Από την έντυπη έκδοση
Του Γιώργου Χατζηλίδη
[email protected]
Έντονη ανησυχία έχουν προκαλέσει στους λοιμωξιολόγους τα αυτοσχέδια αποκριάτικα πάρτι του περασμένου τριημέρου σε Ξάνθη και Πάτρα, και δευτερευόντως στην Κοζάνη, όπου νέοι κυρίως άνθρωποι συνωστίστηκαν κατά εκατοντάδες.
Οι εικόνες σε ό,τι αφορά την πολυκοσμία θύμισαν τα ανέμελα καρναβάλια της προ κορωνοϊού εποχής - στην Ξάνθη, μάλιστα, ο χαμός έγινε στο κέντρο της πόλης, συνοδεία... μουσικής από τον δήμο, εν μέσω των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία. Απαντώντας στη σχετική κριτική, ο δήμαρχος Ξάνθης έκανε λόγω για «αυθόρμητη συμμετοχή», υποστηρίζοντας πως μόλις έγινε αντιληπτή η πολυκοσμία, η μουσική σταμάτησε. Και επειδή ο... υγειονομικός λογαριασμός στην περίπτωση του κορωνοϊού έρχεται με ελαφρά καθυστέρηση, οι επιπτώσεις αυτών των συνωστισμών θα αρχίσουν να φαίνονται μέσα στην εβδομάδα. «Η εβδομάδα αυτή θα είναι δύσκολη. Δεν θέλω να προδικάσω κακά μαντάτα, αλλά πιστεύω ότι το επόμενο διάστημα εκεί όπου υπήρξε συνωστισμός θα δούμε και αντίστοιχες νοσηλείες και σε απλές κλίνες Covid και σε κλίνες ΜΕΘ» είπε χθες, σε μια απαισιόδοξη εκτίμηση, η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, που ελπίζουμε να διαψευστεί.
Σε κάθε περίπτωση, έπειτα από έναν χρόνο με καραντίνα, lockdown και περιορισμούς πρέπει να βρεθούν βαλβίδες αποσυμπίεσης και εκτόνωσης ειδικά για τους νέους, καθώς όσο βελτιώνεται ο καιρός τόσο οι συναθροίσεις της νεολαίας σε πλατείες και πάρκα θα γίνονται συχνότερες και μαζικότερες. Υπάρχει μια άποψη που λέει ότι θα πρέπει να ανοίξει πιο γρήγορα η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους και με αυστηρούς κανόνες (π.χ. με αυστηρή απαγόρευση των ορθίων), προκειμένου οι νέοι να συγκεντρώνονται με οργανωμένο τρόπο, τηρώντας τα μέτρα προστασίας. Και εδώ βέβαια αυτό που προβληματίζει είναι το ενδεχόμενο να γίνει κατάχρηση της... παραχώρησης, όπως έγινε κατά κόρον στη Θεσσαλονίκη τον περασμένο Οκτώβριο που οδήγησε στον «μαύρο Νοέμβριο» του 2020. Δίκοπο μαχαίρι...