Έφτασε και η σειρά του Πούτιν να εμβολιαστεί

Τρίτη, 23 Μαρτίου 2021 12:38
UPD:12:38
A- A A+

Πολλά έχουν ειπωθεί για το ρωσικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού το οποίο αν και ακόμα δεν είναι ακόμη διαθέσιμο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ήδη έχει ταράξει τα νερά καθώς βρίσκεται στο επίκεντρο στρατηγική που ακολουθεί η χώρα στο θέμα των εμβολίων.

Με «φόντο» αυτό το σκηνικό, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αναμένεται να λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου καρά του Covid-19 την Τρίτη.

Το ραντεβού του Πούτιν για να εμβολιαστεί έρχεται μία μέρα μετά αφότου επαίνεσε τις διεθνείς πωλήσεις πολλών εκατομμυρίων δολαρίων για το εμβόλιο Sputnik V της χώρας.

Ωστόσο, η διάθεση του εμβολίου στη χώρα φαίνεται να είναι αργή και «δεν συμφωνεί» με τον υψηλό αριθμό των συμφωνημένων δόσεων που προορίζονται για τη διεθνή αγορά.

Υπήρξαν μάλιστα αναφορές ότι η παραγωγική δυναμικότητα της Ρωσίας είναι χαμηλή, κάτι που ο Πούτιν φάνηκε να αρνείται τη Δευτέρα. Όπως είπε, η Ρωσία πρέπει να αυξήσει την παραγωγή των εμβολίων για εγχώρια χρήση εξηγώντας ότι η κάλυψη των εγχώριων αναγκών αποτελεί προτεραιότητα, όπως ανέφερε το Reuters.

Σημείωσε επίσης ότι 4,3 εκατ. άνθρωποι στη χώρα έχουν ήδη λάβει δύο δόσεις του εμβολίου. Αυτό είναι σημαντικά υψηλότερο από, για παράδειγμα, το Ηνωμένο Βασίλειο όπου και οι δύο δόσεις έχουν χορηγηθεί σε περίπου 2,3 εκατ. ανθρώπους μέχρι σήμερα.

Η  Ρωσία ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που ενέκρινε εμβόλιο κατά του Covid-19, το Sputnik V, τον Αύγουστο του 2020 , ενώ η Βρετανία ενέκρινε το πρώτη εμβόλιο στη Δύση στις αρχές Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, το Κρεμλίνο δεν έχει επιβεβαιώσει εάν ο Πούτιν θα λάβει τον Sputnik V. Υπάρχουν τρία ρωσικά εμβόλια και ο εκπρόσωπος του Πούτιν δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο πρόεδρος θα εμβολιαστεί με ένα από αυτά. «Όλα είναι καλά και αξιόπιστα», δήλωσε ο εκπρόσωπος, σύμφωνα με το AP.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή