλλο παρά δείχνει να μετριάζει την ψυχροπολεμική ατμόσφαιρα.  Το τέλος του «ψυχρού πολέμου» στις αρχές του ,90 καλλιέργησε προσδοκίες για τη δημιουργία μιας «Ευρώπης από τον Ατλαντικό έως τα Ουράλια», που θα άφηνε πίσω τους παλιούς διχασμούς... Αντ’ αυτού βλέπουμε μία επικίνδυνη όξυνση των γεωπολιτικών ανταγωνισμών, που απειλεί να παρασύρει τη γηραιά ήπειρο σε νέες περιπέτειες. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή