Ο πόλεμος των εμβολίων μας έλειπε

Δευτέρα, 08 Μαρτίου 2021 07:00
REUTERS/AMIR COHEN
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Του Μωυσή Λίτση
[email protected]

Το πρόσφατο περιστατικό με το μπλόκο στα εμβόλια της AstraZeneca στην Ιταλία, τα οποία κατευθύνονταν στην Αυστραλία, είναι μία ακόμη ένδειξη του πολέμου των εμβολίων. Μπροστά στην αποτυχία της Ε.Ε. να παρουσιάσει ένα ικανοποιητικό ποσοστό εμβολιασμών στα κράτη-μέλη, λόγω των ελλείψεων και της αντιπαράθεσης με τις φαρμακοβιομηχανίες που άλλα φαίνεται έταζαν και άλλα τώρα πράττουν, όλο και περισσότερες χώρες στρέφονται αλλού για βοήθεια.

Η Σλοβακία, η Τσεχία και η Ουγγαρία έχουν ήδη προμηθευτεί το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, η Ουγγαρία το κινεζικό της Sinopharm, ενώ η Αυστρία και η Δανία έχουν στραφεί στο Ισραήλ για ενδεχόμενη συνεργασία. Η Αυστρία συζητά επίσης το ενδεχόμενο παραγωγής από κοινού με τη Ρωσία του εμβολίου Sputnik V.

Αναμφισβήτητα οι χώρες που καταγράφουν επιτυχίες στην πορεία του εμβολιασμού τη χρησιμοποιούν για να αποκομίσουν και γεωπολιτικά οφέλη. 

Η Ρωσία προβάλλει την επιτυχία των εμβολίων της ως πηγή υπερηφάνειας αλλά και βελτίωσης της διεθνούς της εικόνας, που βάλλεται λόγω της υπόθεσης Ναβάλνι. 

Η βαλλόμενη ως επικίνδυνος ανταγωνιστής Κίνα θεωρεί το εμβόλιό της απόδειξη της αναβάθμισής της από απλό υποδοχέα επενδύσεων, λόγω του φθηνού εργατικού δυναμικού, σε ανερχόμενη υπολογίσιμη τεχνολογική δύναμη.
Η Κούβα με ένα εμβόλιο σε κυκλοφορία και δύο ακόμη σε πειραματικό στάδιο χρησιμοποιεί την επιτυχία για να προβάλει την επικαιρότητα της κουβανέζικης επανάστασης και των μεγάλων της ιατρικών επιτυχιών, παρά το συνεχιζόμενο αμερικανικό εμπάργκο.

Στο Ισραήλ ο υπόδικος για τρεις υποθέσεις διαφθοράς πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου επιχειρεί να εξαργυρώσει την επιτυχία των εμβολιασμών στην κάλπη… Παράλληλα οι πολυεθνικές του φαρμάκου είναι σχεδόν βέβαιο πως θα εξαργυρώσουν την επιτυχία τους στις μελλοντικές στρατηγικές μάρκετινγκ…

Ποτέ άλλοτε η ανθρωπότητα δεν είχε καταφέρει σε χρόνο-ρεκόρ να έχει στη διάθεσή της τόσα πολλά εμβόλια και άλλα τόσα υποψήφια για κυκλοφορία, προκειμένου να αντιμετωπίσει μια τέτοιου μεγέθους υγειονομική πρόκληση. Αντί όμως μιας διεθνούς συνεργασίας που θα βοηθούσε τα επιστημονικά επιτεύγματα να γίνουν κτήμα για την ταχύτερη όσο το δυνατόν αντιμετώπιση της πανδημίας, η ανθρωπότητα παρακολουθεί τον εντεινόμενο εμπορικό πόλεμο ανάμεσα σε κράτη και πολυεθνικές. Αλλά για να υπάρξει διεθνής συνεργασία χρειάζεται μία διαφορετική αντίληψη για το παρόν και το μέλλον αυτού του κόσμου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή