Από την έντυπη έκδοση
Της Έφης Τριήρη
[email protected]
Μπροστά σε νέα αδιέξοδα φαίνεται να βρίσκεται ξανά η Ευρωπαϊκή Ένωση. Μετά τις «συμπληγάδες» των εμβολίων και τα διάφορα «παρατράγουδα» με τις προμήθειες που έδειξαν ότι ο ευρωπαϊκός μηχανισμός θα πρέπει να καταστεί πιο άμεσος και πιο αποτελεσματικός, ήρθε η Γερμανία να θυμίσει ότι «ο δρόμος κάθε άλλο παρά εύκολος είναι». Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας αποφάσισε να μπλοκάρει προσωρινά την απαιτούμενη νομοθεσία της χώρας για τη θέσπιση του Ταμείου, ενώ κατά καιρούς το Βερολίνο επανέρχεται με ενστάσεις ως προς την πλήρη χρήση του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ.
Το θέμα όμως είναι ότι το Ταμείο Ανάκαμψης κρίνεται αυτή τη στιγμή αναγκαίο περισσότερο από κάθε άλλη φορά, δεδομένου ότι ήδη οι κυβερνήσεις, «εξουθενωμένες», έχουν ρίξει και συνεχίζουν να ρίχνουν τεράστια ποσά για να χρηματοδοτούν τα μέτρα κατά του κορονοϊού, τη στιγμή που κανένας δεν μπορεί να ορίσει ένα χρονικό τέλος για την πανδημία. Η Ευρώπη παίρνει νέα γενικευμένα περιοριστικά μέτρα, καθώς αυξάνονται τα κρούσματα, οι προβλέψεις αναθεωρούνται επί τα χείρω και η ανάκαμψη πηγαίνει πίσω. Τα κονδύλια του Ταμείου θεωρούνται βασικός στυλοβάτης στη «μάχη» που δίδει η Ευρώπη κατά του κορονοϊού, ειδικά για τις χώρες που έχουν πληγεί τα μέγιστα, όπως η Ιταλία, αλλά και για την Ελλάδα που έχει «επενδύσει» πολλά σε αυτό για την ανάκαμψη της οικονομίας της. Ωστόσο, τον τελευταίο καιρό πληθαίνουν οι ανησυχίες για το πόσο γρήγορα μπορεί να προχωρήσει το όλο εγχείρημα. Χθες, σειρά είχαν οι επενδυτικοί οίκοι S&P Global Ratings και Pictet Wealth Management που προειδοποίησαν για τον κίνδυνο καθυστερήσεων στις εκταμιεύσεις κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, με σοβαρές επιπτώσεις για την οικονομία της περιοχής.
Σύμφωνα με την S&P Global Ratings, πιθανές καθυστερήσεις ενδέχεται να αναβάλλουν για το τέταρτο τρίμηνο τις εκδόσεις ομολόγων για τη χρηματοδότηση του Ταμείου τη στιγμή που η Κομισιόν έχει θέσει ως στόχο για τις εκταμιεύσεις τα μέσα του έτους. Από την πλευρά της η Pictet Wealth Management «βλέπει» τις πρώτες εκταμιεύσεις στο τρίτο τρίμηνο, προειδοποιώντας ότι πιθανή περαιτέρω καθυστέρηση ενέχει τον κίνδυνο επιστροφής της απόδοσης του γερμανικού 10ετούς ομολόγου στο μηδέν έως τα τέλη του έτους. Τελικά κινδυνεύει το Ταμείο Ανάκαμψης; Και εάν ναι, πώς σκέφτονται να διαχειριστούν την κατάσταση οι ιθύνοντες; Αν και οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι το αδιέξοδο θα αρθεί σύντομα, η νέα εμπλοκή, έπειτα από αυτή της Πολωνίας και της Ουγγαρίας, καταδεικνύει ότι η Ε.Ε. είναι ανάγκη να κάνει μεγάλα βήματα προς τη δημοσιονομική ένωση. Για να εκλείψουν οριστικά τέτοιου είδους προσκόμματα.