Όταν κοιμάστε εκνευρισμένοι «σβήνετε» χρόνια από την ζωή σας

Παρασκευή, 26 Μαρτίου 2021 15:30
SHUTTERSTOCK
A- A A+

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να αντιλαμβάνεται ότι το να πέσει για ύπνο εκνευρισμένος αυτό θα έχει διαφόρων ειδών αρνητικές συνέπειες στην ψυχική, νοητική και οργανική του κατάσταση. Αν όμως γνωρίζει κάποιος ότι κάθε φορά που πέφτει για ύπνο εκνευρισμένος «σβήνει» χρόνο από την διάρκεια της ζωής του ίσως το ξανασκεφτεί καλύτερα και πέσει να κοιμηθεί αφού έχει πρώτα ηρεμήσει.

Το «μην πηγαίνετε στο κρεβάτι εκνευρισμένοι» αποτελεί μια διαχρονική συμβουλή γάμου. Όμως ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Όρεγκον μεταφέρουν  την συμβουλή αυτή από το κοινωνικό του πλαίσιο στο ιατρικό. Όπως αναφέρουν ο ύπνος υπό το καθεστώς εκνευρισμού έχει επιπτώσεις οι οποίες καταλήγουν στο να μειώνουν το προσδόκιμο της ζωής όσων κοιμούνται σε αυτή την ψυχική κατάσταση. Επίσης οι μέρες που θα ζουν αυτοί οι άνθρωποι θα είναι λιγότερο ευχάριστες από εκείνες που θα ζουν όσοι καταφέρνουν να αφήνουν πίσω τους τις εντάσεις που δημιουργούνται στην καθημερινότητα μας.

Η καταστολή των αρνητικών σκέψεων και αναμνήσεων αποτελούν πολύ σημαντικό παράγοντα στην νοητική και ψυχική υγεία. Η συντήρηση τους αυξάνει το στρες το οποίο με την σειρά του προκαλεί διαφόρων ειδών σημαντικές παρενέργειες. Οι ερευνητές κατέληξαν στα συμπεράσματα τους μελετώντας περισσότερα από δύο χιλιάδες άτομα ηλικίας 33-84 ετών.

Οι συμμετέχοντες έδιναν στην διάρκεια της μελέτης αναφορά για περιστατικά που είχαν συμβεί στην καθημερινότητα τους και τους είχαν προκαλέσει συναισθηματική φόρτιση καθώς και το πώς τα είχαν διαχειριστεί. Οι ερευνητές προχωρούσαν σε αναλύσεις για το πώς είχε επηρεάσει το κάθε αρνητικό περιστατικό ή κάθε διαμάχη τους συμμετέχοντες τόσο την ίδια μέρα όσο και την επομένη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η επίλυση του καβγά είτε αμέσως μετά την εκδήλωση του είτε έστω λίγη ώρα αργότερα περιόριζε σημαντικά ή και εξαφάνιζε τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία όσων έπαιρναν μέρος σε αυτόν. Αν όμως η κατάσταση δεν ηρεμούσε ο εκνευρισμός και αρνητικές επιπτώσεις του διατηρούνταν και την επόμενη μέρα.

Όπως φαίνεται όσο μεγαλώνει ο άνθρωπος τείνει να επιλύνει γρήγορα τις εντάσεις. Η μελέτη έδειξε ότι σε μεγάλο ποσοστό τα άτομα ηλικίας 68 ετών και άνω επιτυγχάνουν να περιορίζουν γρήγορα τις εστίες έντασης σε αντίθεση με τα άτομα ηλικίας κάτω  των 45 ετών. Σύμφωνα με τους ερευνητές αυτό συμβαίνει γιατί ενστικτωδώς οι πιο ηλικιωμένοι άνθρωποι αντιλαμβάνονται ότι ο χρόνος της ζωής τους είναι πια περιορισμένος και δεν υπάρχει λόγος να τον περνούν με ένταση, στρες και εκνευρισμούς.

Naftemporiki με πληροφορίες EurekAlert

Προτεινόμενα για εσάς