Ψυχραιμία εν αναμονή του νέου γύρου διερευνητικών με Τουρκία

«Δεν έχουν παγώσει οι επαφές» λέει η κυβέρνηση - Νέα κινητικότητα στο Κυπριακό
Τρίτη, 02 Μαρτίου 2021 09:52
UPD:09:54
REUTERS/YORUK ISIK
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Διαβεβαίωση ότι οι ελληνοτουρκικές διερευνητικές επαφές «δεν έχουν παγώσει» έδωσε χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη στον απόηχο της αποκάλυψης του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια ότι η Αθήνα αναμένει εδώ και εβδομάδες την απάντηση της Άγκυρας για τον προσδιορισμό της ημερομηνίας διεξαγωγής του επόμενου γύρου. Νέα κινητικότητα στο Κυπριακό εν όψει της άτυπης πενταμερούς του Απριλίου.

«Οι διερευνητικές δεν έχουν παγώσει» είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος και αιτιολόγησε τις καθυστερήσεις στην επανάληψη του γύρου συνομιλίας στην Άγκυρα λέγοντας ότι αυτές οι συνομιλίες «δεν είναι ένα σπριντ». «Η ελληνική πλευρά έχει προτείνει ημερομηνία στην τουρκική πλευρά και αναμένει την απάντησή της» συμπλήρωσε. Κληθείσα δε να σχολιάσει την επιστροφή του τουρκικού ωκεανογραφικού σκάφους «Τσεσμέ» στο Αιγαίο, η κ. Πελώνη τόνισε ότι «προκλητικές κινήσεις και δηλώσεις δεν συνάδουν με το εποικοδομητικό πνεύμα που θα θέλαμε να δημιουργήσουμε, ώστε να υπάρξει συνδρομή στον διάλογο». Διαβεβαίωσε, πάντως, ότι η ελληνική πλευρά προσβλέπει πάντα σε κινήσεις προς την αποκλιμάκωση της έντασης και «δεν θα πέσει στην παγίδα της υπονόμευσης του διαλόγου».

Οι προκλήσεις

Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες ο κ. Δένδιας περιέγραψε στη Βουλή τις τουρκικές προκλήσεις ως ένα προφανές τέχνασμα για να αναλάβει η Αθήνα την ευθύνη της υπονόμευσης των συνομιλιών και διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα δεν θα αποκτήσει «σύνδρομο του σκυλιού του Παβλόφ». Πάντως, η κυβερνητική εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας συνεχίζει να «κρίνεται και να αξιολογείται» από την Ε.Ε. σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προς την κατεύθυνση της ανάγκης αποκλιμάκωσης και αποχής από προκλητικές ενέργειες. Σημειώνεται ότι χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επαφή με τον Σουηδό πρωθυπουργό Στέφαν Λέβεν, τον οποίο ενημέρωσε σχετικά με τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Για το Κυπριακό

Εν τω μεταξύ ο κ. Δένδιας είχε τηλεφωνική επαφή με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη εν όψει της διεξαγωγής της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στη Γενεύη στις 27-29 Απριλίου. Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε ο συντονισμός των ενεργειών των δύο αντιπροσωπειών αλλά και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στο θέμα της επικείμενης διάσκεψης αναφέρθηκε χθες η Αμερικανίδα πρέσβειρα στην Κύπρο Τζούντιθ Γκάρμπερ χαρακτηρίζοντάς την «ένα βήμα κρίσιμης σημασίας προς την κατεύθυνση επανέναρξης επίσημων διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό». Η κ. Γκάρμπερ, που παραχώρησε συνέντευξη στο τουρκοκυπριακό πρακτορείο ειδήσεων, υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να στηρίζουν την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης, διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας στην Κύπρο, στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Υπενθυμίζεται, όμως, ότι η Τουρκία έχει ανακοινώσει ότι θα αναζητήσει λύση στη βάση «δύο κρατών και μόνο».

«Θεσμικό έκτρωμα»

Πάντως ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, με αρθρογραφία του προειδοποίησε ότι η Τουρκία δεν επιζητεί πράγματι την εκδοχή των δύο κρατών, αλλά ένα ιδιαίτερο είδος συνομοσπονδίας το οποίο θα αποτελεί θεσμικό έκτρωμα. «Εκείνο που επιθυμεί είναι να έχει υπό τον έλεγχό της το τμήμα που παράνομα κατέχει και να ελέγχει μέσω αυτού τη συνολική εξωτερική και αμυντική πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και τους πόρους της. Και αυτό μπορεί να το πετύχει με την προβολή των “δύο κρατών” ως επιθυμητά, προκειμένου στη συνέχεια να “καταλήξει” στον δήθεν συμβιβασμό της συνομοσπονδίας, η οποία δύναται να βαπτιστεί, για το θεαθήναι, και ως “ένα ιδιαίτερο είδος ομοσπονδίας”» είπε και κατέληξε ότι ουσιαστικά η Άγκυρα «επιθυμεί ένα θεσμικό έκτρωμα που θα αποτρέπει το να γίνει η Κύπρος ένα κανονικό κράτος, όπως συμφωνήθηκε στο Κραν Μοντανά».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή