Η αποστολή των ΗΑΕ στον Άρη έστειλε την πρώτη της φωτογραφία του Κόκκινου Πλανήτη

Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2021 22:15
REUTERS/CHRISTOPHER PIKE
A- A A+

H πρώτη αποστολή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στον Άρη (Al Amal- Ελπίδα) έστειλε την πρώτη της φωτογραφία του Κόκκινου Πλανήτη.

Το σκάφος τέθηκε σε τροχιά γύρω από τον Άρη την Τρίτη, κάνοντας τα ΗΑΕ την πρώτη αραβική χώρα με παρουσία στον κοντινότερο στη Γη πλανήτη. Την πρώτη αυτή εικόνα αναμένεται να ακολουθήσουν πολλές άλλες.

Το σκάφος τέθηκε σε ευρεία τροχιά για να μπορέσει να μελετήσει τον καιρό και τα κλιματικά συστήματα του πλανήτη. Όπως γράφει το BBC, τέτοιου είδους εικόνες είναι συνηθισμένες από τα τηλεσκόπια στη Γη, μα όχι από τους δορυφόρους που βρίσκονται στον Άρη, οι οποίοι κατά κανόνα παραμένουν κοντά του έτσι ώστε να τραβούν φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης της επιφάνειάς του και να λειτουργούν ως αναμεταδότες για ρομποτικά οχήματα στο έδαφος ώστε να παραμένουν σε επαφή με τη Γη.

Τη φωτογραφία τράβηξε το όργανο ΕΧΙ τος σκάφους, από ύψος 24.700 χλμ πάνω από την επιφάνεια την Τετάρτη- μία ημέρα μετά την άφιξη στον πλανήτη. Ο βόρειος πόλος είναι στο πάνω αριστερά μέρος της εικόνας, και στο κέντρο είναι το Όρος Όλυμπος του Άρη- το μεγαλύτερο ηφαίστειο στο ηλιακό μας σύστημα.

«Η μετάδοση της πρώτης εικόνας του Άρη από το σκάφος “Ελπίδα” είναι μια καθοριστικής σημασίας στιγμή στην ιστορία μας και σηματοδοτεί την ένταξη των ΗΑΕ στα προηγμένα κράτη που εμπλέκονται στην εξερεύνηση του διαστήματος» αναφέρεται σε ανάρτηση στον λογαριασμό της αποστολής στο Twitter. «Ελπίζουμε αυτή η αποστολή να οδηγήσει σε νέες ανακαλύψεις για τον Άρη, που θα ωφελήσουν την ανθρωπότητα».

Το σκάφος ακολουθεί μια πορεία γύρω από τον Άρη που το φέρνει σε αποστάσεις από 1.000 χλμ από αυτόν μέχρι περίπου 50.000. Τις επόμενες εβδομάδες θα τεθεί σε μια τροχιά 55 ωρών και 22.000- 43.000 χλμ. Από εκεί θα πραγματοποιήσει έρευνες ως προς τον τρόπο που η ενέργεια κινείται στην ατμόσφαιρα και ως προς τον τρόπο που διαρρέουν στο διάστημα άτομα υδρογόνου και οξυγόνου- απομεινάρια από το νερό που κάποτε θεωρείται πως υπήρχε σε αφθονία στον πλανήτη. Αυτό θα βοηθήσει στο να κατανοηθεί καλύτερα πώς ένα πλανήτης που κάποτε ήταν ζεστός και υγρός έγινε ξηρός και ψυχρός, όπως είναι σήμερα.

 

Προτεινόμενα για εσάς