Η υγειονομική κατάσταση της Ευρώπης φαίνεται να αποκλίνει ακόμα περισσότερο αυτήν την εβδομάδα από την αντίστοιχη του Ηνωμένου Βασιλείου το οποίο κάνει άλλο ένα βήμα για τη χαλάρωση του lockdown την ώρα που τα δεδομένα για την δημόσια υγεία επιδεινώνονται για τη Γαλλία και Γερμανία.
Η Γερμανία έχει ήδη παρατείνει τους περιορισμούς της μέχρι τις 18 Απριλίου, ωστόσο, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κάλεσε σήμερα τα γερμανικά κρατίδια να κάνουν περισσότερα για τον έλεγχο των λοιμώξεων αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να παρέμβει και να επιβάλλει αυστηρότερα μέτρα για την πανδημία εάν διαπιστωθεί αδυναμία ή απροθυμία των κρατιδίων να ελέγξουν την κατάσταση. Τα ομόσπονδα κρατίδια είναι σε μεγάλο βαθμό ελεύθερα να αποφασίζουν τα δικά τους μέτρα.
Αυτή η προειδοποίηση ήρθε έπειτα και παρά το γεγονός ότι η Γερμανίδα καγκελάριος πήρε πίσω τα σχέδια εφαρμογής ενός αυστηρού lockdown για τις πέντε ημέρες του Πάσχα.
«Πρέπει να ανακόψουμε αυτό το τρίτο κύμα», δήλωσε η Μέρκελ στον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ARD την Κυριακή. «Είμαστε υποχρεωμένοι από το νόμο να περιορίσουμε την εξάπλωση, και προς το παρόν, αυτό δεν συμβαίνει», πρόσθεσε.
Πρόσθεσε ότι θα μπορούσαν να απαιτηθούν πρόσθετοι περιορισμοί, όπως οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας, για να αποτραπεί η «εκθετική ανάπτυξη» του ιού, όπως ανέφερε η Deutsche Welle.
Η Γερμανία ανακοίνωσε 9.872 νέα κρούσματα τη Δευτέρα, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, αριθμός που αυξάνει τον συνολικό αριθμό μολύνσεων σε πάνω από 2,7 εκατομμύρια κρούσματα. Σχεδόν 76.000 άνθρωποι έχουν νικηθεί από τον κορωνοϊό μέχρι σήμερα στη χώρα.
Το Σάββατο, οι γιατροί στις μονάδες εντατικής θεραπείας στη Γερμανίας ζήτησαν σκληρό lockdown δύο εβδομάδων, προκειμένου να αποφευχθεί η υπερβολικό πίεση στο σύστημα υγείας. Παρόμοιες εκκλήσεις έγιναν στη Γαλλία την Κυριακή, όπου τα κρούσματα συνεχίζουν να αυξάνονται σε ανησυχητικά επίπεδα.
Η γαλλική κυβέρνηση έχει ήδη θέσει περισσότερες από δώδεκα περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του Παρισιού, σε μερικό lockdown, αλλά τα κρούσματα αυξάνονται και τα νοσοκομεία δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν.
Την Κυριακή, γιατροί του Παρισιού προειδοποίησαν στην εφημερίδα Le Journal du Dimanche ότι οι αυξημένες λοιμώξεις θα μπορούσαν σύντομα να κατακλύσουν τα νοσοκομεία της πρωτεύουσας και θα μπορούσαν να τους αναγκάσουν να επιλέγουν ποιους ασθενείς μπορούν ή όχι να θεραπεύσουν.
Η Γαλλία ανακοίνωσε 37.014 νέα κρούσματα ιού κορωνοϊού την Κυριακή, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό μολύνσεων σε πάνω από 4,5 εκατομμύρια. Πάνω από 94.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον ιό στη χώρα, μέχρι σήμερα.
Αναλυτές της Deutsche Bank σημείωσαν τη Δευτέρα ότι «οι επενδυτές ανησυχούν όλο και περισσότερο για τον αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων σε πολλές περιοχές, γεγονός που με τη σειρά του αυξάνει την προοπτική για περαιτέρω περιορισμούς και όρια στην οικονομική δραστηριότητα».
«Happy Monday»
Την ώρα που η ηπειρωτική Ευρώπη αγωνίζεται ξανά να θέσει υπό έλεγχο τον ιό, το Ηνωμένο Βασίλειο χαλαρώνει τα μέτρα από σήμερα, ακολουθώντας τον χάρτη πορείας βρετανικής κυβέρνησης για την σταδιακή άρση όλων των περιορισμών μέχρι τις 21 Ιουνίου.
Με την ονομασία «Χαρούμενη Δευτέρα» (Happy Monday) στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, οι Βρετανοί μπορούν τώρα να συγκεντρωθούν σε ομάδες έως και έξι ατόμων σε εξωτερικούς χώρους. Παράλληλα μπορούν να ξεκινήσουν ξανά τα ομαδικά αθλήματα ενώ δεν ισχύει πλέον η προτροπή «μένουμε στο σπίτι. Η κυβέρνηση λέει πλέον «προσοχή» και λέγοντας στους πολίτες ότι πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται από το σπίτι, εάν είναι δυνατόν.
Το ταξίδι στο εξωτερικό παραμένει απαγορευμένο, εκτός εάν υπάρχει κάποιος από τους βασικούς λόγους διαφορετικά επιβάλλεται πρόστιμο 5.000 λιρών για όσους προσπαθήσουν να κάνουν διακοπές στο εξωτερικό. Η κυβέρνηση σκοπεύει να ανακοινώσει αργότερα αυτήν την εβδομάδα, και νωρίτερα από ό, τι είχε προγραμματιστεί, πώς σχεδιάζει να «ξεπαγώσει» τα διεθνή ταξίδια.
Στις 12 Απριλίου, θα επιτρέπονται τα μη απαραίτητα καταστήματα, τα κομμωτήρια, τα σαλόνια ομορφιάς και η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους, δίνοντας στους Βρετανούς ανακούφιση μετά από ένα χρόνο lockdown.
Η χώρα έχει καταγράψει πάνω από 4,3 εκατομμύρια κρούσματα Covd-19 και πάνω από 126.000 θανάτους.
Ένα φωτεινό σημείο για τη χώρα ήταν οι εμβολιασμοί που ξεκίνησαν με σοβαρότητα τον Δεκέμβριο, καθιστώντας τη Βρετανία πρώτη χώρα που χορήγησε μαζικά τα εμβόλια στην Ευρώπη. Μέχρι σήμερα, το 57% των ενηλίκων της χώρας έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου, πράγμα που σημαίνει ότι 30 εκατομμύρια ενήλικες έχουν λάβει την πρώτη δόση.
Το τολμηρό πρόγραμμα εμβολιασμού του Ηνωμένου Βασιλείου έχει λάβει πολλούς επαίνους για την ταχύτητα και την ευελιξία του. Έχει, ωστόσο, δεχτεί και κριτική από την ΕΕ με επίκεντρο την AstraZeneca η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της διαμάχης Βρυξελλών- Λονδίνου για την καθυστέρηση της προμήθειας των εμβολίων στο μπλοκ. Μέχρι στιγμής, η ΕΕ έχει σταματήσει να εμποδίζει τις εξαγωγές εμβολίων στο Ηνωμένο Βασίλειο, ωστόσο, και οι δύο πλευρές έχουν δεσμευτεί να συνεργαστούν για την επίλυση των διαφορών σχετικά με τις προμήθειες των εμβολίων.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNBC