Της Ανθής Αγγελοπούλου
Την ανάκληση της απόφασης για την κατάργηση των κλινών ΜΕΘ στο ΘΡΙΑΣΙΟ νοσοκομείο και την ανάπτυξη κλινών ΜΕΘ COVID χωρίς το αναγκαίο προσωπικό και εξοπλισμό ζητά το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Μανώλη Βαρδαβάκη με απόφαση της διοίκησης του ΓΝΕ ΘΡΙΑΣΙΟ, κατόπιν «επείγοντος» «δεσμευτικού» εγγράφου – απόφασης της 2ης ΥΠΕ, καταργούνται 2 κλίνες της Γενικής ΜΕΘ, με αποτέλεσμα στο μοναδικό δημόσιο νοσοκομείο της Δυτικής Αττικής, με εκατοντάδες χιλιάδες μόνιμους κατοίκους και εργαζόμενους να απομένουν μόνο έξι διαθέσιμες κλίνες Γενικής ΜΕΘ. Συνεχίζεται, δηλαδή, η μετατροπή του νοσοκομείου σε νοσοκομείο «μιας νόσου».
Όπως λέει, εκτός από τις υπόλοιπες αρνητικές συνέπειες θα δυσχεράνει και την αντιμετώπιση σοβαρών χειρουργικών, νευροχειρουργικών και άλλων παθήσεων, όπου, μετεγχειρητικά, συχνά απαιτείται νοσηλεία σε ΜΕΘ.
Ο κ. Βαρδαβάκη είχε προηγηθεί, στην αρχή του 1ου κύματος της επιδημίας, η μετατροπή της ΜΕΘ Εγκαυμάτων σε ΜΕΘ COVID, με αποτέλεσμα πλέον, στο ΘΡΙΑΣΙΟ νοσοκομείο, στο κέντρο της βιομηχανικής περιοχής με 2 διυλιστήρια και δεκάδες βιομηχανικές μονάδες επεξεργασίας εύφλεκτων υλικών, να μην υπάρχει διαθέσιμο ούτε ένα κρεβάτι για τη νοσηλεία εγκαυματιών στο Κέντρο Εγκαυμάτων. Αν και υπήρχε η πρόσφατη αρνητική εμπειρία από την πολύνεκρη πυρκαγιά στο διυλιστήριο της ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ, οπότε εγκαυματίες διακομίσθηκαν σε άλλα νοσοκομεία της Αττικής.
Ενώ, στην έναρξη του 2ου κύματος της επιδημίας, χωρίς να έχει προσληφθεί ούτε ένας εντατικολόγος, ούτε ένας πρόσθετος νοσηλευτής, φυσικοθεραπευτής ή τραυματιοφορέας και με την πλειοψηφία του ανεπαρκούς νοσηλευτικού προσωπικού να μην έχει ούτε μια ώρα εμπειρίας ή εκπαίδευσης στις αυξημένες απαιτήσεις της εντατικής νοσηλευτικής, ακολούθησε και η «βιαστική» μετατροπή της ΜΑΦ του Κέντρου Εγκαυμάτων σε ΜΕΘ COVID.
Τώρα, όπως λέει, επαναλαμβάνεται ξανά η ίδια τακτική και με έγγραφο του διοικητή της 2ης ΥΠΕ (με ημερ. Τρίτη 16/2/2021) «αποφασίζεται» η ανάπτυξη (μέχρι την Τετάρτη 17/2/2021) 5 κλινών ΜΕΘ COVID. Αν και όπως ομολογείται στο παραπάνω έγγραφο αλλά και στην απάντηση (με ημερ. 2/2/2021) του αν. υπουργού Υγείας σε σχετική καταγγελία του Σωματείου μας, δεν έχουν ούτε καν συσταθεί ακόμη οι 5 θέσεις γιατρών για ΜΕΘ, δεν έχουν προκηρυχθεί οι 16 θέσεις νοσηλευτών για ΜΕΘ, δεν έχει προχωρήσει η πρόσληψη των 24 επιλαχόντων νοσηλευτών από την προκήρυξη 2Κ/2019 ενώ δεν έχει εξασφαλισθεί ούτε ο αναγκαίος αριθμός αναπνευστήρων και αναλωσίμων.
Όπως εξηγεί ο κ. Βαρδαβάκης, οι ελάχιστες προδιαγραφές για τη λειτουργία ΜΕΘ προβλέπουν ότι για τη λειτουργία των 5 επιπλέον κλινών ΜΕΘ COVID απαιτούνται τουλάχιστον 20 νοσηλευτές, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι ανάγκες για νοσηλευτικό προσωπικό για νοσηλεία ασθενών με COVID-19 είναι αυξημένες κατά 50%, ενώ για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών, δεν επαρκούν οι τραυματιοφορείς καθώς και οι φυσικοθεραπευτές, που έχουν σοβαρό ρόλο στη νοσηλεία και αποκατάσταση ασθενών με COVID-19.
Αντί λοιπόν για την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού, με επείγουσες διαδικασίες, «επιλέγεται» η κατάργηση κλινών Γενικής ΜΕΘ και η μετακίνηση 3 νοσηλευτών και 2 γιατρών στη ΜΕΘ COVID καθώς και η μετακίνηση 2 γιατρών από άλλα νοσοκομεία.
Το Σωματείο ζητά να προχωρήσουν άμεσα οι αναγκαίες ενέργειες για να ανακληθεί η απόφαση για κατάργηση κλινών της Γενικής ΜΕΘ καθώς και για την ανάπτυξη επιπλέον κλινών ΜΕΘ COVID, χωρίς την αναγκαία ενίσχυση με προσωπικό και εξοπλισμό αλλά και, να συσταθούν και καλυφθούν άμεσα τουλάχιστον 7 νέες οργανικές θέσεις ειδικευμένων γιατρών και 25 θέσεις νοσηλευτών για τις ΜΕΘ καθώς και 4 θέσεις φυσικοθεραπευτών για τις συνολικές ανάγκες του νοσοκομείου. Επίσης, να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι καθώς και οι ειδικευόμενοι νοσηλευτές και να γίνει άμεση πρόσληψη μόνιμου νοσηλευτικού, παραιατρικού και βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού με την αξιοποίηση των καταστάσεων επιλαχόντων στην προκήρυξη 2Κ και των καταστάσεων για επικουρικό προσωπικό.