Επί ποδός βρίσκονται οι υπηρεσίες των δήμων της Αττικής, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στα προβλήματα που δημιουργεί η επέλαση της «Μήδειας». Οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας των δήμων είναι σε ετοιμότητα, καθώς οι προβλέψεις κάνουν λόγο για ένα δεύτερο κύμα κακοκαιρίας, σφοδρότερο από το προηγούμενο.
Στον δήμο Διονύσου υπάρχουν περιοχές που βρίσκονται χωρίς ρεύμα και η δημοτική Αρχή έχει κινητοποιηθεί, προκειμένου οι βλάβες να αποκατασταθούν από τα συνεργεία της ΔΕΗ. Η διακοπή της ηλεκτροδότησης οφείλεται κυρίως σε δέντρα, που δεν αντέχουν από το βάρος του χιονιού και πέφτουν ή γέρνουν και προκαλούν πρόβλημα σε καλώδια.
«Είναι μια δύσκολη κατάσταση και καταβάλουμε κάθε προσπάθεια», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Διονύσου, Γιάννης Καλαφατέλης και εξηγεί: «Το καλό ήταν ότι καταφέραμε να κρατήσουμε ανοιχτό το οδικό δίκτυο. Και το κεντρικό οδικό δίκτυο, με τη συνδρομή της Περιφέρειας, και το δευτερεύον. Το κακό είναι ότι υπήρξε πτώση πολλών δέντρων. Οι αναφορές που έχουμε κάνουν λόγο για περισσότερα από 250 δέντρα, τα οποία έκοψαν καλώδια της ηλεκτροδότησης κι έτσι κάποιες περιοχές έχουν μείνει χωρίς ρεύμα. Είναι σοβαρό το πρόβλημα, γιατί αυτήν τη στιγμή είναι εκατοντάδες οι οικογένειες που δεν έχουν ρεύμα και κινδυνεύουν να μείνουν έτσι όλη τη νύχτα. Τα συνεργεία της ΔΕΗ εργάζονται πυρετωδώς για να επανέλθει το ρεύμα σε αυτές τις περιοχές και μου έχουν υποσχεθεί ότι θα το αποκαταστήσουν.
Σίγουρα θα είναι μια δύσκολη νύχτα αυτή που έρχεται, θα είναι δύσκολες οι συνθήκες το επόμενο διήμερο, όμως όλος ο μηχανισμός βρίσκεται στον δρόμο και τα κλιμάκια του δήμου επιχειρούν ασταμάτητα». Σχετικά με ανθρώπους που ζουν μόνοι και απομονωμένοι σε διάφορα σημεία του Διονύσου, ο κ. Καλαφατέλης τόνισε: «Οι πρόεδροι των δημοτικών κοινοτήτων γνωρίζουν αυτές τις περιπτώσεις και υπάρχει η σχετική μέριμνα για ό,τι χρειαστούν».
Η πτώση των δέντρων είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι δήμοι της βόρειας Αττικής, αλλά και των βόρειων προαστίων της Αθήνας, όπως στον Δήμο Αμαρουσίου και στον Δήμο Πεντέλης, όμως και εκεί τα μηχανήματα επιχειρούν διαρκώς, ώστε να μην προκύψουν μεγαλύτερα προβλήματα. Το ίδιο και στον Δήμο Μαραθώνα, όπου η προσοχή έχει στραφεί κυρίως στην περιοχή του Βαρνάβα, καθώς υπάρχει πυκνή χιονόπτωση και μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Σέργιος Τσίρκας, τόνισε ότι: «Θα είμαστε στο πόδι όλη τη νύχτα, για ό,τι χρειαστεί».
Ανάλογη η κατάσταση και στην άλλη πλευρά της Αττικής, στον Δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας. Το χιόνι είναι πυκνό κυρίως στα Βίλια, ωστόσο οι κεντρικοί δρόμοι παραμένουν ανοιχτοί, ενώ η δημοτική Αρχή για λόγους ασφαλείας, έκλεισε από μόνη της τον δρόμο που πηγαίνει προς το καταφύγιο του Κιθαιρώνα και προς το Κρύο Πηγάδι, στο ύψος του Αγίου Γεωργίου.
«Τα εκχιονιστικά βρίσκονται στον δρόμο και οι άνθρωποι του δήμου θα εργαστούν όλη τη νύχτα», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Κολοβέντζος και προσθέτει:
«Θα προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε ανοιχτές τις κεντρικές αρτηρίες, όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό και το πρωί θα ασχοληθούμε με τους μικρότερους δρόμους, που πιθανώς να έχουν κλείσει. Είμαστε εφοδιασμένοι με αλάτι και όπου παρουσιαστεί πρόβλημα θα σπεύσουμε αμέσως. Τουλάχιστον φέτος δεν έχει προκύψει πρόβλημα με την ηλεκτροδότηση, καθώς πέρυσι με τη χιονόπτωση υπήρξαν περιοχές που έμειναν πέντε ημέρες χωρίς ρεύμα».
Πιο ήσυχα τα πράγματα δείχνουν στο νότιο κομμάτι της Αττικής, παρ' όλο που και εκεί υπάρχει χιονόπτωση και επίσης οι δήμοι ετοιμάζονται για μια δύσκολη νύχτα. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Λαυρεωτικής, Δημήτρης Λουκάς τόνισε: «Ουσιαστικά προβλήματα δεν παρουσιάστηκαν, αν και το ορεινό κομμάτι του δήμου δέχθηκε πίεση. Τα μηχανήματα ρίχνουν συνεχώς αλάτι και θα επιχειρούμε όλη τη νύχτα, ώστε να κρατήσουμε ανοιχτούς τους δρόμους. 'Αλλωστε, ανεξάρτητα από το αν θα πέσει χιόνι ή όχι, ο πάγος είναι πάντα επικίνδυνος και χρειάζεται προσοχή. Θα είμαστε επί ποδός όλη τη νύχτα».