Ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, αρνήθηκε σήμερα στη Βουλή τα περί περικοπών στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο γενικευμένου μπλάκ άουτ.
Κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης της βουλευτού του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Ασημίνας Ξηροτύρη Αικατερινάρη, σχετικά με την επάρκεια παραγωγής και την αντιμετώπιση ενεργειακών κρίσεων, ο υπουργός Ανάπτυξης υπογραμμισε πως επί 66 ώρες το σύστημα λειτουργούσε με πάνω από 9.000 μεγαβάτ, επί 36 ώρες με πάνω από 9.500 μεγαβάτ και επί 16 ώρες με πάνω από 10.000 μεγαβάτ.
«Περικοπές δεν γίνονται, κυρία συνάδελφε. Εάν έχετε πληροφορίες ότι γίνονται προγραμματισμένες περικοπές να είσαστε μαζί με τους πολίτες που θα ζητήσουν από τη Δ.Ε.Η. αποζημίωση ως μάρτυρας για να αποδείξετε ότι κάνει περικοπές», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο κ.Σιούφας και πρόσθεσε: «Εάν γίνονταν περικοπές τα φορτία δεν θα ήταν 10.500 μεγαβάτ, 10.505 μεγαβάτ χθες και 10.512 μεγαβάτ την προηγούμενη ημέρα. Η δε Αττική έφθασε χθες τα 4.172 μεγαβάτ, σχεδόν το 50% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα».
Ο κ. Σιούφας απάντησε και στις καταγγελίες για 2.500 διακοπές-βλάβες στο σύστημα της Δ.Ε.Η. λόγω ελλιπούς συντήρησης. «Το 2003 είχαμε 213 βλάβες την ημέρα. Αυτός είναι ο μέσος όρος για όλο το 2003. Το 2004 είχαμε 198. Το 2003 είχαμε 203 βλάβες. Το 2006 είχαμε 209 βλάβες και είχαμε 127 βλάβες στη μέση τάση το πρώτο πεντάμηνο του 2007. Χθες το πλήθος βλαβών στη μέση τάση ήταν 337 βλάβες και στη χαμηλή τάση 1.535 και όχι 2.500», ανέφερε ο υπουργός και επεσήμανε: «Και αυτό σε μία πόλη που έχει 5 εκατομμύρια κατοίκους συν αυτούς που την επισκέπτονται και με ένα δίκτυο, το οποίο κατασκευάστηκε για να αντιμετωπίζει πολύ λιγότερα φορτία και με θερμοκρασίες πρωτόγνωρες. Και οι βλάβες αυτές βρίσκονται μέσα στο μέσο όρο βλαβών».
«Με την έναρξη της απελευθέρωσης και την μετοχοποίηση της ΔΕΗ οι Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και η Κυβέρνηση της ΝΔ το μόνο που κατάφεραν είναι να οδηγήσουν το ενεργειακό σύστημα της χώρας σε μηδενική εφεδρεία», παρατήρησε από την πλευρά της η κ.Αικατερινάρη
«Δεν κινδυνολογούμε, είπε η βουλευτής, αλλά ασκούμε υπεύθυνη αντιπολίτευση για ένα δημόσιο για τους πολίτες αγαθό όπως η ενέργεια, γιατί υπάρχει διάχυτη η αγωνία των πολιτών όχι μόνο πώς θα βγει αυτό το καλοκαίρι, αλλά και τα επόμενα πέντε χρόνια, με δεδομένο ότι η ζήτηση αυξάνεται ετησίως κατά 400 MW και στο υπάρχον σύστημα δεν θα προστίθεται τίποτα».
Μπορεί να μιλάτε για μηδενική εφεδρεία, απάντησε ο κ.Σιούφας αλλά οι δυνατότητες της Δ.Ε.Η. είναι για 11.000 MW. «Σε αυτό το χρονικό διάστημα, με αυτήν την Κυβέρνηση, τελείωσε “με το πιστόλι” στο χέρι η μονάδα Λαύριο 5. Την ξεκίνησε η προηγούμενη Κυβέρνηση -και σωστά- αλλά την τελείωσε αυτή η Κυβέρνηση. Η μονάδα των ΕΛΠΕ στη Θεσσαλονίκη με όλες τις προβλέψεις δεν θα έμπαινε ούτε το 2008 και τελείωσε στο τέλος του 2005, απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης. Αλλά τελείωσαν τώρα. Η μονάδα ΗΡΩΝ στη Βοιωτία, σύνολο 940 MW», πρόσθεσε ο υπουργός Ανάπτυξης.
Στην παραδοχή τέλος του υπουργού ότι υπάρχουν βλάβες στο δίκτυο σε φυσιολογικό βαθμό, η κ. Ξηροτύρη τόνισε ότι χρόνια τώρα στη ΔΕΗ δεν γίνονται επενδύσεις, ούτε σε νέες τεχνολογίες για καθαρή ενέργεια, ενώ η ενίσχυση και η συντήρηση των δικτύων έχει εγκαταλειφθεί.