Εβδομάδα εξελίξεων για τις ευρωτουρκικές σχέσεις

Κρίσιμες συζητήσεις εν όψει της Συνόδου Κορυφής 25-26 Μαρτίου
Δευτέρα, 22 Μαρτίου 2021 10:00
REUTERS/POOL
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]

 Εβδομάδα εξελίξεων ξεκινά για τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, με έναν κύκλο διεργασιών και συζητήσεων να είναι σε εξέλιξη λίγα 24ωρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου. Η Σύνοδος θα πραγματοποιηθεί στις 25 και 26 του μήνα με τηλεδιάσκεψη, ενώ μέχρι τότε είναι προγραμματισμένος ένας κύκλος επαφών.

Τα «βλέμματα» στρέφονται σήμερα στις Βρυξέλλες όπου ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Υπενθυμίζεται πως ο Ζ. Μπορέλ θα παρουσιάσει στη Σύνοδο Κορυφής την έκθεσή του για τη γειτονική χώρα, με την ευρωπαϊκή πλευρά να υιοθετεί την τακτική του «μαστίγιο και καρότο» . 

Στόχος είναι να διατηρηθεί μια θετική ατζέντα, υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα δείξει ειλικρινή διάθεση διαλόγου και θα αποφύγει νέες προκλήσεις σεβόμενη το διεθνές δίκαιο. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως στην έκθεση υπάρχει καταγραφή της... συμπεριφοράς της Άγκυρας όλο το προηγούμενο διάστημα.

Στις Βρυξέλλες ο Δένδιας

Σήμερα στη βελγική πρωτεύουσα θα βρεθεί ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας προκειμένου να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, το οποίο θα εξετάσει μεταξύ άλλων και τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας. Παράλληλα αύριο θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς θα είναι η πρώτη συμμετοχή του Αμερικανού υπουργού Άντονι Μπλίνκεκ. Στο μεταξύ συνεχίζοντας το διπλωματικό «μαραθώνιο» ο Νίκος Δένδιας θα μεταβεί και στο Ντίσελντορφ όπου αναμένεται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του γερμανικού Ομόσπονδου Κρατιδίου της Ρηνανίας-Βεστφαλίας και πρόεδρο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (CDU) Άρμιν Λάσετ. 

«Νέα συμφωνία»

Την πεποίθηση ότι τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι καλά και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς. Ειδικότερα σε ερώτηση για το τι μπορούμε να περιμένουμε και όσον αφορά τις σχέσεις της Ε.Ε. με την Τουρκία, απάντησε: «Ακολουθούμε την εντολή του Συμβουλίου Κορυφής του περασμένου Δεκεμβρίου, που μας ζήτησε να απεικονίσουμε την πορεία των ευρωτουρκικών σχέσεων και τη μελλοντική δυναμική τους. Βασική παράμετρος αυτής της έκθεσης είναι η νέα Συμφωνία για το μεταναστευτικό, για την Τουρκία, που τη χρειαζόμαστε και ως Ευρώπη και ως Ελλάδα -εγώ θα έλεγα και οι Τούρκοι οι ίδιοι- και για την οποία δουλεύουμε εντατικά. Υπάρχει ένας οργασμός εργασίας και πιστεύω ότι τα αποτελέσματα της Συνόδου θα είναι καλά και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη».

Ανοιχτά μέτωπα

Το τελευταίο διάστημα είναι σαφές πως η Άγκυρα επιδιώκει να ρίξει γέφυρες επικοινωνίας στην Ευρώπη αξιοποιώντας το θέμα του μεταναστευτικού και προσδοκώντας μια θετική αναφορά στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής. Ουσιαστικά ο Τούρκος πρόεδρος -που δεν έχει θετικές ειδήσεις από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού- επιχειρεί να κλείσει «μέτωπα». Άλλωστε έχει να αντιμετωπίσει και τους κλυδωνισμούς στην οικονομία, με τον κεντρικό τραπεζίτη Νατσί Αγκμπάλ να απολύεται δύο ημέρες μετά τη μεγάλη αύξηση επιτοκίων. Ωστόσο με μια σειρά κινήσεων -όπως η απόσυρση από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την προστασία των γυναικών από τη βία- προκαλούν «ρωγμές» στο προφίλ που θέλει να καλλιεργήσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση κατάφερε να τις μετατρέψει σε ευρωτουρκικές. Τόνισε δε ότι στο προσφυγικό η Ελλάδα επέτρεψε στην Ευρώπη να διαπραγματεύεται με την Τουρκία από θέση ισχύος, κρατώντας τα σύνορά της στον Έβρο πριν από έναν χρόνο. «Εάν δεν είχε συμβεί αυτό η Ευρώπη θα διαπραγματευόταν με την Τουρκία από θέση αδυναμίας. Και αυτό το οφείλει σε εμάς» σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Ψηλά το μεταναστευτικό

Την ίδια στιγμή το μεταναστευτικό παραμένει ψηλά στην ευρωπαϊκή ατζέντα, ενώ να σημειωθεί πως στην Αθήνα φιλοξενήθηκε η πρώτη διάσκεψη των μεσογειακών χωρών πρώτης υποδοχής της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής κρίσης. Η διαμόρφωση ενιαίας στάσης και η προώθηση κοινών θέσεων και προτάσεων των χωρών της ομάδας MED 5 στη διαπραγμάτευση για το νέο ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου ήταν το αποτέλεσμα της πρώτης αυτής διάσκεψης. 

Ειδικότερα τις σημαντικές «ανισορροπίες» στα προτεινόμενα νομοθετικά κείμενα του υπό διαπραγμάτευση ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο υπογράμμισαν οι υπουργοί Εσωτερικών και Μετανάστευσης των πέντε χωρών του ευρωπαϊκού Νότου. Συγκεκριμένα η Ιταλία, η Ισπανία, η Κύπρος, η Μάλτα και η Ελλάδα επαναδιατύπωσαν τις κοινές θέσεις τους, οι οποίες, σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση, αφορούν μεταξύ άλλων:

-Την αύξηση της συνεργασίας με τις χώρες καταγωγής και διέλευσης (με ειδική μνεία στη διασφάλιση πλήρους εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας του 2016), καθώς και 

-Τον αποφασιστικό έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. με την υποστήριξη της Frontex και με έμφαση «αντί των προτεινόμενων συνοριακών διαδικασιών, στη διαχείριση των συνόρων μέσω της ενισχυμένης επιτήρησης και πρόληψης των παράνομων διελεύσεων». 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή