Το κύμα ψύχους που πλήττει τις νότιες Ηνωμένες Πολιτείες από την αρχή της εβδομάδας έχει διακόψει την ηλεκτροδότηση σε εκατομμύρια Αμερικανούς. Στο Τέξας, περισσότερα από 674.000 νοικοκυριά παρέμεναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα σήμερα το πρωί.
Αλλά, πώς αυτή η αμερικανική πολιτεία, πρώτη σε παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στην χώρα, βρίσκεται αντιμέτωπη με τέτοιων διαστάσεων κρίση;.
Πολλοί σταθμοί παραγωγής ενέργειας που λειτουργούν με φυσικό αέριο, αιολική ενέργεια ή πυρηνική ενέργεια και τροφοδοτούν πόλεις όπως το Όστιν και το Χιούστον, διαπίστωσαν δυσκολίες στην λειτουργία τους λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων.
Η ERCOT, η εταιρεία που είναι επιφορτισμένη με την διανομή της ενέργειας στο Τέξας, κήρυξε την νύκτα της Κυριακής προς την Δευτέρα κατάσταση έκτακτης ανάγκης και αποφάσισε, για προληπτικούς λόγους, την διακοπή ορισμένων πηγών τροφοδοσίας για την αποφυγή υπερφόρτωσης του δικτύου.
Ορισμένα νοικυριά βρέθηκαν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα επί περισσότερες από 48 ώρες.
Χθες το βράδυ, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι αποκατέστησε την ηλεκτροδότηση σε περίπου 1,6 εκατομμύριο νοικοκυριά, «εργαζόμενη 24 ώρες το 24ωρο για να δώσει ηλεκτρικό ρεύμα στους Τεξανούς».
Ποια είναι η πολιτική απάντηση;
Ο ρεπουμπλικανός κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Αμποτ επέκρινε σκληρά την διαχείριση της κρίσης από την ERCOT.
Σε ανακοίνωση που δόθηκε χθες στην δημοσιότητα δηλώνει ότι η εταιρία «υπήρξε οτιδήποτε άλλο εκτός από αξιόπιστη κατά τις τελευταίες 48 ώρες».
«Υπερβολικά μεγάλος αριθμός Τεξανών στερήθηκαν το ηλεκτρικό ρεύμα ή την θέρμανση την στιγμή που η πολιτεία μας αντιμετωπίζει παγερό κρύο και σφοδρές χειμερινές καιρικές συνθήκες. Είναι απαράδεκτο», δήλωσε ο κυβερνήτης αναγγέλλοντας την διενέργεια έρευνας κατά της ERCOT.
Η ομοσπονδιακή υπηρεσία που είναι επιφορτισμένη με την τιμολόγηση του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου ανακοίνωσε επίσης ότι θα αναζητήσει τις προσεχείς ημέρες τους λόγους της διακοπής της ηλεκτροδότησης.
Αλλά ορισμένοι ειδικοί θεωρούν ότι το πρόβλημα είναι κατ΄αρχάς διαρθρωτικό.
Η ERCOT δεν μπορεί να επενδύσει σε εξοπλισμό. Μπορεί μόνο να διαχειρισθεί το δίκτυο», υπενθυμίζει ο Εντ Χιρς, καθηγητής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Χιούστον.
Κατά την άποψή του, το Τέξας, όπου η κορύφωση της κατανάλωσης ενέργειας τοποθετείται στο τέλος του καλοκαιριού, δεν ήταν προετοιμασμένο για να αντιμετωπίσει ένα κύμα ψύχους.
«Δεν υπάρχουν αρκετές γεννήτριες για τον χειμώνα για να αντιμετωπισθεί μία ισχυρή αύξηση της ζήτησης», εξηγεί.
Ποιες οι συνέπειες για το Τέξας;
Ενεργειακός πνεύμονας των Ηνωμένων Πολιτειών, το Τέξας είναι μακράν ο πρώτος παραγωγός αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας, αλλά είναι επίσης πρωτοπόρος στην παραγωγή αιολικής και ηλιακής ενέργειας.
Προσηλωμένο στην ενεργειακή του ανεξαρτησία, το Τέξας είναι η μοναδική πολιτεία των ΗΠΑ το δίκτυο του οποίου λειτουργεί αυτόνομα, γεγονός που το εμποδίζει να εισαγάγει ενέργεια από την υπόλοιπη χώρα.
Η σημερινή κρίση αναδεικνύει τα όρια αυτού του συστήματος λειτουργίας.
«Είναι μία προειδοποίηση για ολόκληρο τον κόσμο ότι ακόμη και οι περιοχές όπου η ενέργεια βρίσκεται σε υπεραφθονία μπορούν να συναντήσουν προβλήματα και αυτό μπορεί να είναι καταστροφικό», λέει ο Μάικλ Ουέμπερ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας και επιστημονικός και τεχνολογικός διευθυντής του ENGIE του Παρισιού.
Για τους Ουέμπερ και Χιρς, οι έρευνες καταλήγουν περισσότερο στην αναζήτηση ενός αποδιοπομπαίου τράγου και στην απόδοση πολιτικού χαρακτήρα στο ζήτημα, χωρίς να κατευθύνονται από μία πραγματική βούληση για την μεταρρύθμιση των υποδομών.
Μία πραγματική αλλαγή «θα απαιτούσε ισχυρή πολιτική βούληση, μεγάλη ακεραιότητα και ισχυρή ηγεσία...Αυτήν την στιγμή, ούτε ο κυβερνήτης, ούτε η κοινοβουλευτική συνέλευση έχουν επιδείξει τέτοιες ικανότητες», λέει ο Εντ Χιρς.
Ποιες οι επιπτώσεις για την ενέργεια ορυκτών καυσίμων και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας;
Πολλές συντηρητικές φωνές, που ορκίζονται στο όνομα των ρυπογόνων ορυκτών καυσίμων, απέδωσαν στην υποτιθέμενη προνομιακή θέση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας την ευθύνη για τις διακοπές της ηλεκτροδότησης.
Ο ρεπουμπλικανός βουλευτής του Τέξας Νταν Κρένσο επετέθη μέσω του Twitter στην υποτιθέμενη έλλειψη αξιοπιστίας της αιολικής ενέργειας, μία μορφή ενέργειας «υπερβολικά επιδοτούμενη» για τα γούστα του.
«Κοντολογίς, η ενέργεια από ορυκτά καύσιμα είναι η μόνη που μας σώζει», θριαμβολόγησε.
Ομως, τα σχόλια αυτά προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις, όπως του Ντάνιελ Κόχαν, καθηγητή Πολιτικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου Rice του Χιούστον, ο οποίος χαρακτήρισε « τελείως παραπλανητικές» τις δηλώσεις του ρεπουμπλικανού βουλευτή.
«Είμαστε αντιμέτωποι με μία κρίση ενεργειακών συστημάτων, όχι μόνο για κρίση ηλεκτροδότησης», έγραψε ο καθηγητής Κόχαν στο Twitter.
«Ολες οι ενεργειακές πηγές μας δεν ανταποκρίθηκαν. Ολες οι ευάλωτες κατά τον έναν ή άλλο τρόπο στα ακραία καιρικά φαινόμενα και σε κλιματικά γεγονότα. Καμία δεν ήταν σωστά προετοιμασμένη για τέτοιες χιονοθύελλες», είπε.
Πηγή: ΑΜΠΕ