«Κανένα παιδί δεν είναι μόνο του». «Αν ένας δεν περνάει καλά, αν έστω και ένας πληγώνεται, τότε δεν είναι αστείο, αυτό που ίσως θεωρούμε αστείο». Στις δύο αυτές προτάσεις συνοψίζεται η ουσία της Πανελλήνιας Ημέρας Ενάντια στην Ενδοσχολική Βία και Εκφοβισμό, που έχει οριστεί η 6η Μαρτίου.
Με αφορμή την ημέρα αυτή και στο πλαίσιο της Πανελλαδικής Καμπάνιας «ΜΙΛΑ ΤΩΡΑ», το Ευρωπαϊκό Εθελοντικό Μαθητικό Δίκτυο YouSmile του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά του Σχολικού Εκφοβισμού (Εuropean AntiBullying Network - EAN» σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, διοργάνωσαν διαδικτυακή εκδήλωση για τη λεκτική και ψυχολογική βία, αλλά και τη διαδικτυακή μορφή που εκείνη μπορεί να λάβει.
«Η 6η Μαρτίου είναι μία ημέρα-αφορμή να ενώσουμε τις φωνές μας και να πούμε ένα δυνατό όχι στη σχολική βία και τον εκφοβισμό'», τόνισε στον χαιρετισμό της η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως και σημείωσε ότι το μήνυμα της ημέρας είναι «Μιλήστε. Και μιλήστε τώρα. Είμαστε δίπλα σας. Κανένα παιδί δεν είναι μόνο».
Από την πλευρά της, η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, σημείωσε ότι η σημερινή εκδήλωση αποτελεί «αφορμή για σκέψη, προβληματισμό, αλλά και δράση» και συνεχάρη τους εθελοντές μαθητές του YouSmile για την ευαισθησία και την ευαισθητοποίησή τους.
«Ο ρόλος, το έργο, η παρουσία και η προσφορά του Χαμόγελου του Παιδιού, μας δίνει δύναμη και ελπίδα για το μέλλον των παιδιών μας», επεσήμανε.
Στον δικό του χαιρετισμό, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, αναφέρθηκε στο Μνημόνιο Συνεργασίας που έχουν υπογράψει το υπουργείο με το Χαμόγελο του Παιδιού για θέματα βίας, σεξουαλικής παρενόχλησης και εκφοβισμού και εξήρε την «εποικοδομητική συνεργασία» που έχουν οι δύο πλευρές. «Βία και εκφοβισμός αποτελούν φαινόμενο που εξαπλώνεται και λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις», σημείωσε ο κ. Αυγενάκης και πρόσθεσε ότι είναι ένα «κοινωνικό πρόβλημα που δεν αφορά μόνο το σχολικό περιβάλλον».
«Είμαστε εδώ για να δώσουμε λύση στο πιο μικρό πρόβλημα ενός παιδιού», τόνισε ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος και απηύθυνε πρόσκληση σε όλα τα παιδιά «αν έχουν κάτι που θέλουν να μοιραστούν, να μη διστάσουν να τηλεφωνήσουν στο 1056». Το 1056 είναι η εθνική γραμμή SOS του Χαμόγελου, που λειτουργεί 24 ώρες, και τις 7 ημέρες της εβδομάδας, όπου παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικοί μπορούν να μοιραστούν ανώνυμα ό,τι τους προβληματίζει, καλώντας δωρεάν.
Η σημερινή ημέρα είναι μία αφορμή τα παιδιά να εκμυστηρευτούν ό,τι τα προβληματίζει και τα απασχολεί. «Εμείς είμαστε εδώ για να τα ακούσουμε», τόνισε και ο ψυχολόγος και Συντονιστής του Εθνικού Κέντρου για τις Εξαφανίσεις και τα Παιδιά Θύματα Εκμετάλλευσης του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», Στέφανος Αλεβίζος. «Αν ένας δεν περνάει καλά, αν έστω και ένας πληγώνεται, τότε δεν είναι αστείο», σημείωσε με νόημα για τα όρια αστείου και εκφοβισμού.
«Κανένα παιδί να μην πληγώνεται. Κανένα παιδί να μην υποφέρει», επεσήμανε ως τη βασική στόχευση του «Χαμόγελου» ο κ. Γιαννόπουλος. Επιπλέον, εξέφρασε τη χαρά του για τη μεγάλη σχολείων και μαθητών, παρά τις συνθήκες, στην Πανελλαδική Καμπάνια «ΜΙΛΑ ΤΩΡΑ», που πραγματοποιείται για 8η συνεχόμενη χρονιά από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και το «YouSmile» και μέχρι σήμερα έχουν συμμετάσχει περισσότεροι από 13.500 μαθητές και μαθήτριες και περισσότερα από 400 σχολεία από όλη την Ελλάδα.
Κατά τη σημερινή εκδήλωση παρουσιάστηκαν τα έργα που δημιούργησαν οι μαθητές και μαθήτριες από σχολεία πανελλαδικά, στο πλαίσιο συμμετοχής τους στην καμπάνια #milatora και προτάσεις για την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου από την Ομάδα Δικαιωμάτων του Παιδιού του Ευρωπαϊκού Εθελοντικού Μαθητικού Δικτύου YouSmile. Επίσης, παρουσιάστηκε βίντεο που ετοίμασαν τα μέλη του Ευρωπαϊκού Εθελοντικού Μαθητικού Δικτύου YouSmile, με θέμα το Cyber Bullying καθώς φέτος και λόγω των συνθηκών οι μαθητές εθελοντές του YouSmile το πρότειναν ως βασική υποθεματική, καθώς, όπως τονίστηκε, η πανδημία και η νέα καθημερινότητα των παιδιών το ευνοούν.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο www.milatora.gr.