Η Μπέλα Γκουάδα μαζεύει φύλλα τσαγιού με μωβ άκρες σε ένα αγρόκτημα στην κεντρική Κένυα νωρίς το πρωί πριν προχωρήσει στη μεταποίηση, παρασκευή και δοκιμή των προϊόντων της συγκομιδής.
Η Γκουάδα, που ταξίδεψε 42 χιλιόμετρα από το Ναϊρόμπι για την εμπειρία, αποτελεί μέλος της ταχέως αναπτυσσόμενης βάσης καταναλωτών στην Ανατολική Αφρική που επιλέγουν ιδιαίτερα είδη τσαγιού, συμπεριλαμβανομένου του μωβ τσαγιού, με το σκεπτικό ότι κάνουν καλό στον ανθρώπινο οργανισμό.
REUTERS/THOMAS MUKOYA
«Δεν χρειάζεται καν να προσθέσεις ζάχαρη. Είναι εύπεπτο και πιο ήπιο από το μαύρο τσάι», είπε.
Η Κένυα είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας μαύρου τσαγιού στον κόσμο και η καλλιέργειά του αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος της οικονομίας της χώρας, μαζί με τον τουρισμό και τα μετρητά που στέλνουν όσοι Κενυάτες ζουν στο εξωτερικό.
REUTERS/THOMAS MUKOYA
Το μωβ τσάι, το οποίο αναπτύχθηκε από τους ερευνητές της Κένυας και παραχωρήθηκε ως ποικιλία στους αγρότες το 2011, είναι μέρος μιας σειράς νέων ποικιλιών, τις οποίες η κυβέρνηση λέει ότι έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει τους αγρότες έναντι της υπερπροσφοράς μαύρου τσαγιού και κατά συνέπεια των χαμηλών τιμών.
«Το μωβ τσάι έχει διπλάσια τιμή από το (κανονικό) τσάι», δήλωσε η Καράνγια Κινιανζούι, ιδιοκτήτρια του αγροκτήματος, η οποία κατέχει 20 στρέμματα με καλλιέργεια μωβ τσαγιού και 100 στρέμματα της κανονικής ποικιλίας.
REUTERS/THOMAS MUKOYA
Σε αντίθεση με το μαύρο τσάι, το μωβ τσάι δεν έχει υποστεί ζύμωση κατά την επεξεργασία και περιέχει ανθοκυανίνη και άλλες ουσίες που οι ειδικοί λένε ότι ωφελούν την υγεία, όπως και βοηθούν στην απώλεια βάρους.
«Επίσης έχει πολύ ιακανοποιητική αντιφλεγμονώδη δράση», δήλωσε ο Σαμσόν Καμάνγια, διευθυντής του κρατικού ιδρύματος Έρευνας Τσαγιού της Κένυας, KTDA.
REUTERS/THOMAS MUKOYA
Τα συνολικά στοιχεία παραγωγής για τις ειδικές ποικιλίες τσαγιού δεν είναι άμεσα διαθέσιμα, αλλά ο κορυφαίος παραγωγός, η KTDA, ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο ότι ιδρύει ένα εξειδικευμένο εργοστάσιο παραγωγής ιαπωνικού πράσινου τσαγιού.
naftemporikigr με πληροφορίες Reuters