Κάμψη των επιδημιολογικών δεικτών αναμένει από την αρχή της άλλης εβδομάδας ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος τόνισεαφενός τη σημασία τριών παραμέτρων, αφετέρου έκρινε ως σωστό το σχεδιασμό ανοίγματος της αγοράς, «κυρίως σε ό,τι αφορά στον τρόπο που θα ανοίξουμε, και όχι την ημερομηνία».
1.Έχουμε σημαντική συνεισφορά των μεταλλαγμένων στελεχών 2. Ο χρόνος του lockdown επιβάλλεται από τους αριθμούς
Όταν είναι λίγα τα κρεβάτια στην Αττική, είναι δύσκολο να ανοίξουμε, εξήγησε μιλώντας στην τηλεόταση του Mega.
3. Πρέπει να γίνει αναπροσαρμογή των μέτρων
Εξηγώντας πώς πρέπει να αναπροσαρμοστούν τα μέτρα ανέφερε:
- Πρέπει επιτέλους να πάμε στο υψηλό επίπεδο τηλεργασίας τώρα. Θα έπρεπε να είναι στο 70-80%.
- Πρέπει να γίνονται απολυμάνσεις στα ΜΜΜ.
- Θα πρέπει στους εργασιακούς χώρους να γίνονται rapid test. Το ίδιο και στα σχολεία όταν ανοίξουν.
«Το θέμα είναι να ανοίξουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια»
«Τις επόμενες ημέρες μπορεί να πάμε με υψηλά κρούσματα. Εξαρτάται και από τον αριθμό των τεστ. Έχει αυξηθεί ο δείκτης θετικότητας και η δυνατότητα επιμόλυνσης. Είμαστε σε αυξητική πορεία. Μπορεί να συνεχιστεί και μετά την Καθαρά Δευτέρα. Το να κάνουμε σχεδιασμό ανοίγματος είναι σωστό, κυρίως σε ό,τι αφορά στον τρόπο που θα ανοίξουμε, και όχι την ημερομηνία. Το θέμα είναι να ανοίξουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια. Και αυτό προϋποθέτει δουλειά υποδομής και ίσως αλλαγές στη σειρά των εμβολιασμών», τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης.
«Ναι» στην αγορά, «σταδικά» τα σχολεία
«Συμφωνώ ότι το λιανεμπόριο υπό προϋποθέσεις δε δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα. Για τα σχολεία, έχει λογική να πάμε πρώτα στο άνοιγμα της δευτεροβάθμιας. Δε θα ήθελα να κάνουμε ένα μαζικό άνοιγμα. Αν κρατήσουμε την εστίαση κλειστή για ακόμα κάποιο διάστημα, δεν περιμένω εκθετική αύξηση κρουσμάτων σε βάθος χρόνου», πρόσθεσε ο κ. Σαρηγιάννης.