Από την έντυπη έκδοση
Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]
Ένα «τετ α τετ» περίπου τεσσάρων ωρών είχαν χθες οι αντιπροσωπείες Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών, ενώ σήμερα θα διεξαχθούν στην Αθήνα οι πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ εκπροσώπων των δύο υπουργείων Εξωτερικών. Δεδομένο είναι πως ο διάλογος μεταξύ των δύο χωρών προχωρά με αργούς ρυθμούς, με την Τουρκία να παίζει το προηγούμενο διάστημα ένα παιχνίδι καθυστερήσεων και να αναζητά τρόπους για τη «διεύρυνση» της ατζέντας. Πάντως οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών θα ανανεώσουν το «ραντεβού» τους στο πλαίσιο των διερευνητικών και είναι η Τουρκία αυτή που θα πρέπει να φιλοξενήσει την επόμενη συνάντηση.
Μήνυμα ότι οι μονομερείς αιτιάσεις της Τουρκίας, που είδαν το φως της δημοσιότητας πρόσφατα όσον αφορά την Ελλάδα, «θα απαντηθούν την κατάλληλη στιγμή και με τον ενδεδειγμένο τρόπο διά της διπλωματικής οδού» έστειλε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Θεμελιώδεις αρχές της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας είναι η σταθερή και πλήρης προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας επισήμανε ο Ν. Δένδιας μετά τη συνάντησή του με τον Παλαιστίνιο υπουργό Εξωτερικών Ριάντ Αλ Μάλικι στην Αθήνα.
Καλόπιστα
Αναφορικά με τις διερευνητικές επαφές, υπογράμμισε πως η Ελλάδα προσέρχεται καλόπιστα. «Ευελπιστούμε ότι θα οδηγήσουν στην εξεύρεση κοινού εδάφους για την επίλυση της μόνης διμερούς διαφοράς που έχουμε με την Τουρκία, δηλαδή την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, επί τη βάσει της UNCLOS και των αρχών του Διεθνούς Δικαίου», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά το ενδεχόμενο μιας συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε πως «είμαι πρόθυμος να συναντηθώ με τον Τούρκο ομόλογό μου και φίλο μου Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αλλά βέβαια μια τέτοια συνάντηση πραγματοποιείται μέσα στο κατάλληλο κλίμα. Για να έχει νόημα πρέπει να διεξαχθεί μέσα στο κατάλληλο κλίμα».
Σχετικά με τις διερευνητικές, η ελληνική πλευρά μιλά για έναν τεχνικό και άτυπο μη δεσμευτικό δίαυλο συζήτησης, επισημαίνοντας πως δεν είναι διαπραγμάτευση. Αν και εφόσον υπάρξουν συγκλίσεις, θα υπάρξει σε μεταγενέστερο στάδιο είτε διαπραγμάτευση είτε συμφωνία για συνυποσχετικό για παραπομπή στη Χάγη. «Αυτό ήταν και αυτό είναι πάντα το πλαίσιο. Είναι σαφές, είναι οριοθετημένο. Αφορά τη συζήτηση για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», σημείωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σύντομο «παρών» πριν από την έναρξη της συνάντησης έδωσε η επικεφαλής του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η πρέσβης Ελένη Σουρανή, η οποία δεν συμμετείχε στις συνομιλίες. Με την κίνηση αυτή εκτιμάται πως αποστέλλεται και ένα μήνυμα της ελληνικής πλευράς πως επιθυμεί τον διάλογο. Σήμερα ο γ.γ. του υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλής Δεμίρης θα υποδεχθεί τον Τούρκο μόνιμο υφυπουργό Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ για πολιτικές διαβουλεύσεις.
Κύκλος επαφών
Μια «ανάσα» πριν από την επόμενη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου και εν όψει και της Άτυπης Συνόδου για το Κυπριακό τον Απρίλιο η ελληνική πλευρά στέλνει τα δικά της μηνύματα. «Η Τουρκία πρέπει να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο και να σταματήσει τις προκλητικές της ενέργειες. Να δείξει συγκεκριμένα ότι ενδιαφέρεται για την ασφάλεια στην περιοχή, για τη συνεργασία με την Ελλάδα και την Ευρώπη», τόνισε με δηλώσεις του στην εφημερίδα «Le Figaro» ο αν. υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος έφθασε χθες για διήμερη επίσημη επίσκεψη στο Παρίσι, όπου θα έχει σειρά συναντήσεων.
Τέλος, να σημειωθεί ότι η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει τον κύκλο επαφών με κράτη της ευρύτερης περιοχής. Χθες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε με τον πρωθυπουργό της Λιβύης Αμπντέλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά και τον συνεχάρη για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης. Η συζήτηση -σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές- διεξήχθη σε θερμό κλίμα «που επιβεβαιώνει τους ιστορικούς δεσμούς των δύο χωρών», ενώ ο κ. Μητσοτάκης αποδέχθηκε πρόσκληση να επισκεφθεί προσεχώς τη Λιβύη.