Απαιτείται μια παγκόσμια προσέγγιση για τον κορωνοϊό, λένε οι ηγέτες  

Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου 2021 15:02
UPD:15:10
REUTERS/JOHN SIBLEY
A- A A+

Μια παγκόσμια προσέγγισης προκειμένου να νικηθεί «ο κοινός εχθρός»  που αποτελεί ο κορωνοϊός έχει προταθεί σε μια προσπάθεια να εξασφαλιστεί περισσότερη διαφάνεια σχετικά με τις μελλοντικές επίσης πανδημίες, εν μέσω ανησυχιών  για την διαθεσιμότητα των πληροφοριών από την Κίνα σχετικά με το ξέσπασμα του νέου κορωνοϊού.

 Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων που ζητούν αυτή τη διεθνή προσέγγιση για τις πανδημίες, προσέγγιση η οποία θέλει τις χώρες να μοιράζονται τα δεδομένα που διαθέτουν σχετικά με τα κρούσματα ιών και μολυσματικών ασθενειών.

Ο Τζόνσον υποστήριξε  αυτή την πρόταση τη Δευτέρα, αφού τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και οι ΗΠΑ εξέφρασαν ανησυχία τους για τις πληροφορίες που κατάφερε να συγκεντρώσει για την προέλευση του νέου κορωνοϊού η αποστολή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στην Κίνα.

«Νομίζω ότι αυτό που χρειάζεται ο κόσμος είναι μια γενική συμφωνία για το πώς παρακολουθούμε τα δεδομένα που αφορούν τις ζωονοσολογικές πανδημίες, θέλουμε ζωονοσολογικούς ερευνητικούς κόμβους σε όλο τον κόσμο και θέλουμε μια γενική συμφωνία για τη διαφάνεια», δήλωσε ο Τζόνσον τη Δευτέρα σε συνέντευξη τύπου τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την πανδημία στη Βρετανία.

 «Νομίζω ότι μία από τις πιο ελκυστικές ιδέες που έχουμε δει τους τελευταίους μήνες είναι η πρόταση για μια παγκόσμια προσέγγιση για τις πανδημίες, έτσι ώστε οι χώρες που την δέχονται να διασφαλίσουν ότι συνεισφέρουν όλα τα δεδομένα που έχουν και άρα μπορούμε να ανακαλύψουμε τι συνέβη ώστε να μην συμβεί ξανά», είπε επίσης προσθέτοντας ότι αποτελεί  « το λογικό πράγμα».

Ο Τζόνσον δεν είναι ο πρώτος που ζητά περισσότερη διαφάνεια. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είχε ήδη ζητήσει τον Δεκέμβριο «μια διεθνή προσέγγιση  για τις πανδημίες στο πλαίσιο του ΠΟΥ».

«Ο αριθμός των επιδημιών έχει πολλαπλασιαστεί τις τελευταίες δεκαετίες», είχε δηλώσει τότε.  «Γνωρίζαμε ότι ο κόσμος δεν είναι  απρόσβλητος από μια μεγάλη πανδημία. Ωστόσο, ήμασταν απρόσεκτοι. Αυτή είναι μια μορφή αποτυχίας και θα πρέπει να πάρουμε  τα μαθήματα και να βγάλουμε τα συμπεράσματα από αυτήν ». Ο Σαρλ Μισέλ έκανε εκ νέου σχετική ανάρτηση την περασμένη εβδομάδα και  χαιρέτισε τα σχόλια του Τζόνσον τη Δευτέρα.

Τι οδηγεί τις ανησυχίες

Οι αμφιβολίες για τη διαφάνεια έρχονται εν μέσω ανησυχιών ότι η αποστολή του ΠΟΥ που έφτασε στην Κίνα τον Ιανουάριο του 2021 (περισσότερο δηλαδή από ένα χρόνο μετά την εμφάνιση του κορωνοϊού στο Γουχάν και μόνο έπειτα  από εκτεταμένες διαπραγματεύσεις με την Κίνα για να της επιτρέψει να διερευνήσει) δεν είχε πλήρη πρόσβαση σε δεδομένα που θα μπορούσαν να το βοηθήσουν να κατανοήσει καλύτερα τις ρίζες του Covid-19.

Μετά από τέσσερις εβδομάδες ερευνών, η αποστολή του ΠΟΥ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο ιός «πιθανότατα» προήλθε από ζώα και εξαπλώθηκε στους ανθρώπους, απορρίπτοντας την θεωρία ότι προήλθε από κάποιο εργαστήριο.

Μέλος της αντιπροσωπείας του ΠΟΥ έκτοτε σχολίασε ότι η Κίνα αρνήθηκε να τους δώσει πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα που είχαν ζητήσει. Όπως δήλωσε στο Reuters o Ντομινίκ Ντουάιερ, Αυστραλόw εμπειρογνώμονας για τις μολυσματικές ασθένειες και μέλος της αντιπροσωπείας του ΠΟΥ, η Κίνα αρνήθηκε την πρόσβαση σε ανεπεξέργαστα δεδομένα που ζητήθηκαν.

Η άρνηση αυτή της Κίνας αναφέρθηκε επίσης από την  Wall Street Journal και τους New York Times.

Το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας δεν απάντησε σε αίτημα του  Reuters να σχολιάσει σχετικά, ωστόσο,  η Κίνα είχε προηγουμένως υπερασπιστεί τη διαφάνεια και τη συνεργασία της με τον ΠΟΥ.

Την ίδια ώρα, Ττσο το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και οι ΗΠΑ εξέφρασαν αυτό που ο Λευκός Οίκος περιέγραψε ως «βαθιές ανησυχίες» σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο κοινοποιήθηκαν τα ευρήματα της έκθεσης Covid-19 του ΠΟΥ.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν  δήλωσε το Σάββατο ότι είναι επιτακτική ανάγκη η έκθεση του ΠΟΥ να είναι ανεξάρτητη και απαλλαγμένη από κάποια «αλλοίωση από την κινεζική κυβέρνηση».

«Για να κατανοήσουμε καλύτερα αυτήν την πανδημία και να προετοιμαστούμε για την επόμενη, η Κίνα πρέπει να διαθέσει τα δεδομένα της από τις πρώτες μέρες της επιδημίας. Στο μέλλον, όλες οι χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, θα πρέπει να συμμετάσχουν σε μια διάφανη  και ισχυρή διαδικασία για την πρόληψη και την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στην υγεία - έτσι ώστε ο κόσμος να μαθαίνει όσο το δυνατόν συντομότερα », είπε.

Στο ίδιο πνεύμα εμφανίστηκε την Κυριακή  και ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντομίνικ Ράαμπ λέγοντας στο BBC ότι η Βρετανία ανησυχεί κατά πόσο «θα συνεργαστούν πλήρως και θα λάβουν τις απαντήσεις που χρειάζονται και έτσι θα το πιέσουμε για να έχουμε πλήρη πρόσβαση».

Η αντίδραση της Κίνας

Η Κίνα δεν απάντησε σε αυτά τα σχόλια  αλλά την περασμένη εβδομάδα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γουενμπίν  δήλωσε ότι τα ευρήματα της αποστολής του ΠΟΥ στην Κίνα, μαζί με αυτά των κινεζικών εμπειρογνωμόνων, παρείχαν «σημαντικές ενδείξεις για να κατανοήσουμε καλύτερα τον κορωνοϊό, για να καταπολεμήσουμε καλύτερα την πανδημία, να προστατευθούμε από μελλοντικούς κινδύνους ενώ  θέτει το έδαφος για παγκόσμιες προσπάθειες για την ανίχνευση της προέλευσής του».

Η Κίνα έχει επανειλημμένα τονίσει ότι ο κορωνοϊός θα μπορούσε να προέρχεται από αλλού. Αυτό το μήνυμα επαναλήφθηκε από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος είπε ότι «υπάρχουν επίσης πολλές ενδείξεις, αναφορές και μελέτες που υποδηλώνουν ότι τα κρούσματα ξεκίνησαν σε πολλές τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο ήδη από το δεύτερο εξάμηνο του 2019».

 «Η ανίχνευση της προέλευσης είναι ένα πολύπλοκο επιστημονικό ζήτημα που περιλαμβάνει πολλές χώρες και περιοχές και πρέπει να διεκπεραιωθεί από  διάφορους επιστήμονες σε συνεργασία παγκοσμίως », σχολίασε επίσης προσθέτοντας ότι η κινεζική κυβέρνηση «παρείχε ισχυρή υποστήριξη και βοήθεια στην αποστολή του ΠΟΥ».

Από την πλευρά του, την Δευτέρα, ο Τζόνσον είπε ότι πίστευε ότι ήταν «αρκετά προφανές ότι τα περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι η ασθένεια προήλθε από το Γουχάν».

Την ερχόμενη Παρασκευή, στην πρώτη τηλεδιάσκεψη της Ομάδας των 7 (G7), ο Βρετανός πρωθυπουργός, η χώρα του οποίου έχει την εναλλασσόμενη προεδρία, θα ζητήσει να υπάρξει μια παγκόσμια προσέγγιση, ανακοίνωσε το  Σάββατο η Ντάουνινγκ Στριτ.

Η διάσκεψη της G7, η πρώτη μετά τον Απρίλιο θα είναι η πρώτη στην οποία θα συμμετάσχει ο Τζο Μπάιντεν, μετά την εκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή