Της Ανθής Αγγελοπούλου
Αντιδρούν οι φαρμακοποιοί για την προμήθεια των δωρεάν self-test μέσω των φαρμακείων τους καθώς αυτό θα τους προσθέσει παραπάνω ώρες εργασίας και κινδύνους στη δουλειά τους όπως υποστηρίζουν, ενώ, τη ίδια στιγμή είναι σχεδόν έτοιμη η πλατφόρμα που θα καταγράφει τα τεστ αυτά, σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη.
Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς, οι φαρμακοποιοί δεν είναι αντίθετοί με την απόφαση του υπουργείου Υγείας, όμως, το υπουργείο πήρε μια απόφαση για δωρεάν παροχή των self-test μέσα από τα φαρμακεία χωρίς πρωτίστως να ενημερωθούν οι ίδιοι.
Τα φαρμακεία όμως, όπως επισημαίνει ο κ. Βαλτάς, εκτός από τις καθημερινές τους ασχολίες για την εξυπηρέτηση των πολιτών και των ασθενών σηκώνουν σήμερα και το μεγαλύτερο βάρος των ραντεβού για τον τρέχοντα εμβολιασμό ενώ, παράλληλα έχουν συμβάλλει ήδη στη βελτίωση της ενημέρωσης των πολιτών και στην άρση της ανησυχίας για τα εμβόλια κατά της COVID– 19 και επιπλέον έχουν και τη διάθεση των φαρμάκων υψηλού κόστους, φτιάχνουν συνταγές κ.λπ..
Τώρα όμως έρχεται το κράτος και ζητά από τον φαρμακοποιό να παρέχει εντελώς δωρεάν 4 self-test το μήνα με τη χρήση του ΑΜΚΑ του. Και εδώ τίθεται το ερώτημα όπως λένε οι φαρμακοποιοί για το που θα βρίσκουν χρόνο για να εξυπηρετήσουν περίπου 20- 30 εκατ. πολίτες το μήνα οι οποίοι θα έχουν και σχετικές απορίες, θα πρέπει να τους ενημερώσουν, να τους δείξουν την διαδικασία, να συνδεθούν με την πλατφόρμα για να δουν αν έχει ξαναπάρει τεστ, αν το δικαιούται κ.λπ.
«Οι περισσότεροι θα έρχονται ζητώντας και το τεστ που αναλογεί στον σύζυγο ή την σύζυγο, στο παιδί τους ή στους γονείς τους» μας λέει ο κ. Βαλτάς. Ουσιαστικά όπως επισημαίνει θα 5πλασιαστεί ο όγκος εργασίας τους και ένα μικρό φαρμακείο δεν είναι δυνατόν να ανταπεξέλθει σε αυτό.
«Εδώ έγκειται και ένα θέμα προστασίας. Δεν διαφωνούμε με την επιλογή της κυβέρνησης να γίνουν τα τεστ αυτά, αλλά πρέπει να υπάρξει σύστημα, ενημέρωση, διασφάλιση ότι δεν θα ταλαιπωρηθεί ο πολίτης, ότι θα έχουμε το χρόνο να κάνουμε και αυτό μέσα σε όλα τα άλλα που κάνουμε στη ροή της εργασίας μας» τονίζει ο πρόεδρος του ΠΦΣ.
Στο ερώτημα ποια είναι η άποψή τους για τα self-test ο κ. Βαλτάς απάντησε ότι αν βγει θετικό ο πολίτης θα πρέπει να κάνει και rapid test για να σιγουρευτεί.
Επιπλέον, τόνισε ότι η ανακοίνωση του αποτελέσματος έγκειται πια στην ευσυνειδησία του πολίτη.
Ωστόσο, να σημειωθεί ότι το ΔΣ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου είχε επεξεργαστεί μια πρόταση που θα κατέθετε στο υπουργείο Υγείας αναφορικά με τα rapid test σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε και από τα άλλα κράτη στα οποία λαμβάνονται μέσω φαρμακείων. Συγκεκριμένα, πηγαίνει ο πολίτης στο φαρμακείο, πληρώνει για ένα rapid test και στη συνέχεια, πάει με το φαρμακοποιό σε ένα εξωτερικό χώρο για να του το κάνει και μετά από μισή ώρα περίπου ο πολίτης λαμβάνει με μήνυμα την απάντηση.
Οι τιμές σε αυτά τα τεστ έχουν μειωθεί κατά 30-40% και είναι «βατές» για όλους τους πολίτες.