Στη Βαγδάτη ο πάπας Φραγκίσκος σε μια ιστορική επίσκεψη

Παρασκευή, 05 Μαρτίου 2021 14:49
UPD:14:58
REUTERS/KHALID AL-MOUSILY
A- A A+

Ο Πάπας Φραγκίσκος προσγειώθηκε στην Βαγδάτη την Παρασκευή για το πιο επικίνδυνο ταξίδι του στο εξωτερικό από την εκλογή του το 2013, λέγοντας ότι ένιωθε υποχρεωμένος να κάνει την «εμβληματική» επίσκεψη επειδή το Ιράκ υπέφερε τόσο πολύ για τόσο καιρό.

Το αεροπλάνο της Alitalia που τον μετέφερε, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και περίπου 75 δημοσιογράφους, προσγειώθηκε στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Βαγδάτης λίγο πριν από το πρόγραμμα λίγο πριν τις 2 μ.μ. Τοπική ώρα.

Το Ιράκ ανέπτυξε επιπρόσθετο προσωπικό ασφαλείας για να προστατεύσει τον 84χρονο πάπα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά από μια σειρά από επιθέσεις με ρουκέτες και επιθέσεις αυτοκτονίας που εγείρουν φόβους για την ασφάλειά του.

«Είμαι χαρούμενος που πραγματοποιώ εκδρομές ξανά», είπε σε σύντομα σχόλια σε δημοσιογράφους στο αεροπλάνο του, υπονοώντας την πανδημία που τον εμπόδισε να ταξιδέψει. Το ταξίδι στο Ιράκ είναι το πρώτο του εκτός Ιταλίας από τον Νοέμβριο του 2019.

«Αυτό είναι ένα ιστορικό  ταξίδι και είναι καθήκον προς μια χώρα που έχει υποστεί μαρτύριο για τόσα χρόνια», είπε ο πάπας Φραγκίσκος, πριν φορέσει μάσκα και χαιρετίσει κάθε δημοσιογράφο ξεχωριστά, χωρίς χειραψία.

EURONEWS

Ο θρησκευτικός ηγέτης του 1,3 δισεκατομμυρίου καθολικών στον κόσμο, θα μετακινηθεί με θωρακισμένο όχημα, ελικόπτερο και αεροπλάνο, πετώντας ορισμένες φορές και επάνω από εδάφη που εξακολουθούν να βρίσκονται στα χέρια των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους. Ο πάπας δεν θα έχει επαφή με το πλήθος, αφού οι Ιρακινοί θα παρακολουθήσουν την επίσκεψη από τις τηλεοράσεις τους.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης είναι φιλόδοξο. Βαγδάτη, Νατζάφ, Ουρ, Αρμπίλ, Μοσούλη, Καρακός: από σήμερα και μέχρι την Δευτέρα θα διατρέξει 1.445 χιλιόμετρα σε μία χώρα όπου οι εκτοξεύσεις ρουκετών δεν είναι σπάνιο γεγονός.

Το πρώτο αυτό ταξίδι του πάπα στο εξωτερικό εδώ και δεκαπέντε μήνες θα επιτρέψει στον ποντίφικα να συναντήσει μία μικρή κοινότητα πιστών χριστιανών στις παρυφές του πλανήτη.

Ο Σάαντ αλ-Ρασάμ, χριστιανός της Μοσούλης, η οποία βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της ανοικοδόμησης μετά τον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους, ελπίζει ότι «ο πάπας θα εξηγήσει στην κυβέρνηση ότι πρέπει να βοηθήσει τον λαό της», σε μία χώρα όπου το ποσοστό της φτώχειας διπλασιάσθηκε στο 40% τον τελευταίο χρόνο.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή