Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που Βρετανία και ΗΠΑ θεωρούνταν οι μεγάλοι χαμένοι του ανεπτυγμένου κόσμου στην διαχείριση της πανδημίας. Όταν τα κρούσματα και οι θάνατοι σημείωναν σημαντική αύξηση, οι ηγέτες τους υποβάθμιζαν την απειλή του νέου κορωνοϊού.
Η Γερμανία, από την άλλη, πήρε καλούς βαθμούς στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης κατά το πρώτο κύμα και θεωρήθηκε ότι διαχειρίστηκα την κατάσταση με υπεύθυνο τρόπο.
Η ηγεσία της καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ που συνδύασε τα χαρακτηριστικά του ρεαλισμού και της συμπόνιας με τον σεβασμό στην επιστημονικής εμπειρογνωμοσύνη και τη γενική τήρηση των συστάσεων για τη δημόσια υγεία, κατάφερε να διατηρήσει τον αριθμό των επιδημιολογικών δεικτών σε χαμηλά και διαχειρίσιμα επίπεδα.
Έξι μήνες μετά όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία να προπορεύονται σημαντικά στους εμβολιασμούς την ώρα που η Γερμανία κινείται «με τα πόδια στη σκουριά».
Παράλληλα ένα νέο κύμα της πανδημίας με επίκεντρο την Ευρώπη βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Μόνο 13 στους 100 Γερμανούς έχουν εμβολιαστεί μέχρι στιγμής, μόλις το ένα τρίτο του αντίστοιχου ποσοστού στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Εν μέρει, οι επικριτές λένε, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Μέρκελ επέλεξε μια περίπλοκη στρατηγική αγοράς εμβολίων σε ολόκληρη την ΕΕ αντί να εκμεταλλευτεί την οικονομική δύναμη της Γερμανίας για να διαπραγματευτεί μια καλύτερη συμφωνία για τη χώρα της. Αυτό άφησε αρχικά την πιο πυκνοκατοικημένη χώρα της Ευρώπης «ανοχύρωτη» καθώς σημειώθηκαν ελλείψεις στις προμήθειες των απαραίτητων δόσεων για την έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος.
Όμως, μια κακή εκστρατεία εμβολιασμού, η οποία βασίστηκε σε συγκεκριμένα κέντρα διανομής, δυσκόλεψε την προσβασιμότητα των Γερμανών σtα εμβόλια, αναφέρει το gzeromedia προσθέτοντας ότι την κατάσταση αποτέλειωσε το φιάσκο με το με τις ανησυχίες για την ασφάλεια του εμβολίου της AstraZeneca.
Στο μεταξύ τα lockdowns μοιάζουν ατελείωτα και αστήρικτα. Έπειτα από μήνες περιορισμών, οι πολίτες και οι επιχειρήσεις αρχίζουν να αγχώνονται όσο φτάνει η άνοιξη. Στην αρχή της εβδομάδας η Μέρκελ και οι ηγέτες των ομόσπονδων κρατιδίων αποφάσισαν να παρατείνουν τα τρέχοντα μέτρα και να αυστηροποιήσουν το πλαίσιο των μέτρων για τις πέντε μέρες της εβδομάδας του Πάσχα των Καθολικών. Έπειτα από αντιδράσεις, 33 ώρες μετά η Γερμανίδα καγκελάριος ανακάλεσε λέγοντας ότι δεν υπήρχε αρκετός χρόνος για να εφαρμοστεί σωστά. Ζήτησε μάλιστα συγγνώμη, αναφέροντας πως ήταν λάθος απόφαση.
«Για να είμαι απολύτως σαφής, αυτό το λάθος είναι αποκλειστικά και μόνο δικό μου λάθος , καθώς εγώ είμαι αυτή που φέρει την τελική ευθύνη», είπε την Τετάρτη. «Λυπάμαι βαθιά και ζητώ συγγώμη από όλους τους πολίτες», πρόσθεσε.
Αυτή η κίνηση όμως βλάπτει πολιτικά τόσο τη Μέρκελ όσο και το κόμμα της. Ενώ εξακολουθεί να είναι από τους πιο δημοφιλείς εκλεγμένους ηγέτες στον κόσμο, η υποστήριξη του κόσμου στο πρόσωπό της έχει πέσει σχεδόν 10 βαθμούς από την αρχή του έτους, πέφτοντας στο 51% , ενώ η βαθμολογία «αποδοκιμασίας» της είναι στα ίδια υψηλά επίπεδα που ήταν τον περασμένο Μάρτιο.
Σημαντικά σφυροκοπείται από την άλλη ο υπουργός Υγείας Γενς Σπανς ο οποίος πέρυσε ήταν τόσο δημοφιλής ακόμα και για την διεκδίκηση της καγκελαρίας. Πλέον, ωστόσο, έχει βαθμολογία «αποδοκιμασίας» 60%.
Εν τω μεταξύ, η υποστήριξη της κυβερνητικής συμμαχίας του CDU με το αδελφό κόμμα της Βαυαρίας, το CSU, έχει μειωθεί στο 28% σήμερα μετά από δημοσκόπηση σε νεανικές ηλικίες για το μεγαλύτερο μέρος του περασμένου έτους.
Οι πρόσφατες σημαντικές απώλειες σε δύο κρατίδια στις τοπικές εκλογές, σε συνδυασμό με το σκάνδαλο για τις μάσκες που εμπλέκει στελέχη των CDU/ CSU δημιουργούν την αίσθηση ότι η Μέρκελ και το κόμμα της χάνουν τον έλεγχο του θετικού αφηγήματος στη Γερμανία.
Κι όλα αυτά προτού έρθει καν το φθινόπωρο με την αποχώρηση της Μέρκελ. Όλα αυτά αυξάνουν τις αμφιβολίες για το ποιος θα αναλάβει τα ηνία στη Γερμανία μετά τις γενικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Η Άνγκελα Μέρκελ αποχωρεί μετά από 16 χρόνια στην εξουσία, αλλά βασίζεται στη δημοτικότητά της ώστε να καταφέρει να σπρώξει τον διάδοχό της, τον επικεφαλής του CDU, Άρμιν Λάσετ, στην κορυφή των δημοσκοπήσεων.
Αν επομένως οι πολίτες αποφασίσουν ότι έχουν δει αρκετά από μία κυβέρνηση των CDU / CSU, η οποία έχει κυριαρχήσει στην πολιτική ιστορία της σύγχρονης Γερμανίας, η χώρα θα μπορούσε να συμμετάσχει σε έναν δυνητικά δύσκαμπτο συνασπισμό που περιλαμβάνει τους Πράσινους, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και το Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα, όλοι από τους οποίους κερδίζουν υποστήριξη αυτή τη στιγμή.
Το ερώτημα λοιπόν είναι ένα, μπορεί η Μέρκελ με την κλεψύδρα να μετρά το χρόνο ως τον Σεπτέμβρη να ισιώσει το καράβι; Έχουμε δει άλλωστε ότι πολλά μπορούν να αλλάξουν μέσα σε έξι μήνες.
naftemporiki.gr