Λαλούν πολλοί κορωνο-κοκόροι...

Δευτέρα, 08 Μαρτίου 2021 11:27
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Βάσως Βεγίρη
[email protected]

Σε μια σύγχρονη Βαβέλ παράλληλων μονολόγων έχει εξελιχθεί -δυστυχώς- ο δημόσιος διάλογος αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας και το άνοιγμα της οικονομίας. Οι μεν επιστήμονες τις τελευταίες ημέρες προϊδεάζουν ότι δεν είναι δυνατό άνοιγμα της αγοράς πριν από τις 22 Μαρτίου και ότι αυτό πρέπει να γίνει με click away, ενώ εκφράζουν αμφιβολίες και για το κατά πόσο θα μπορέσει ο κόσμος να γιορτάσει το Πάσχα στις ιδιαίτερες πατρίδες του, την ίδια ώρα που υπουργοί διαλαλούν άνοιγμα της αγοράς εντός του Μαρτίου με φυσική παρουσία των πελατών μέσα στα καταστήματα και προοιωνίζονται Πάσχα στο χωριό.

Ακόμη και μεταξύ τους, όμως, οι λοιμωξιολόγοι δίνουν αντιφατικά μηνύματα. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Νίκος Τζανάκης, λ.χ., προέβλεψε χθες ημερήσια κρούσματα ακόμη και πάνω από 3.000 εντός της νέας εβδομάδας, ενώ ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΠΑΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης δήλωσε ότι αναμένει κορύφωση αύριο, Τρίτη 9 Μαρτίου, αλλά με κρούσματα κάτω από 3.000 και στη συνέχεια αποκλιμάκωση, καθώς θα αρχίσουν να φαίνονται τα αποτελέσματα -όπως σημείωσε- των νέων μέτρων, αλλά με πιο αργούς ρυθμούς από την κορύφωση. Την ίδια ώρα ο καθηγητής Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ Στέργιος Λογοθετίδης «βλέπει» μεν επίσης αποκλιμάκωση εφόσον τηρηθούν τα νέα μέτρα, αλλά γρήγορη -από το βράδυ της Τρίτης έως το Σάββατο-, επειδή η βρετανική μετάλλαξη διαδίδεται 3-4 φορές πιο γρήγορα από το αρχικό στέλεχος, αλλά -κατά τον ίδιο- θα μειωθεί και με μεγαλύτερη ταχύτητα.

Η παροχή επαρκούς και σωστής πληροφόρησης στους πολίτες είναι σαφώς αναγκαία. Στο τέλος της ημέρας, όμως, τελικά επικρατεί σύγχυση μεταξύ των αντίθετων απόψεων επιστημόνων και πολιτικών ή και επιστημόνων μεταξύ τους, με αποτέλεσμα την υπερ-πληροφόρηση και την παρα-πληροφόρηση, με τους μεν πολιτικούς να προσπαθούν να κερδίσουν ή έστω να μη χάσουν ψήφους, τους δε επιστήμονες να επιδίδονται σε μπρα-ντε-φερ αξιοπιστίας των επιστημονικών τους μοντέλων. Όπου λαλούν, όμως, πολλοί κοκόροι, σύμφωνα με το γνωστό ρητό, αργεί να ξημερώσει...

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή