Σε εγκατάλειψη βρίσκεται η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (Κ.Υ.) του Δήμου Περάματος, δηλώνουν 20 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, οι οποίοι απευθύνουν ερώτηση για το θέμα, προς τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, ενώ παράλληλα απαιτούν την άμεση στελέχωσή του με μόνιμο ιατρικό προσωπικό.
Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, τονίζουν οι βουλευτές, συνιστά βασικό πυλώνα όλων των πρωτοβάθμιων συστημάτων υγείας. Είναι η πρώτη επαφή του πολίτη με τις μονάδες υγείας, παρέχει το πρώτο στάδιο αντιμετώπισης και θεραπείας, ενώ κατέχει κομβικό ρόλο στην πρόληψη. Η σωστή λειτουργία της συμβάλλει τόσο στην εύρυθμη λειτουργία των δευτεροβάθμιων και τριτοβάθμιων μονάδων, όσο και στην αποτροπή εμφανίσεως νέων κρουσμάτων στο γενικό πληθυσμό, ιδιαίτερα σήμερα που βρισκόμαστε στη δίνη του κυκλώνα της πανδημίας covid-19.
Το Πέραμα, αναφέρουν οι βουλευτές, μία πόλη της Β΄ Πειραιά, εξακολουθεί, όπως υποστηρίζουν, να έχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας, με τους δείκτες σταθερά κολλημένους στο 30% την τελευταία δεκαετίες, ενώ εμπειρικές εκτιμήσεις τους ανεβάζουν έως και στο 40%, αφού το μεγαλύτερο μέρος των ανέργων δεν δηλώνεται στον ΟΑΕΔ.
Είναι το δυτικότερο άκρο του λεκανοπεδίου της Αττικής, συμπληρώνουν οι βουλευτές, αποκομμένο από τον υπόλοιπο αστικό ιστό από τις δεκάδες δεξαμενές πετρελαιοειδών, τα ρυπογόνα «καζάνια του θανάτου», όπως τα αποκαλούν οι κάτοικοι κι αποτελεί ίσως την πλέον περιβαλλοντικά επιβαρυμένη περιοχή της Αττικής, που εδώ και πολλά χρόνια αγωνίζεται να επιβιώσει με αξιοπρέπεια.
Ωστόσο, επισημαίνουν οι βουλευτές, η εγκατάλειψη κάθε έννοιας πρόνοιας για τη ζωή και το μέλλον των κατοίκων του Δήμου Περάματος δεν αντικατοπτρίζεται, ανάμεσα στις άλλες, μόνο στις πρόσφατες πολιτικές αποφάσεις για τη χωροθέτηση νέου χώρου μεταφόρτωσης των σκουπιδιών του Δήμου Πειραιά, αλλά και στη διάγνωση, στην αντιμετώπιση και στην πρόληψη της υγείας τους.
Το Κέντρο Υγείας Περάματος, εγκαταλειμμένο και απαξιωμένο από τις βασικές ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό, αλλά και σε βασικές υλικοτεχνικές υποδομές, αδυνατεί να ανταπεξέλθει στο ρόλο του ως Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Αδυνατεί να αντιμετωπίσει και να περιθάλψει εργατικά ατυχήματα που συμβαίνουν πολύ συχνά στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, αδυνατεί να ανταποκριθεί στα έκτακτα περιστατικά που συμβαίνουν στους κατοίκους και που η ταχεία ιατρική παρέμβαση απαιτείται για να σωθούν ανθρώπινες ζωές.
Η πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, αναφέρουν οι βουλευτές, ότι το Κ.Υ. Περάματος θα λειτουργήσει ως εμβολιαστικό κέντρο covid, έρχεται να επιτείνει τις ανησυχίες των κατοίκων σχετικά με την ήδη υποβαθμισμένη επάρκεια του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η προετοιμασία του Κ.Υ. ως εμβολιαστικό κέντρο είναι ανεπαρκής, η εκπαίδευση των νοσηλευτριών ελλιπής και η ενίσχυση σε προσωπικό για τις νέες αρμοδιότητες ανύπαρκτη. Απαιτείται, επομένως, υπογραμμίζουν οι βουλευτές, η άμεση στελέχωσή του με μόνιμο ιατρικό προσωπικό όπως, γενικής ιατρικής, γενικής χειρουργικής, αναισθησιολογίας, ορθοπεδικής, κλπ, νοσηλευτικό, βοηθητικό και λοιπό προσωπικό, ώστε να ανταπεξέλθει στοιχειωδώς στις ανάγκες της κοινωνίας του Δήμου Περάματος.
Κατόπιν αυτών, ερωτάται ο κ. Υπουργός Υγείας:
1. Προτίθεται να ενισχύσει το Κ. Υ. Περάματος, ώστε να ανταποκριθεί πρωτίστως στο ρόλο του ως Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, για τη διάγνωση, την αντιμετώπιση και την πρόληψη των προβλημάτων υγείας των κατοίκων του και κατ' επέκταση ως εμβολιαστικό κέντρο covid-19;
2. Θα προσλάβει μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό για τη στελέχωσή του για να ανταπεξέλθει επαρκώς στις έκτακτες περιπτώσεις ατυχημάτων στη Ζώνη Περάματος, αλλά και στις ανάγκες των ευπαθών κοινωνικών ομάδων;