Από την έντυπη έκδοση
Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]
Τον δρόμο της Δικαιοσύνης έχουν πάρει όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για τον τέως καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη, ο οποίος συνελήφθη το Σάββατο το απόγευμα και κρατείται στη ΓΑΔΑ. Το θέμα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, πυροδοτώντας παράλληλα και έντονη πολιτική σύγκρουση.
Η κυβέρνηση σχεδιάζει νομοθετικές και θεσμικές παρεμβάσεις, αρχής γενομένης από ένα εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης φαινομένων κακοποίησης. Την ίδια στιγμή σφοδρά είναι τα πυρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που μιλούν για πολιτικές ευθύνες όσον αφορά την υπόθεση Λιγνάδη.
Στον ανακριτή
Ο τέως καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου θα λάβει σήμερα αντίγραφο της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί σε βάρος του. Μέχρι την Τετάρτη θα κρατηθεί στην Ασφάλεια Αττικής, οπότε και θα οδηγηθεί στον ανακριτή για απολογία, ενώ η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των πράξεων που αποδίδονται στον Δημήτρη Λιγνάδη και το ενδεχόμενο διάπραξης νέων αδικημάτων (και όχι ο κίνδυνος διαφυγής του) οδήγησαν τις δικαστικές αρχές στο να δώσουν εντολή για τη σύλληψή του. Στο ένταλμα -σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ- αναφέρονται οκτώ λόγοι που αφορούν κυρίως τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εγκληματικής δράσης που αποδίδεται στον ηθοποιό-σκηνοθέτη από πραγματικά περιστατικά, αλλά και το εξακολουθητικό της πράξης του βιασμού.
Να σημειωθεί πως σήμερα ο πρόεδρος του Σωματείου των Ηθοποιών Σπύρος Μπιμπίλας αναμένεται να καταθέσει στον εισαγγελέα Κώστα Σπυρόπουλο. Ο κ. Μπιμπίλας έχει κληθεί να παραδώσει στον εισαγγελικό λειτουργό όσες καταγγελίες για σοβαρές πράξεις σεξουαλικής βίας έχει συλλέξει στο πλαίσιο της πειθαρχικής έρευνας που διενεργείται εντός του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών.
Αντιπαράθεση
Το θέμα κυριαρχεί στην επικαιρότητα, ενώ να σημειωθεί πως υπήρξε σειρά δημοσιευμάτων και σε ξένα μέσα ενημέρωσης. Παράλληλα με τις αποκαλύψεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας όλο το τελευταίο διάστημα, έχει ξεσπάσει ένας νέος κύκλος πολιτικής αντιπαράθεσης.
Η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης φαινομένων κακοποίησης, με ένα συνεκτικό πλαίσιο πολιτικών που θα ξεδιπλώνονται σε διαφορετικούς τομείς. Να σημειωθεί πως πλέγμα μέτρων θα υπάρξει και για να αντιμετωπιστούν φαινόμενα παρενόχλησης στον εργασιακό χώρο.
Επίσης τροποποιήσεις εξετάζονται και στον Ποινικό Κώδικα, ο οποίος θα επικαιροποιηθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021. Για παράδειγμα, στο τραπέζι είναι η αυστηροποίηση των ποινών για τα αδικήματα που αφορούν ανηλίκους. Επίσης έχει ανοίξει η συζήτηση για να υπάρξουν αλλαγές και στα της παραγραφής ενός αδικήματος που αφορά ανήλικους (για παράδειγμα ο χρόνος παραγραφής να αρχίζει να μέτρα από την ενηλικίωση).
Την ίδια στιγμή σε υψηλούς τόνους κριτική στην κυβέρνηση ασκούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Για «ξεκάθαρη προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης Λιγνάδη από πλευράς της κ. Μενδώνη και του κ. Μητσοτάκη» που κατέρρευσε υπό το βάρος των εξελίξεων, έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος.
Για αντιφάσεις και «τρικυμία εν κρανίω» κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση η Νέα Δημοκρατία, επισημαίνοντας πως η 6η Φεβρουαρίου (σημείωση: υπήρξε καταγγελία από τον Νίκο Σ.) ήταν η ημέρα παραίτησης του Δ. Λιγνάδη. «Πώς γίνεται να υπάρχει συγκάλυψη στη συνέχεια, όταν έχει γίνει δεκτή η παραίτηση από την πρώτη ημέρα;», σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Από την πλευρά της η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά ανέφερε πως «η πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τον διορισμό Λιγνάδη, την καθυστερημένη αντίδραση και την προσπάθεια συγκάλυψης είναι σαφής, αντικειμενική και δυστυχώς δεν έχει αναληφθεί». Παράλληλα κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ πως επιχειρούν να εκμεταλλευτούν με αλληλοκατηγορίες και αντεγκλήσεις ένα συλλογικό κίνημα. Κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς υπήρξαν και από άλλα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης.