«Η έκθεση Μπορέλ, δείχνει προς την Τουρκία τους δύο δρόμους που έχει να επιλέξει: ή τον δρόμο της συνεργασίας, με την αποφυγή προκλήσεων ή τον δρόμο της απομάκρυνσης από την Ευρώπη, που δεν οδηγεί σε συνεργασία, αλλά σε κυρώσεις», τόνισε σε συνέντευξή του, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.
Ο κ. Βαρβιτσιώτης μιλώντας στον ρ/σ Παραπολιτικά 90,1, συμπλήρωσε, ακόμη, ότι η Τουρκία θα πρέπει να αποδείξει ότι η αποφυγή των προκλητικών και μονομερών ενεργειών και η επιστροφή στο τραπέζι των συζητήσεων δεν είναι περιστασιακή, δεν είναι εφήμερη αλλά είναι μόνιμη και διαρκής.
«Έχει πολύ μεγάλη σημασία να υπάρχει συναντίληψη με τους Ευρωπαίους εταίρους για τον ρόλο της Τουρκίας και τις σχέσεις της με την Ευρώπη, ώστε να μπορούμε να καταλήξουμε σε κοινά συμπεράσματα», είπε.
Εν όψει της Συνόδου Κορυφής της 25ης και 26ης Μαρτίου, ο κ. Βαρβιτσιώτης επεσήμανε ότι «είναι σημαντικό να αντιλαμβανόμαστε όλοι τα ίδια πράγματα με τον ίδιο τρόπο, όπως το τι συνέβη στον Έβρο πέρυσι, το τι συνέβη το καλοκαίρι και τον περασμένο Σεπτέμβριο στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο και στην ελληνική ΑΟΖ. Καθώς και να γίνουν αντιληπτά τα μηνύματα και το πλαίσιο ρητορείας που εκπέμπονται από την Άγκυρα απέναντι στην χώρα μας».
Σε ότι αφορά στο μεταναστευτικό, ο αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη εφαρμογής από την πλευρά της Τουρκίας της Κοινής Δήλωσης με την ΕΕ του 2016, ως προς τις επιστροφές μεταναστών των οποίων η αίτηση ασύλου έχει απορριφθεί. Τέλος, ως προς την πενταμερή για το Κυπριακό, δήλωσε ότι πάγια θέση της χώρας μας είναι η οποιαδήποτε λύση να είναι σύμφωνη με το πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, προσθέτοντας πως ποτέ τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν μιλήσει για διχοτόμηση του νησιού.