Η εφαρμογή ενός σκληρότερου lockdown δεν είναι λύση στο γεγονός ότι δεν αποδίδουν όπως θα έπρεπε τα μέτρα κατά του κορωνοϊού, εκτίμησε ο Καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης.
Ο κ. Δερμιτζάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σχολιάζοντας τη μη αποδοτικότητα των μέτρων που έχουν ληφθεί, παρομοίασε την κατάσταση με έναν ασθενή που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο που παλαιότερα του χορηγούνταν ένα φάρμακο αλλά τώρα δεν λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο. Σε αυτή την περίπτωση, είπε, οι επιλογές είναι δύο. Να αυξηθεί η δόση του φαρμάκου ή να αλλάξει το φάρμακο.
«Επειδή ο ασθενής είναι σε κρίσιμη κατάσταση δεν μπορούμε να παίρνουμε πολλά ρίσκα. Αυτή τη στιγμή η αύξηση της δόση κατά τη γνώμη μου δεν θα δουλέψει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ Δερμιτζάκης, συμπληρώνοντας ότι το σκληρότερο lockdown σε αυτή τη φάση που βρισκόμαστε είναι μια καλή λύση, ωστόσο, εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστεί.
Ο καθηγητής ξεκαθάρισε ότι ή το αυστηρότερο lockdown θα πρέπει να εφαρμοστεί ευλαβικά και να ελεγχθούν με κάποιον τρόπο ακόμη και εκείνοι που δεν έχουν διάθεση να το εφαρμόσουν ή να υπάρξει σημαντική αλλαγή στρατηγικής ως προς τον τρόπο προσέγγισης της κατάστασης, τονίζοντας ότι υπάρχει δίλλημα διότι δεν είναι κανείς σίγουρος αν το αυστηρότερο lockdown θα λειτουργήσει σωστά.
Παράλληλα, ο κ. Δερμιτζάκης υπογράμμισε ότι δεν βρίσκεται σε θέση να περιγράψει τυχόν νέα μέτρα, διότι οι πολίτες δεν έχουν περιορίσει όπως θα έπρεπε την κινητικότητά τους, με αποτέλεσμα να είναι πολύ δύσκολη η όποια απόφαση. «Δεν μπορώ να σας πω πως θα σταματήσουν κάποιοι νέοι να κάνουν πάρτι ή κάποιοι να βγαίνουν έξω και να πηγαίνουν από το ένα μέρος της Αθήνας στο άλλο», σημείωσε, διευκρινίζοντας ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να εστιάσει που είναι το πρόβλημα».
Επεσήμανε μάλιστα ότι γίνονται αναφορές από συναδέλφους του για «καταστροφή», εάν ανοίξουμε τη στιγμή που υπάρχει δίλλημα ως προς την βέλτιστη λύση.