Την ανάγκη οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας να παραμείνουν στο τραπέζι ως εργαλείο αποτροπής νέων προκλητικών και παράνομων ενεργειών υπογράμμισε χθες ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας. Την ίδια στιγμή η Άγκυρα συνεχίζει την παρελκυστική τακτική και καθυστερεί την επιστροφή στο τραπέζι του διαλόγου, ενώ μια σειρά δηλώσεων που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα δεν βοηθούν στη βελτίωση του κλίματος.
Πάντως η Τουρκία -ενώ δεν ορίζει ημερομηνία για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών- επιχειρεί να ρίξει γέφυρες σε χώρες που το τελευταίο διάστημα δεν είχε «θερμές» σχέσεις. Ειδικότερα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιθυμεί να γεφυρώσει τη μεγάλη απόσταση με το Παρίσι και στο πλαίσιο αυτό συνομίλησε με τον Γάλλο πρόεδρο Εμ. Μακρόν. Παράλληλα, το ενδιαφέρον της γειτονικής χώρας στρέφεται και στην Αίγυπτο, καθώς πρόσφατα προκηρύχθηκε από το Κάιρο ο πρώτος διεθνής γύρος προσφορών για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων μεταξύ άλλων και στη Μεσόγειο. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε χθες ότι οι δυο χώρες είναι πιθανό να διαπραγματευτούν την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στην Αν. Μεσόγειο.
Χθες, σε παρέμβασή του στη Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη της ομάδας χωρών MED7 ο Νίκος Δένδιας μίλησε για μια σειρά κοινών προκλήσεων, όπως η τρομοκρατία, το οργανωμένο έγκλημα και η ασφάλεια των συνόρων. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις υβριδικές απειλές για την περιοχή, με προεξάρχουσα την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία κατά της Ελλάδας και της Κύπρου.
Ο υπουργός υπογράμμισε πως μετά τα απτά αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν στο πεδίο και υπό την πίεση των αμερικανικών κυρώσεων και των αποφάσεων του Συμβουλίου της Ε.Ε., πραγματοποιήθηκε εν τέλει μια μερική αποκλιμάκωση, ενώ τόνισε:
«Είναι απαραίτητο να παραμείνει στο τραπέζι μια συγκεκριμένη δέσμη τομεακών στοχευμένων μέτρων, έτοιμη να επιβληθεί, ως εργαλείο μόνιμης αποτροπής παράνομης και προκλητικής συμπεριφοράς», σημείωσε.