Αποτελεσματικά στην εξουδετέρωση του θορύβου είναι τα άδεια μπουκάλια σύμφωνα με ερευνητές, με τη συγκεκριμένη λύση να εκτιμάται πως θα μπορούσε να αξιοποιηθεί στα γραφεία του μέλλοντος.
Επιστήμονες του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον συνεργάστηκαν με την εταιρεία αρχιτεκτονικής NBBJ για να δημιουργήσουν μια νέα τεχνική απορρόφησης ήχου που αξιοποιεί κενά μπουκάλια ενσωματωμένα στους τοίχους.
Ο πρωτότυπος τρυπητός τοίχος μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα καλαίσθητος, ωστόσο κατά τη δοκιμή, μείωνε κατά 60% την αίσθηση θορύβου σε ένα χώρο.
Η βασική ιδέα είναι ότι τα κενά μπουκάλια εξουδετερώνουν τον θόρυβο «συλλαμβάνοντας» μέρος της ηχητικής ενέργειας.
Τα ηχητικά κύματα αναπηδούν γύρω από την κοιλότητα και συγκρούονται με τον στενό λαιμό της φιάλης, κάνοντας την ενέργεια να εξανεμιστεί.
Η ομάδα αποφάσισε να δει τι θα συνέβαινε αν κατασκευαζόταν ένας τοίχος με ενσωματωμένα μπουκάλια, με τους λαιμούς στραμμένους προς τα έξω.
Σύμφωνα με την ομάδα, οι πρωτότυπες πλάκες τοίχου εισήχθησαν στο γραφείο της NBBJ, όπου καταγράφηκε μείωση θορύβου κατά περίπου 13 ντεσιμπέλ, που ισούται περίπου με τη χρήση ακουστικών που ακυρώνουν τον θόρυβο.
Η ομάδα ερευνητών εκτιμά ότι αυτός ο τύπος προσέγγισης για τη μείωση του ήχου θα μπορούσε να είναι καλύτερος από άλλες μεθόδους, όπως η ενσωμάτωση μαλακών επίπλων που απορροφούν ήχους.
Αυτά τα αντικείμενα χρησιμοποιούν συχνά συνθετικά υλικά με υψηλό αποτύπωμα άνθρακα και το σπογγώδες υλικό είναι επίσης δύσκολο να διατηρηθεί καθαρό.
Οι φιάλες θα μπορούσαν να ενσωματωθούν απευθείας σε ξύλο ή σκυρόδεμα, το οποίο είναι πολύ πιο εύκολο να καθαριστεί, ενώ η παρουσία των οπών θα σήμαινε τη χρήση λιγότερου υλικού συνολικά.
Με πληροφορίες από inputmag.com