Σε στάχτη μετατράπηκαν περίπου 20.000 στρέμματα ελατοδάσους στην Πάρνηθα, ενώ η WWF Eλλάς κάνει λόγο για «συγκλονιστικό πλήγμα στο σημαντικότερο οικολογικό θησαυρό της Αττικής» και θέτει ερωτήματα σχετικά με το πώς ξέφυγε η πυρκαγιά από τα Δερβενοχώρια.
Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ολοκληρωτική καταστροφή σε τοποθεσίες, στις οποίες η επιστημονική ομάδα του WWF Ελλάς έχει ξεκινήσει την καταγραφή του πληθυσμού του κόκκινου ελαφιού της Πάρνηθας, όπως η Αγία Τριάδα και ο ΣΕΓΑΣ.
«Aλλάζει το μικροκλίμα στο λεκανοπέδιο, σπάνια είδη ζώων και φυτών βρίσκονται στο εσωτερικό του δρυμού στην Πάρνηθα, όπως το κόκκινο ελάφι (Cervus elaphus) που αποτελεί είδος προς παρατήρηση για διεθνείς οικολογικές οργανώσεις», δήλωσε στο ρ/σ flash 96 ο διευθυντής τoυ WWF Ελλάς Δημήτρης Καραβέλας.
Σύμφωνα με έρευνα του Οργανισμού, στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας είχαν καταγραφεί τον Ιούνιο τουλάχιστον 83 ελάφια του είδους Cervus elaphus.
Αν και είναι νωρίς για να επιρρίψουμε ευθύνες, υπογραμμίζει το WWF Ελλάς σε ανακοίνωσή του, «ειδικά όταν γνωρίζουμε την αυτοθυσία και προσωπική ευαισθησία των πυροσβεστών σε τέτοιες κρίσιμες καταστάσεις, υπάρχουν ανοιχτά ερωτήματα:
Πώς ξέφυγε η πυρκαγιά που ξεκίνησε από τα Δερβενοχώρια, 15km μακριά, και από δήθεν ελεγχόμενη, μέσα σε ελάχιστη ώρα, ξέφυγε από κάθε έλεγχο και έκαψε τον Εθνικό Δρυμό;»
«Για όλους εμάς που γνωρίζουμε την περιοχή και δουλεύουμε για την προστασία του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας, η σημερινή είναι μια μέρα τραγική. Με αφορμή αυτή την καταστροφή που υποβαθμίζει ευθέως την καθημερινότητα όλων των κατοίκων του λεκανοπεδίου, υπάρχει περίπτωση να δούμε την πρώτη στα ελληνικά χρονικά σαφή ανάληψη ευθυνών για περιβαλλοντική καταστροφή από την πολιτική ηγεσία της χώρας;», διερωτάται ο κ. Καραβέλλας.
Το WWF Ελλάς επισημαίνει ακόμη ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο η καταστολή, αλλά ο κύκλος πρόληψη-καταστολή-αποκατάσταση και προστασία για το οποίο δεν έχουν παρθεί οι κατάλληλες πολιτικές αποφάσεις.
«Η καταστροφή στην Πάρνηθα είναι απλώς η κορυφή μιας πυραμίδας τέτοιων ανεξέλεγκτων καταστάσεων, που κάθε ξηρό και θερμό καλοκαίρι καταστρέφουν το δασικό πλούτο της χώρας. Δεκάδες ταυτόχρονες πύρινες κρίσεις που δοκιμάζουν τα όρια των δυνατοτήτων της κρατικής μηχανής, αναδεικνύουν τις τεράστιες αδυναμίες μας στον τομέα της διαχείρισης κρίσεων και μας θυμίζουν ότι η επίλυση των μεγάλων ζητημάτων διαχείρισης και προστασίας του φυσικού πλούτου της χώρας εξακολουθεί να μένει στα πολιτικά αζήτητα».
Ο κ. Καραβέλλας τονίζει ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στη θεσμική θωράκιση των δασών και δασικών εκτάσεων και στην απόλυτη προστασία τους μετά την καταστροφή και προσθέτει ότι «δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τις απαράδεκτες κυβερνητικές πρωτοβουλίες για αναθεώρηση του άρθρου 24, την κατάπτυστη τροπολογία του κατέθεσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης για νομιμοποίηση αυθαιρέτων στα δάση, την πολιτική επιλογή για καθυστέρηση της ολοκλήρωσης του δασολογίου, που απλά ενισχύουν όσους βλέπουν στα δάση της χώρας μας την ευκαιρία για πλουτισμό».